Gotonia

Vikipēdijas lapa
Gotonia
Pamatinformācija
Dibināšana 1922
Rīga
Krāsas melns-gaišzils-sarkans
Devīze In Treue Fest
Konventa dzīvoklis Ģertrūdes iela 2 Rīga (1927-1939).


Gotonia bija Rīgā dibināta vācbaltiešu studentu korporācija. Tās devīze bija: In Treue Fest (vācu val. - stipri uzticībā).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gotonia dibināta Rīgā, 1922. gadā. Tomēr tās aizsākumi saistās ar 1872. gadā dibināto Tērbatas Studējošo farmaceitu biedrību (Verein studierender Pharmaceuten zu Dorpat) un korporācijā Baltonia. 1920. gadā daļa tās biedru pārcēlās uz Rīgu un nodibināja korporāciju Fraternitas Pharmaceutica Rigensis. Ar tādu nosaukumu arī 1922. gadā uzņemta Latvijas studentu korporāciju Prezidiju Konventā (P!K!). No tā gan vairākas reizes, protestējot pret dažādiem lēmumiem, īslaicīgi izstājas. 1927. gadā pieņēma nosaukumu Gotonia un tika reģistrēta pie Latvijas Universitātes. 1930. gadu sākumā, kopā ar pārējām vācbaltu korporācijām, demonstratīvi izstājās no P!K!, protestējot pret prasību P!K! sēdēs lietot tikai latviešu valodu. 1932. gadā, ar LU padomes lēmumu, slēgta kā korporācija. Turpināja pastāvēt kā biedrība saglabājot korporācijas iekšējo uzbūvi. 1939. gadā, sākoties vācbaltiešu izceļošanai, ar sabiedrisko lietu ministra lēmumu, slēgta.

1959. gadā Vācijā esošie Gotonia filistri, kopā ar citu vācbaltu korporāciju filistriem, piedalījās Baltijas tradīciju korporācijas Curonia Goettingensis dibināšanā kuru vēlāk deklarēja par Baltijas korporāciju oficiālo tradīciju turpinātāju.

Biedri[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 1922. gada korporācija uzņēma visu LU fakultāšu, vācu tautības studentus.

Izmantotā literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • V.Ščerbinskis, Uzticīgi Draugam, Rīga, 2010.