Intel 8042

Vikipēdijas lapa
Intel 8042 klons "AMIKEY-2"

Intel 8042 jeb i8042 ir tastatūras kontrolieris, kas nodrošina personālā datora IBM PC AT (un vēlāku modeļu) tastatūras funkcionēšanu. Tas atrodas uz mātesplates kā atsevišķa mikroshēma (sākotnējos modeļos) vai integrēts (emulēts) sistēmplates mikroshēmojumā. Savukārt tastatūrā atrodas cits mikrokontrolieris, piemēram, Intel 8048.

i8042 ir programmējams mikrokontrolieris, kuram programma glabājas pastāvīgajā atmiņā, bet programmu nevar izmainīt. Tas nodrošina pārtraukuma pieprasījuma veidošanu pēc skenkoda saņemšanas no tastatūras un vadības komandu apstrādi. Bez tastatūras apkalpošanas mikrokontrolieris var veikt arī citas darbības, piemēram, nolasīt signālus no mātesplates konfigurācijas tiltslēgiem, pārstartēt datora centrālo procesoru, kontrolēt līniju A20 gate. i8042 var uzturēt arī papildu ierīci, piemēram, PS/2 peli. Kontrolierim ir divi porti, kuriem var piekļūt ar kontroliera komandām.

Kontroliera uzbūve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Centrālais procesors[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tastatūras kontroliera i8042 centrālais procesors sastāv no aritmētiski loģiskās iekārtas (ALI), komandu dešifratora, akumulatora un karodziņu reģistra.

Komandu izpilde tiek atspoguļota karodziņu reģistrā. Izvēlētās operācijas kods tiek analizēts komandu dešifratorā, kas savukārt formē vadības signālus ALI, datu avotam un rezultāta saņēmējam. Akumulators ir vissvarīgākais procesora reģistrs. Tas ir sākumdatu avots ALI, un bieži kalpo par rezultāta saņēmēju. Caur akumulatoru parasti ienāk un iziet dati uz ievades/izvades portiem un operatīvo atmiņu.