F-4 Phantom II

Vikipēdijas lapa
F-4 Phantom II
F-4 Phantom II
Tips Iznīcinātājs
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV un 11 citas
Ražotājs Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Konstruktors McDonnell Aircraft /
McDonnell Douglas
Pirmais lidojums 1958. gada 27. maijā
Skaits 5195

McDonnell Douglas F-4 Phantom II ir divvietīgs divu dzinēju tālas darbības virsskaņas reaktīvais iznīcinātājs, ko ASV Gaisa spēku vajadzībām izstrādāja McDonnell Aircraft. 1960. gadā tas stājās ASV Jūras kara flotes servisā. Pateicoties tā lielajām piemērošanas spējām, drīz vien to sāka lietot arī ASV Jūras kājnieku korpuss un ASV Gaisa spēki, kur jau 1960. gadu vidū tas kļuva par visvairāk lietoto iznīcinātāju.

F-4 Phantom II ir liels iznīcinātājs, kur maksimālais ātrums pārsniedz 2,2 mahus. Tas var pārvadāt vairāk nekā 8,4 tonnas dažādu ieroču, tam ir deviņas bruņojuma stiprinājuma vietas, kur var izvetot gaiss-gaiss un gaiss-zeme tipa raķetes, kā arī aviobumbas. Atšķirībā no citiem tā laika iznīcinātājiem-pārķērājiem, tam sākontēji nebija iebūvēts lielgabals. Vēlākie modeļi tika papildināti ar M61 Vulcan automātisko lielgabalu.

F-4 tika plaši izmantots Vjetnamas karā. Tas bija pēdējais ASV iznīcinātājs 20. gadsimtā, kura pilots ir ieguviss asa statusu.

Kopumā no 1958. līdz 1981. gadam tika saražoti 5195 F-4 Phantom II, tādējādi tas ir visvairāk izlaistais ASV virsskaņas iznīcinātājs.