Gregors X

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Gregorijs X)
Gregors X
Gregorius X
(Tebaldo Visconti)
Romas pāvests
Amatā
1271. gada 1. septembris — 1276. gada 10. janvāris
Priekštecis Klements IV
Pēctecis Inocents V

Dzimšanas dati ap 1210. gadu
Piačenca, tagad Emīlija-Romanjas reģions Ziemeļitālijā
Miršanas dati 1276. gada 10. janvāris
Areco , tagad Toskānas reģions
Tautība itālis
Augstskola Parīzes Universitāte (Sorbona)

Pāvests Gregors X (latīņu: Gregorius X), dzimtajā vārdā Teobalds Viskonti, (itāļu: Tebaldo Visconti; dzimis ap 1210. gadu, miris 1276. gada 10. janvārī) bija Romas pāvests no 1271. gada līdz savai nāvei 1276. gadā. Aktīvi organizēja Devīto krusta karu Tuvajos Austrumos un mēģināja noslēgt militāru savienību ar Čingishana mazdēlu Kublaihanu, pie kura diplomātiskā misijā devās Marko Polo. Bija Livonijas, Kursas un Prūsijas feodālais seniors, viņa laikā zemgaļi 1272. gadā parakstīja padošanās līgumu. Krusta karš pret zemgaļiem gan atsākās no jauna un turpinājās līdz 1290. gadam, tomēr Romas pāvestu interese par krusta kariem manāmi atslāba.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis kā Teobalds Viskonti dižciltīgā lombardiešus ģimenē ap 1210. gadu Piačencas pilsētā (Piacenza), tagadējā Emīlija-Romanjas reģionā Ziemeļitālijā. 1248.-1252. gadā studēja Parīzes Universitātē, kur viņa profesors bija Akvīnas Toms. Bija Ljēžas arhidiakons tagadējās Beļģijas teritorijā un piedalījās Devītajā krusta karā (1271.—1272.) Palestīnā.

Aizmuguriski ievēlēts par pāvestu 1271. gada 1. septembrī līdz šim ilgākajā kardinālu konklāvā (1268—1271) Viterbo katedrālē. Jauno pāvestu kardināli ievēlēja tikai pēc trīs dienu ilgas ieslēgšanas pie ūdens un maizes.

Sava pontifikāta laikā Gregors X organizēja Otrā Lionas koncila sasaukšanu 1274. gadā. Viņa galvenās rūpes bija par Austrumu — Rietumu kristīgās baznīcas šķelšanās pārvarēšanu, mongoļu hanu kristīšanu un iesaistīšanu karā pret musulmaņiem. Viņš mira mājupceļā no Lionas 1276. gada 10. janvārī. Pēc viņa nāves iecerētais krusta karš Tuvajos Austrumos tika atcelts un savāktā nauda sadalīta.

Pāvesta Gregora X lēmumi par Livoniju[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pāvests Gregors X saņem vēstuli no Kublaihana 1271. gadā.
  • 1271. gadā pāvests atkārtoja aicinājumu visiem katoļu prelātiem respektēt Vācu ordenim izdotās privilēģijas un aizliedza nepatiesi sūdzēties par Vācu ordeni Romas kūrijā.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]