Hiēnas

Vikipēdijas lapa
Hiēnas
Hyaena (Brisson, 1762)
Svītrainā hiēna (Hyaena hyaena)
Svītrainā hiēna (Hyaena hyaena)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseZīdītāji (Mammalia)
KārtaPlēsēji (Carnivora)
ApakškārtaKaķveidīgie (Feliformia)
DzimtaHiēnu dzimta (Hyaenidae)
ĢintsHiēnas (Hyaena)
Iedalījums
Hiēnas Vikikrātuvē

Hiēnas, hiēnu ģints (Hyaena) ir viena no hiēnu dzimtas (Hyaenidae) mūsdienās dzīvojošu sugu ģintīm, kurā apvienotas 2 sugas.

Hiēnas ir sastopamas Āzijas rietumos un Āfrikā, turklāt abu sugu izplatības areāli nepārklājas. Brūnā hiēna (Hyaena brunnea) mājo tikai Āfrikas dienvidos. Reizēm brūnās hiēnas izdala atsevišķā brūno hiēnu ģintī (Parahyaena), tomēr pēdējo gadu pētījumi apstiprina brūno hiēnu piederību hiēnu ģintij (Hyaena).

Izskats un īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Svītrainajām hiēnām abi dzimumi ir vienādi lieli

Salīdzinot abas sugas, brūnās hiēnas galvaskauss ir lielāks nekā svītrainajai hiēnai (Hyaena hyaena). Brūnās hiēnas tēviņi ir nedaudz lielāki nekā mātītes, bet svītraino hiēnu abi dzimumi ir vienādi lieli. Kopumā hiēnu ģints sugas ir mazākas nekā plankumainās hiēnas (Crocuta), bet lielākas nekā zemesvilki (Proteles).

Barība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Hiēnas ir izteikti maitēdāji un pamatā barojas ar kritušu vai lielo plēsēju nomedītu zālēdāju kauliem un paliekām. Kauli tiek sagrauzti smalkos gabalos un tad norīti, reizēm mazākie kauli tiek norīti veseli.[1] Hiēnas ir agresīvas un spēj padzīt diezgan lielus plēsējus, lai tiem atņemtu medījumu. Hiēnas diezgan regulāri padzen melnmuguras šakāli un gepardu, bet reizēm pat pieaugušu leoparda tēviņu.[2] Tās arī pašas medī mazākus zālēdājus, grauzējus un nelielus plēsējus, kā, piemēram, lielausu lapsas.[3] Reizēm tās uzbrūk mežacūkām un dzeloņcūkām.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Heptner, V. G.; Sludskii, A. A. (1992). Mammals of the Soviet Union: Carnivora (hyaenas and cats), Volume 2. Smithsonian Institution Libraries and National Science Foundation. http://www.archive.org/details/mammalsofsov221992gept
  2. Owens, Mark and Owens, Delia. Cry of the Kalahari.1984. pp. 133-5.
  3. Mills, M.G.L. 1990. Kalahari hyaenas: the comparative behavioral ecology of two species. Unwin Hyman, London

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]