Hokaido

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Hokaido sala)
Hokaido
Hokkaidō
北海道
—  Japānas perfektūra  —
Flag of Hokaido
Karogs
Official seal of Hokaido
Zīmogs
Pārvaldes centrs Saporo
Oficiālā valoda japāņu
Valsts Karogs: Japāna Japāna
Reģions Hokaido
Sala Hokaido
Platība 
 - Kopējā 83 453,57 km²
Iedzīvotāji (2016)
 - Kopā 5 377 435
 - Blīvums 64,4/km²
Laika josla JST (UTC+9)
Mājaslapa: www.pref.hokkaido.lg.jp
Hokaido Vikikrātuvē

Hokaido (japāņu: 北海道, Hokkaidō, izrunā: [hokːaidoː]) ir otra lielākā Japānas sala. To rietumos apskalo Japānas jūra, ziemeļos — Ohotskas jūra, bet austrumos un dienvidos — Klusais okeāns. No dienvidos esošās Honsju salas to atdala Cugaru šaurums, no ziemeļos esošās SahalīnasLaperūza (Sojas) šaurums. Ziemeļaustrumos no Hokaido izvietojušās Kuriļu salas. Kopā ar vairākām mazākām salām Hokaido salas tuvumā tā veido lielāko no 47 Japānas prefektūrām. Prefektūras platība ir 83 453 km², kas ir aptuveni 22,1% no kopējās Japānas platības.

Hokaido salai ir raksturīgs vēss klimats, kā arī kalnains, pat vulkānisks reljefs. Ilgu laiku salu apdzīvoja tikai aini. Japāņi pirmās pilsētas Hokaido salā sāka celt tikai 19. gadsimta vidū. Šajā laikā mainījās arī salas nosaukums. Aini to iepriekš dēvēja par Yezo, bet japāņi to pārdēvēja par Hokaido, kas burtiskā tulkojumā nozīmē "Ziemeļu jūras province".

Hokaido prefektūras administratīvais centrs ir Saporo, kas ir lielākā salas pilsēta pēc iedzīvotāju skaita. Saporo ir salas rūpniecības, tirdzniecības un tūrisma centrs. 1972. gadā šajā pilsētā notika ziemas olimpiskās spēles. Citas nozīmīgas Hokaido salas pilsētas ir Hakodate, Otaru un Murorana.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]