Engelberts fon Dolens

Vikipēdijas lapa
Engelberts fon Dolens
Engenbert von Dolen
Personīgā informācija
Miris 1347. gada 3. septembrī
Aviņona, Francija

Engelberts fon Dolens vai Engelberts no Doles (vācu: Engenbert von Dolen vai von Doehlen, latīņu: Engelbertus a Dalen) bija Tērbatas bīskaps (1323-1341), vēlāk Rīgas arhibīskaps 1341. 18.X - 1347. 9.IX.

Izcelsme[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dolenu dzimta cēlusies no Dolenas (Doehlen) netālu no Oldenburgas (Ziemeļvācijā), kur viņi kalpojuši par pārvaldniekiem pie Rāvensbergas grāfiem. Dzimta izceļojusi krusta karu laikā 13. gadsimtā un apmetusies Rīgas un Tērbatas bīskapijās.

Engelberts fon Dolens pirmo reizi pieminēts 1323. gadā kā Tērbatas domkungs, kas tika ievēlēts par bīskapa Nikolaja pēcteci. Rīgas arhibīskaps Frīdrihs fon Pernšteins to nevarēja apstiprināt, jo uzturējās pāvesta Jāņa XXII galmā Aviņonā. Engelberts fon Dolens devās uz Aviņonu, kur par spīti arhibīskapa Frīdriha fon Pernšteina iebildumiem, tika apstiprināts amatā.

1326. gadā viņš kronēja Zviedrijas karali Magnusu II un saņēma no pāvesta uzdevumu atgūt Livonijas ordeņa ieņemtās Rīgas arhibīskapijas muižas. Pirms Frīdriha fon Pernšteina nāves bīskaps Engelberts ieradās Aviņonā. Pāvests Benedikts XII 1341. gada 18. oktobrī viņu iecēla par Rīgas arhibīskapu, tomēr Engelberts fon Dolens līdz pat savai nāvei 1347. gada 3. septembrī uzturējās Aviņonā.

Dokumenti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rusova hronika:

"Burchards Dreilēvs, 24. Vācu ordeņa mestris. Šis mestris ieņēma savu amatu 1341. gadā. Savas valdīšanas sākumā, Marijas pasludināšanas dienā, viņš iesāka celt Alūksnes un Frauenburgas pili uz Krievijas robežas, kas krieviem ļoti nepatika. Viņi ieradās pie Alūksnes un gribēja iznīcināt vācus, noslāpējot viņus ar dūmiem. Vāci, neraugoties uz to, ka dūmi darīja viņiem lielas ciešanas, turējās ļoti drošsirdīgi, un nokāva 82 krievus, neskaitot ievainotos, tā gūdami uzvaru. Par pirmo Alūksnes komturu tika iecelts Arnolds Fītinghofs. Kaŗš ar krieviem ilga vēl kādu laiku; mestrim un ordeņam bija jāpieliek daudz pūļu. Šī mestŗa laikā, 1343. gadā, Sv.Juŗa naktī, Harijas iedzīvotāji briesmīgā kārtā izkāva gandrīz visus vācus, dižciltīgos un vienkāršos ļaudis, jaunus un vecus, sievas un jaunavas. Sacēlušos zemnieku dēļ, Harijā, Vīkā, Virijā, Sāmsalā un visā Igaunijā, vāci onāca ļoti gŗūtā stāvoklī un briesmās".

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Reliģiskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Nikolajs
Tērbatas bīskaps
13231341
Pēctecis:
Vesceluss
Priekštecis:
Frīdrihs fon Pernšteins
Rīgas arhibīskaps
13411347
Pēctecis:
Fromholds fon Fifhūzens