Freds Hoils

Vikipēdijas lapa
Freds Hoils
Fred Hoyle
Freds Hoils
Personīgā informācija
Dzimis 1915. gada 24. jūnijā
Bredforda, Rietumjorkšīra, Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Miris 2001. gada 20. augustā (86 gadi)
Bornmuta, Dorseta, Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Pilsonība Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Zinātniskā darbība
Zinātne astronomija
Darba vietas Kembridžas astronomijas institūts
Alma mater Kembridžas Universitāte
Sasniegumi, atklājumi zvaigžņu kodolsintēzes atklāšana

Sers Freds Hoils (angļu: Sir Fred Hoyle; dzimis 1915. gada 24. jūnijā, miris 2001. gada 20. augustā) — angļu astronoms. Devis būtisku ieguldījumu zvaigžņu kodolsintēzes teorijas izpētē. Vairāku pretrunīgi vērtētu ideju autors.

Dzimis 1915. gadā Bredfordā vilnas tirgotāja ģimenē. Studējis matemātiku Kembridžas Universitātē. Mūža lielāko daļu strādājis Kembridžas astronomijas institūtā, kādu laiku bija tā direktors.

1948. gadā Hoils kopā ar Tomasu Goldu un Hermanu Bondi izstrādāja Lielā Sprādziena teorijai alternatīvo Visuma līdzvara teoriju (Steady State theory), kura līdz XX gadsimta sešdesmito gadu beigām konkurēja ar Lielā Sprādziena teoriju, bet, līdz ar reliktstarojuma atklāšanu, vairums astronomu mūsdienās to ir atmetuši. Hoils līdz sava mūža galam bija Lielā Sprādziena teorijas kritiķis. Ironiski, ka Hoils ir paša Lielā Sprādziena (Big Bang) termina autors, kuru viņš tā nosauca 1949. gada intervijā BBC.

1957. gadā Hoils kopā ar Džefriju Berbidžu, Margareti Berbidžu un Viljamu Fauleru publicēja rakstu "Elementu sintēze zvaigznēs" (Synthesis of elements in stars), sauktu par B²FH, kurā aprakstīja zvaigžņu kodolsintēzes reakcijas, par ko Faulers 1983. gadā saņēma Nobela prēmiju fizikā.

Mūža otrajā pusē Hoils bija darvinisma kritiķis un panspermijas teorijas atbalstītājs. Viņam pieder vārdi, ka augstāko organismu rašanās šādā veidā līdzinās iespējai, ja "tornado pūtiens aviorūpnīcā saliktu BOEING 747" (a tornado sweeping through a junk-yard might assemble a Boeing 747 from the materials therein). Šo uzskatu dēļ Freds Hoils ir kļuva par vienu no Apzinātās radīšanas teorijas (Intelligent design) piekritēju autoritāti.

Hoils bija arī zinātniskās fantastikas autors. Latviski 1969. gadā izdots romāns "Andromēda" (A for Andromeda).