Karaliskā biedrība

Vikipēdijas lapa
Karaliskā biedrība
Izveidots 1660. gada 28. novembrī
Tips zinātņu biedrība
Galvenā mītne Londona
Dalībnieki
5 karaliskie biedri
1314 biedri
140 ārzemju biedri
Prezidents
Pols Nerss
Tīmekļa vietne www.royalsociety.org

Londonas Karaliskā biedrība dabaszinību attīstīšanai (angļu: The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge), biežāk saukta par Karalisko biedrību (The Royal Society), ir zinātņu biedrība, funkcionē kā Apvienotās Karalistes zinātņu akadēmija. Dibināta 1660. gada novembrī ar karaļa Čārlza II pavēli kā Londonas Karaliskā biedrība un, iespējams, ir vecākā šāda veida biedrība pasaulē.

Biedrību pārvalda tās padome, ko vada biedrības prezidents. Padomes locekļus un prezidentu ievēl biedrības locekļi no sava vidus. Biedrībā šobrīd (2011) ir 1314 biedri, kas tiesīgi lietot FRS titulu (Fellow of the Royal Society), kā arī karaliskie, goda un ārzemju biedri. Tagadējais biedrības prezidents ģenētiķis Pols Nerss stājās amatā 2010. gada 30. novembrī.

Dibināšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par Karaliskās biedrības priekšteci uzskata zinātnieku kopu, kas aizrāvās ar Frānsisa Bēkona "jauno filozofiju" un vēlāk kļuva pazīstama kā "Neredzamās kolēģijas" grupa. Tie bieži satikās Londonā, Grešamas koledžā, daži no biedriem tikās Oksfordā. Karaliskās biedrības dibinātāji bija:

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]