Kalcija hlorīds

Vikipēdijas lapa
Kalcija hlorīds
Ķīmiskā formula CaCl2
Molmasa 110,99 g/mol
Blīvums 2150 kg/m3
Kušanas temperatūra 772 °C
Viršanas temperatūra >1600 °C

Kalcija hlorīds (CaCl2) ir balta, kristāliska, higroskopiska viela. To lielākoties iegūst kā blakusproduktu nātrija karbonāta ražošanā, lai arī to var iegūt, sālsskābei reaģējot ar kalcija karbonātu vai kādu citu kalcija savienojumu. Kalcija hlorīds ar ūdeni veido dihidrātu, tetrahidrātu un heksahidrātu (attiecīgi piesaistītas 2, 4 un 6 ūdens molekulas). Šķīdība ūdenī ir 74,5 g/100ml (pie 20 °C).

Elektrolizējot kalcija hlorīda kausējumu, iegūst metālisku kalciju. Kalcija hlorīds ir higroskopisks un to lieto gāzu un neūdens šķidrumu žāvēšanai. Koncentrēti kalcija hlorīda šķīdumi uzsūc ūdeni. Sausam kalcija hlorīdam šķīstot ūdenī, izdalās siltums. Kalcija hlorīdu dažreiz lieto ceļu kaisīšanai, jo tas ir mazāk kaitīgs dabai kā nātrija hlorīds un eitektiskais maisījums ar ūdeni sasalst tikai pie -55 °C (nātrija hlorīda eitektiskais maisījums sasalst pie aptuveni 20 °C). Kalcija hlorīda šķīdumu dažreiz lieto par aukstumnesēju.

Nātrija karbonāta ražošanas procesā iegūtais kalcija hlorīds ir atšķaidīta šķīduma veidā, un, lai iegūtu cietvielu, šo šķīdumu ir jāietvaicē. Tas palielina izmaksas.