Jānis Nords

Vikipēdijas lapa
Jānis Nords
Dzimis 1983. gadā
Nodarbošanās Režisors, scenārija autors

Jānis Nords (dzimis 1983. gada 14. februārī) ir latviešu kinorežisors.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

J. Nords studējis finanses, vēlāk mediju zinības Konkordijas universitātē Tallinā. Ieguvis kinorežijas maģistra grādu Lielbritānijā, Nacionālajā Filmu un televīzijas skolā (2010).[1] Filmā Vogelfrei (2007) viņš bija režisora asistents divām no četrām epizodēm.

Viņa debijas pilnmetrāžas spēlfilma "Amatieris" (2007), kas vēstīja par jauna vīrieša, narkotiku dīlera, riskanto dzīvi, ieguva balvu "Lielais Kristaps" par labāko debiju, kā arī laikraksta "Diena" gada balvu kultūrā. Galvenās lomas filmā atveido Edgars Samītis, Ksenija Sundejeva un Regīna Razuma.

Viņš studējis Lielbritānijā, Nacionālās Filmu un televīzijas skolas maģistrantūrā, kur veidojis mācību darbus - 15 minūšu garo Freedom Day (2010) un 30 minūšu garo Au Revoir Monkeys (2011).

Norda otrā pilnmetrāžas filma "Mammu, es tevi mīlu" (2013) vēsta par trīspadsmitgadīgu zēnu Raimondu (Kristofers Konovalovs), viņa attiecībām ar draugiem un māti (Vita Vārpiņa), kuras gandrīz aizved viņu līdz noziedzībai. Filma ir pasaulē vislielāko[nepieciešama atsauce] atzinību guvusī latviešu spēlfilma: tā 2013. gadā saņēma Generation K plus skates starptautiskās žūrijas balvu Berlīnes kinofestivālā un žūrijas balvu par labāko spēlfilmu Losandželosas filmu festivālā ASV.

Nords sarakstījis scenāriju arī Gata Šmita filmai "Seržanta Lapiņa atgriešanās" (2010).

2016. gada februārī uzsākta Norda spēlfilmas "Ar putām uz lūpām" uzņemšana. Galvenās lomas filmā atveido Vilis Daudziņš un Ieva Puķe. Filmas pirmizrāde notika 2017. gadā.[2] Filma ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopražojums, tā balstīta uz amerikāņu scenārista Meta Goseta scenāriju.[3] 2018. gadā filma Maskavas starptautiskajā kinofestivālā iegūst Krievijas kinokritiķu žūrijas balvu ar formulējumu "Par mākslinieciskā risinājuma atbilstību aktuālām mūsdienu problēmām."[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]