Jirži no Podebradiem

Vikipēdijas lapa
Jirži no Podebradiem
Jiří z Poděbrad
Bohēmijas karalis
Amatā
1458. gada 2. martā — 1471. gada 22. martā
Priekštecis Ladislavs Postums
Pēctecis Vladislavs II Jagellons

Dzimšanas dati 1420. gada 23. aprīlī
iespējams Podebradi, Bohēmijas karaliste
(mūsdienās Karogs: Čehija Čehija)
Miršanas dati 1471. gada 22. martā
Prāga, Bohēmijas karaliste
(mūsdienās Karogs: Čehija Čehija)
Dinastija Podebradu dinastija
Tēvs Viktors no Kunštātas un Podebradiem
Māte Vartenbergas Anna
Dzīvesbiedrs(-e) 1. Šternbergas Kunigunde
2. Rožmitālas Joanna
Bērni 10 bērni
Paraksts

Jirži no Kunštātas un Podebradiem (čehu: Jiří z Kunštátu a Poděbrad; dzimis 1420. gada 23. aprīlī, miris 1471. gada 22. martā) bija Podebradu dinastijas Bohēmijas karalis no 1458. gada līdz savai nāvei 1471. gadā. Husītu līderis.

Dzimis čehu augstmaņu, husītu mērenā spārna - utrakvistu, ģimenē. 1434. gadā, 14 gadu vecumā piedalījās Lipanu kaujā, kurā mērenie husīti kopā ar katoļiem sakāva taborītus. Kopā ar tēvu Jirži iekļāvās opozīcijā pret Albrehtu II kā Bohēmijas karali, atbalstot Kazimiru IV. Karadarbībā Albrehts II uzvarēja, tomēr 1439. gadā mira un par Bohēmijas karali kļuva mazgadīgais Ladislavs Postums.

1448. gadā Jirži no Podebradiem ar piekritējiem ieņēma Prāgu, un 1452. gadā kļuva par karalistes reģentu. Pēc Ladislava Postuma nāves kārtu sapulce viņu ievēlēja par Bohēmijas karali.

Jirži no Podebradiem valdīšana noritēja opozīcijā Romas pāvestiem (iesākumā Pijam II, vēlāk Pāvilam II). Pāvils II 1461. gadā izslēdza Jirži no baznīcas un organizēja neveiksmīgu krusta karu. Ar pāvesta atbalstu Bohēmijai uzbruka arī Ungārijas karalis Māķāšs Huņadi, ieņēma Morāviju, un 1469. gadā Olomoucā kronēja sevi par Bohēmijas karali. Savukārt Prāgā kārtu sapulce pēc Jirži pieprasījuma par karaļa varas mantinieku ievēlēja Vladislavu II. Rezultātā par Bohēmijas sabiedroto kļuva Polija un imperators. Ungārijas karalis bija spiests slēgt mieru. Pats Jirži mira 1471. gadā pirms miera noslēgšanas ar Ungāriju.