Filistrs

Vikipēdijas lapa

Filistrs (vācu: Philister) ir no vācu valodas cēlies termins, ko mūsdienās galvenokārt izmanto studentu korporācijas.

Kādas vācu korporācijas filistri Georga Milberga gleznā O alte Burschenherrlichkeit (1900)

Izcelsme[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šī vārda izcelsme vācu valodā tiek skaidrota ar seno tautu filistiešiemPalestīnas pamatiedzīvotājiem.[1] 17. gadsimtā Eiropā par filistriem studenti mēdza dēvēt universitātes pilsētas pamatiedzīvotājus.

Sākot ar 1781. gadu šajā vārdā sāka saukt universitāti pabeigušus studentus. Visu 19. un vēl 20.gadsimta sākumā šis vārds, Eiropas izglītotajās aprindās, tika izmantots aprobežotu mietpilsoņu apzīmēšanai.

Filistri studentu korporācijās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

19. gadsimtā šo terminu pārņēma arī studentu korporācijas savu veco, studijas beigušo, biedru apzīmēšanai. Parasti tiek lietots saīsināti — fil!. Filistri ir pilntiesīgi korporācijas biedri, kas ir pavadījuši korporācijā noteiktu semestru skaitu, veiksmīgi beiguši studijas un tās atsākt vairs neplāno.

Filistri vairs aktīvi nepiedalās konventa dzīvē, bet parasti rūpējās par korporācijas īpašumu apsaimniekošanu un visādā veidā atbalsta konventu, tostarp arī finansiāli.

Daudzās korporācijās filistri ir apvienojušies Filistru biedrībās.

Goda filistri[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsevišķās korporācijās ir statuss "goda filistrs", tas tiek piešķirts kā atzinība par īpašiem nopelniem ar pašas personas piekrišanu. Goda filistriem korporācijas sadzīvē ir līdzvērtīgas tiesības ar pārējiem filistriem. Visbiežāk tās ir sabiedrībā pazīstamas personas, kurām ir personīgi kontakti ar kādiem korporācijas biedriem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]