Hiller X-18

Vikipēdijas lapa
X-18
Hiller X-18 ar daļēji sagrieztiem pagriežamajiem spārniem.
Tips Eksperimentāls prototips
Ražotājs Hiller Aircraft Corporation
Konstruktors Stanley Hiller Jr
Pirmais lidojums 1959. gada 24. novembrī
Stāvoklis Norakstīts kā nederīgs 1964. gadā
Kopskaits 1

Hiller X-18 bija eksperimentāla kravas lidmašīna, ar kuras palīdzību mēģināja atrisināt problēmu, kad lidmašīna spētu pacelties un nolaisties vertikāli līdzīgi helikopteram, bet pēc tam pārietu uz ātru horizontālu lidojumu kā lidmašīna.

1950. gados dažādas firmas centās īstenot šādu koncepciju, taču bez īpašiem panākumiem. Galvenā problēma bija saglabāt celtspēju brīdī, kad lidmašīna pāriet no vertikāla lidojuma uz horizontālu. Hiller X-18 bija pirmais mēģinājums uzbūvēt tā saukto VTOL (angļu: Vertical Take-Off and Landing) lidmašīnu. 13 tonnas smagais un 20 metrus garais lidaparāts startēja 1959. gada 20. novembrī, atraujoties tikai četrus metrus no zemes. Pēc četrām dienām X-18 veica pirmo īsto lidojumu, kļūstot par pasaulē pirmo transporta lidmašīnu ar pagriežamajiem spārniem.

X-18 bija samontēta no savu laiku nokalpojušām lidmašīnu daļām, tomēr startēja veiksmīgi. To raksturo kā stabilu un viegli manevrējamu. īpaši pārsteidza tas, ka pacelšanās laikā X-18 uzņēma ātrumu no 0 līdz 160 km/h mazāk nekā piecās sekundēs.

Divdesmitajā izmēģinājuma lidojuma laikā apmēram 3300 metru augstumā lidaprāta mehānika pievīla, un, lai gan pilotam izdevās gaitu izlīdzināt, tas pielika punktu izmēģinājuma programmai.

Pieredze ar X-18 sekmēja VTOL lidmašīnu attīstību - līdz pat mūsdienu V-22 Osprey modelim.