Igors Rurikovičs

Vikipēdijas lapa
Igors Rurikovičs
Kijivas kagans
Igora Rurikoviča litogrāfija Radzivila hronikā
Valdīšana 912–945. gads
Priekštecis Oļegs
Pēctecis Olga
Dzimis pirms 879. gada
Miris 945. gadā
Korosteņa
Dzīvesbiedre Olga
Bērni Svjatoslavs
Dinastija Rurikīdi
Tēvs Ruriks
Ar sarkanu līniju apjozta Gardarīkes teritorija Invgara valdīšanas beigās (ap 960. gadu), ar oranžu līniju viņa dēla Svendoslava iekarojumi (964—970), ar violetu līniju Austrumromas impērijas teritorija.
Kijivas kagans Ingvars ievāc meslus no drevļaniem (K.Ļebedeva zīmējums 20. gadsimta sākumā)

Igors Rurikovičs (baznīcslāvu: Игорь) jeb Ingvars (senskandināvu: Ingvarr, sengrieķu: Ιγγωρ; dzimis ap 878., miris 945. gadā) bija Kijivas (Kenugardas) kagans no 912. gada līdz savai nāvei 945. gadā, kad viņu meslu ievākšanas laikā nogalināja drevļani.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ingvars bija rusu ķēniņa Rurika dēls. Nestora hronikas tekstā minēts, ka 879. gadā Ruriks nomira, atstādams savu dēlu Igoru sava radinieka Oļega (Ѡлгъ, Helgi) audzināšanā.[1] 882. gadā ķēniņš Helgi ar Ingvaru pakļāva Smalesku (Smaleskja, Smoļenska) un Ļubeču un devās lejup pa Dņepru līdz sasniedza Kenugardas (Kijivas) pilsētu, kurā valdīja varjagu karadraudze Askolda un Dira vadībā. Atbraucēji izlikās par varjagu tirgotājiem, kas dodas uz grieķu zemēm, uzaicināja abus uz pārrunām, kuru laikā paziņoja, ka "jūs neesiet ķēniņi un neesiet no ķēniņu dzimtas, bet Rurika dēls ir" un lika nogalināt Ingvara vārdā.

907. gadā Helgi devās karagājienā uz Grieķu zemi un atstāja Ingvaru Kijivā par vietvaldi, bet pēc Helgi nāves 912. gadā Ingvars kļuva par Kijivas kaganu. 914. gadā karoja ar drevļaniem un paaugstināja viņu meslus. 915. gada sirojuma laikā viņš Dņepras lejtecē pirmo reizi sastapās ar pečeņegu karavīriem, ar kuriem tika noslēgts miers, kas ilga līdz 920. gadam.

941.-944. gadā Ingvars vadīja rusu un pečeņegu karagājienus uz Konstantinopoli (Cargradu). 944. gadā grieķi aizdedzināja rusu sirotāju kuģus ar "grieķu uguni" (naftas degmaisījumu).

945. gadā Ingvars, pārkāpjot tradīcijas, devās ievākt otro reizi gadā meslus no drevļaniem un tika nogalināts pie Korosteņas (Искоростень) pilsētas. Savukārt pēc Bizantijas hronista Leona Diakona ziņām Ingvaru nogalinājuši "ģermāņi", piesienot pie koku stumbriem un pārraujot uz pusēm.[2]

Ķēniņa Ingvara ciltskoks[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Ипатьевская летопись. — СПб., 1908. — Стлб. 21-35.». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 6. augustā. Skatīts: 2011. gada 27. augustā.
  2. Лев Диакон. История. Наука, М. 1988 Книга 6.10.
  3. Iekavās senākais vikingu vārda variants
Rurika dinastijas valdnieks
Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Helgi (Oļegs)
Kijivas kagans
ap 912.- 945.
Pēctecis:
Olga (reģente)