Frenks Darabons

Vikipēdijas lapa
Frenks Darabons
Frank Darabont
Frenks Darabons
Dzimis Darabont Ferenc
1959. gada 28. janvārī (65 gadi)
Monbeljāra, Karogs: Francija Francija
Nodarbošanās
Darbības gadi 1981—pašlaik

Frenks Darabons (Frank Darabont; dzimis 1959. gada 28. janvārī Monbeljārā, FrancijāFerencs Darabons (Ferenc Darabont)) ir ungāru-franču izcelsmes ASV kinorežisors, scenārists un kinoproducents. Trīs reizes nominēts Amerikas Kinoakadēmijas balvai — par filmām "Brīvības cena" (1994) un "Zaļā jūdze" (1999). Pazīstams ar veiksmīgām Stīvena Kinga romānu ekranizācijām.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kinorežisors un scenārists Frenks Darabons dzimis 1959. gada 28. janvārī Francijas pilsētā Monbeljārā bēgļu nometnē, kur viņa vecāki bija apmetušies pēc bēgšanas no Ungārijas 1956. gada notikumu dēļ.[1]

Pēc pārcelšanās uz ASV Darabons vairākus gadus strādāja Holivudā kā dekorāciju meistars un režisora-inscenētāja asistents. Viņš ir sarakstījis scenārijus populārajām šausmu filmām "Šausmas gobu ielā 3: Sapņu kareivji", "Lāse" un piedalījies arī fantastikas "Muša 2" tapšanā. Kā kinorežisors "lielajā kino" viņš triumfāli debitēja 1994. gadā ar cietuma drāmu "Brīvības cena". Filma tikusi nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai septiņās nominācijās,[2] tajā skaitā kā "Labākā filma".

Iepriekš Darabons strādāja arī televīzijā, kur viņa režisora debija bija televīzijas trilleris "Buried Alive" (1990).

1999. gadā iznāca Darabona pēc Stīvena Kinga romāna motīviem uzņemtā filma "Zaļā jūdze", kurā galvenās lomas atveidoja Toms Henkss, Deivids Morss un Maikls Klārks Dankans. Filma tikusi nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai četrās nominācijās.[3]

2002. gada maijā tika noslēgts līgums ar Darabonu par scenārija uzrakstīšanu filmai "Indiana Džonss un kristāla galvaskausa karaļvalsts". Viņa uzrakstīto scenāriju apstiprināja Harisons Fords un Stīvens Spīlbergs, bet 2004. gadā to neakceptēja Džordžs Lūkass.

Filmogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Post Mortem with Mick Garris": Episode 1 – Frank Darabont». IMdB.
  2. [1] The Shawshank Redemption (1994) - Nominācijas un balvas
  3. [2] The Green Mile (1999) - Nominācijas un balvas

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]