Grigorijs Levenfišs

Vikipēdijas lapa
Grigorijs Levenfišs
Григорий Яковлевич Левенфиш
Grigorijs Levenfišs (no kreisās) 1937. gada mačā pret Mihailu Botviņņiku
Grigorijs Levenfišs (no kreisās) 1937. gada mačā pret Mihailu Botviņņiku
Personīgā informācija
Dzimis 1889. gada 9. martā
Valsts karogs: Krievijas Impērija Pjotrkova Tribunalska, Pievislas apgabals, Krievijas impērija (tagad Karogs: Polija Polija)
Miris 1961. gada 9. februārī (71 gads)
Valsts karogs: Padomju Savienība Maskava, Krievijas PFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Pilsonība Karogs: Krievija Krievija
Karogs: Padomju Savienība PSRS
Nodarbošanās šahists

Grigorijs Levenfišs (krievu: Григорий Яковлевич Левенфиш; 1889. gada 9. marts, Pjotrkova Tribunalska1961. gada 9. februāris, Maskava) bija Krievijas un PSRS starptautiskais lielmeistars šahā (1950).

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piedzimis ebreju ģimenē tagadējās Polijas teritorijā. Sešu gadu vecumā sācis spēlēt šahu. Jaunību pavadījis Sanktpēterburgā, kur 1909. gadā pirmo reizi uzvarējis pilsētas šaha čempionātā. 1911. gadā piedalījies starptautiskajā šaha turnīrā Karlsbādē, kur ieņēmis 14. vietu.[1] 1913. gadā uzvarējis šaha turnīrā Sanktpēterburgā. Pēc Pirmā pasaules kara kļuvis par vienu spēcīgākajiem Krievijas šahistiem. Trīs reizes uzvarējis Ļeņingradas pilsētas šaha čempionātos (1922, 1924, 1925).[2][3][4] Vairākkārt piedalījies PSRS šaha čempionātu finālos, kuros dalījis pirmo vietu 1935. gadā[5] un kļuvis par vienīgo uzvarētāju 1937. gadā.[6] Kā PSRS čempionam Levenfišam bija jāpiedalās 1938. gada AVRO turnīrā, kurā bija paredzēts noskaidrot Pasaules šaha čempiona nosaukuma pretendentu. Tomēr tā laika PSRS labākajam šahistam Mihailam Botviņņikam bija atšķirīgs viedoklis šajā jautājumā, un viņš izaicināja Levenfišu uz maču par PSRS šaha čempiona nosaukumu. Lai gan 1937. gadā Levenfišs mačā pret Botviņņiku nosargāja savu PSRS čempiona titulu, nospēlējot neizšķirti 6½:6½ (+5, -5, =3),[7] tomēr uz turnīru Nīderlandē aizbrauca Botviņņiks, kas nozīmēja Levenfiša cerību sabrukumu.

Par panākumiem šahā 1937. gadā Levenfišam piešķirts PSRS šaha lielmeistara nosaukums, bet 1947. gadā - PSRS Nopelniem bagātā sporta meistara nosaukums. 1950. gadā FIDE Levenfišam kā vienam no pirmajiem piešķīrusi starptautiskā lielmeistara (GM) nosaukumu.

Bijis pazīstams kā šaha teorētiķis un literāts. Daudzkārt tika izdotas Levenfiša šaha mācību grāmatas iesācējiem. Atstājis arī pētījumus šaha galotnēs un šaha atklātņu teorijā. Levenfiša vārdā ir nosaukti varianti Grīnfelda aizsardzībā, krievu aizsardzībā un sicīliešu aizsardzībā.

Beidzis Sanktpēterbugas tehnoloģisko institūtu un strādājis ķīmijas rūpniecībā, veidojot stikla rūpnīcu projektus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]