Kājnieku trieciena nozīme (apbalvojums)

Vikipēdijas lapa
Ar Kājnieku trieciena nozīmi apbalvots Waffen-SS virsnieks

Kājnieku trieciena nozīme (vācu: Infanterie-Sturmabzeichen) bija Trešā reiha apbalvojums Vērmahta sauszemes spēkos Otrā pasaules kara laikā. Ar to apbalvoja gan karavīrus, gan virsniekus, kas bija izcēlušies kaujas laukā. Apbalvojums tika izveidots 1939. gada 20. decembrī ar Trešā Reiha Sauszemes bruņoto spēku virspavēlniecības (vācu: Oberkommando des Heeres) lēmumu. Sākotnēji pastāvēja tika šīs nozīmes variants sudrabā un ar to apbalvoja tikai kājniekus, bet 1940. gada 1. jūnijā tika izveidota šī apbalvojuma bronzas versija, ar kuru apbalvoja tikai motorizēto daļu karavīrus.

Sudraba[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ar to apbalvoja:

  • piedalīšanos trijos vai vairāk kājnieku triecienos,
  • piedalīšanos trijos vai vairāk kājnieku pretuzbrukumos,
  • piedalīšanos trijās vai vairāk izlūkošanās,
  • piedalīšanos tuvcīņas sadursmē,
  • trīs atsevišķām reizēm, kad ir noturētas pozīcijas pret pretinieka uzbrukumu.

Bronzas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tie paši kritēriji, kas iepriekš minēti, tikai ieguvējam bija jābūt motorizēto daļu karavīram.

Izskats un apbalvošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kājnieku trieciena nozīme (sudraba)

Nozīme sastāvēja no ovāla ozollapu vainaga, kuru apakšā saturēja lente. Pa diagonāli pāri tam bija novietota šautene Mauzer 98k ar durkli. Augšā bija novietos ērglis, kurš savos nagos turēja svastiku. Apbalvojuma izmērs bija 54 х 46 mm, bet varēja būt arī citi izmēri. Otra puse bija vai nu gluda, vai arī uz iekšpusi vērsta. Piestiprināšanai pie formas tērpa izmantoja spraužamadatu.

Apbalvojumu pasniedza tiešie kauju komandieri un tas tika darīts bez īpašas ceremonijas, respektīvi, lauku apstākļos. Apbalvojumam līdzi nāca dokuments, kurā bija norādīts apbalvotā vārds, vienība, izsniedzēja paraksts un zīmogs. Pats apbalvojums tika pasniegts brūnā aploksnē ar apbalvojuma nosaukumu uz tās. Tas bija jānēsā kreisajā krūšu pusē, zem Dzelzs krusta vai augstāka apbalvojuma.

Pēc Otrā pasaules kara, 1957. gadā, Vācijas Federatīvajā Republikā tika izdots likums, kas ļāva nēsāt veterāniem visus līdz Otrā pasaules kara beigām iegūtos apbalvojumu, bet bez nacionālsociālisma simboliem, piemēram, svastikas, rūnām un tā tālāk.[1] Tāpēc arī šim apbalvojuma tika izgatavota jauna versija, kur vairs nebija ērgļa ar svastiku nagos.

Piezīmes un atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]