Jānis Barons

Vikipēdijas lapa
Jānis Barons
Jānis Barons
Personīgā informācija
Dzimis 1898. gada 19. martā
Valsts karogs: Krievijas Impērija Drustu pagasts, Cēsu apriņķis, Vidzemes guberņa, Krievijas Impērija (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1945. gada 2. augustā (47 gadi)
Valsts karogs: Latvijas PSR Drustu pagasts, Latvijas PSR (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Tautība latvietis
Militārais dienests
Dienesta pakāpe kaprālis
Struktūra sauszemes spēki
Kaujas darbība Pirmais pasaules karš, Latvijas brīvības cīņas, nacionālo partizānu cīņas pret padomju varu
Apbalvojumi Lāčplēša Kara ordenis, Viestura ordenis
Cits darbs zemkopis, pagasta vecākais

Jānis Barons (1898. gada 19. marts1945. gada 2. augusts) bija latviešu karavīrs, nacionālais partizāns. Lāčplēša Kara ordeņa un Viestura ordeņa kavalieris.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Drustu pagastā, zemkopis. Pirmajā pasaules karā dienējis latviešu strēlniekos.

Latvijas Bruņotajos spēkos dienējis no 1919. gada jūnija, piedalījies Latvijas brīvības cīņās — pret lieliniekiem un bermontiešiem. Par varonību, 1919. gada 22.novembrī Smārdes apkaimē veicot izlūkgājienu pretinieka aizmugurē, kura laikā iegūtās ziņas sekmēja uzvaru nākamajā kaujā, apbalvots ar Lāčplēša Kara ordeni.[1]

Pēc atvaļināšanas no dienesta 1921. gada maijā atgriezies dzimtajā Drustu pagastā, kur bijis lauksaimnieks, kā arī pagasta vecākais. 1939. gadā apbalvots ar Viestura ordeņa V šķiru (ar šķēpiem).[1][2]

Pēc Latvijas okupācijas 1941. gada jūnijā Baronam izdevās izvairīties no izsūtīšanas, tomēr deportēta tiek viņa ģimene. Pēc vāciešu ienākšanas līdz 1944. gada rudenim bijis pagasta vecākais.

Pēc Latvijas reokupācijas Barons iesaistījās nacionālo partizānu kustībā. Kritis kaujā ar čekistiem turpat Drustu pagastā, netālu no "Lejas Mindaugu" mājām, apbedīts Drustu kapos. Kaujas vietā uzstādīts piemiņas krusts.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera biogrāfija — Barons, Jānis Arhivēts 2016. gada 5. martā, Wayback Machine vietnē.
  2. "Pagasta Dzīve" — "Apbalvoti" Arhivēts 2016. gada 5. martā, Wayback Machine vietnē. (1939.gada 1.jūnijs, Nr.11)
  3. Latvijas Okupācijas muzejsKomunistiskā terora upuru un nacionālo partizānu piemiņas vietu saraksts Arhivēts 2016. gada 4. martā, Wayback Machine vietnē.