Johans V fon Vallenrods

Vikipēdijas lapa
Johans V fon Vallenrods
Johannes von Wallenrodt
Vallenrodu dzimtas ģerbonis (no Siebmachers Wappenbuch).
Vallenrodu dzimtas ģerbonis (no Siebmachers Wappenbuch).
Personīgā informācija
Miris 1419. gada 28. maijā

Johans V fon Vallenrods vai Jānis Valenrods (vācu: Johannes von Wallenrodt, latīņu: Iohannes à Vualroden; ap 1370. — 28.05.1419.) bija Rīgas virsbīskaps (27.08.1393.—30.05.1418). Viņu kā Vācijas impērijas firstu uzaicināja uz Konstances koncīlu, pēc kura lēmuma sadedzināja uz sārta čehu brīvdomātāju un baznīcas reformatoru Janu Husu.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis ap 1370. gadu Frankenlandes bruņnieku dzimtā tagadējā Bavārijā. Iestājies Vācu ordenī. 1393. gadā tika iecelts par Rīgas virsbīskapu laikā, kad saglabājas spriegums starp Rīgas arhibīskapiju un Livonijas ordeni. Viņa valdīšanas laikā nomainījās trīs Livonijas ordeņa mestri — Vennemars fon Brigenejs, Konrāds fon Fītinghofs un Dītrihs Torks. Lielu daļu no sava valdīšanas laika viņš pavadīja diplomātiskos ceļojumos uz Itāliju. 1418. gadā viņš kļuva par Ljēžas bīskapu tagadējā Beļģijā, bet jau pēc gada mira.

Dokumenti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rusova hronika:

"Pēc Konrāda Fitinghofa par mestri iecēla Ditriķi Tirku, kuŗš nevaldīja ilgi, bet viņa laikā bija pilnīgs miers. Par virsbiskapu Rīgā bija Jānis Valenrods, Frankonijas muižnieks, kuŗu Livonijas kārtas ar lielu godu sūtīja pie ķeizara Sigismunda uz Konstances koncīlu, kur viņš palīdzēja nosodīt Jāni Husu. Pēc atgriešanās Rīgā, viņš drīzi nomira. Šī mestŗa laikā Lietavas lielfirsts Vitolds 1413. gadā atņēma krieviem Smoļensku".

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Reliģiskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Johans IV fon Zintens
Rīgas arhibīskaps
13931418
Pēctecis:
Johans VI Ambundi
Priekštecis:
Johans VI no Bavārijas
Ljēžas arhibīskaps
14181419
Pēctecis:
Johans VIII no Heinsbergas