Kokaīns

Vikipēdijas lapa
Kokaīns

Kokaīna struktūrformula

Kokaīna molekulas modelis
Citi nosaukumi benzoilmetilekgonīns;
metil(1R,2R,3S,5S)-3-
(benzoiloksi)-8-metil-8-azabiciklo
[3.2.1]oktān-2-karboksilāts
CAS numurs 50-36-2
Ķīmiskā formula C17H21NO4
Molmasa 303,353 g/mol
Kušanas temperatūra 98 °C (hidrohlorīdam: 197 °C)
Viršanas temperatūra 187—188 °C
Šķīdība ūdenī 0,16 g/100 ml pie 25 °C
0,38 g/100 ml pie 80 °C
Kokas krūms ar lapām

Kokaīns (spāņu: cocaina, no kokas krūma nosaukuma) ir tropāna grupas alkaloīds - narkotiska viela, ko iegūst no Dienvidamerikas auga kokas (Erythroxylon coca) lapām. Kokaīns ir bezkrāsaina kristāliska viela (monoklīni prizmatiski kristāli no etanola). Ūdenī mazšķīstošs, labāk šķīst spirtā vai ēterī. Veido ūdenī šķīstošus sāļus ar skābēm (piemēram, ar sālsskābi veido hidrohlorīdu).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kokas krūma lapas izsenis lietojuši Dienvidamerikas pamatiedzīvotāji kā stimulējošu līdzekli. Eiropā kokaīns izplatījies, sākot no 19. gadsimta vidus. Sākotnēji lietots medicīnā, bet jau 20. gadsimta sākumā gandrīz pilnīgi aizstāts ar labākiem preparātiem. Mūsdienās tiek izmantots galvenokārt kā narkotika, kas visvairāk izplatīta Amerikā.

Sākotnēji kokas lapas kopā ar kolas riekstiem bija 1885. gadā ražot uzsāktā atspirdzinošā dzēriena Coca-Cola sastāvdaļas, līdz ar to kokakola saturēja kokaīnu. 1903. gadā, kad avīzē "New York Tribune" parādījās graujošs raksts, kas apgalvoja, ka tieši kokakola ir vainīga tajā, ka "pārdzērušies nēģeri no pilsētu pagrimušajiem rajoniem sāk uzbrukt baltajiem cilvēkiem", kokakolas sastāvs tika mainīts. Pēc šī raksta izraisītās ažiotāžas kokakolā svaigas kokas lapas tika aizvietotas ar lapām, no kurām tika atdalīts viss kokaīns.[1]

Īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kokaīns ir nervu sistēmu stimulējoša un uzbudinoša viela un spēcīgs vietējās anestēzijas līdzeklis. Pamatojoties uz kokaīna struktūru, tika radīti citi, vienkāršāki, anestēzijas līdzekļi[2].

Atkārtoti lietojot, kokaīns izraisa pierašanu un slimīgu tieksmi, ko sauc par kokaīnismu, tādēļ kokaīns tiek uzskatīts par stipru narkotiku.

Kokaīna paciņas, kas sagatavotas transportēšanai
Medicīnā izmantojamais kokaīna hidrohlorīds

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Is it true Coca-Cola once contained cocaine? Arhivēts 2012. gada 7. februārī, Wayback Machine vietnē., straightdope.com, 29.07.2009. (angliski)
  2. O. Neilands. Organiskā ķīmija. Rīga: Zvaigzne, 1977, 718. lpp.