Komandrindas interpretators

Vikipēdijas lapa
Komandrindas interpretatora Bash darba piemērs

Komandrindas interpretators (arī komandu interpretators, komandrindas čaula) ir datorprogramma, kas veidota komandrindas saskarnes veidā. Tā lasa lietotaja ievadītās teksta rindas, interpretē operētājsistēmas vai citas datorsistemas instrukcijās (atkarībā no konteksta) un nosūta sistēmai izpildei.

Kopš 1960. gadiem lietotāja darbība ar datoru notika galvenokārt komandrindas saskarnes veidā. 1970. gados sāka attīstīties grafiskā lietotāja saskarne, kurā komandas kopā ar teksta informāciju tika attēlotas ar piktogrammām. Tā kā attēlus cilvēkam ir vieglāk uztvert un atcerēties nekā teksta komandas, kā arī datorsistēmas kļuva jaudīgākas, spējot apstrādāt grafisko informāciju, grafiskā saskarne ieguva aizvien lielāku popularitāti. Komandrindas interpretatori tomēr neizzuda, un tos izmanto kopā ar grafisko saskarni.

Komandrindas interpretators ļauj lietotajam izpildīt komandas ļoti efektīvā un koncentrētā veidā. Tas arī prasa lietotājam skaidri zināt komandu sintaksi, to opcijas un parametrus. Reizēm ir ātrāk ievadīt komandu ar zināmiem parametriem, nekā atvērt vairākus logus un ievēlēties opcijas no piedavātā.

Bieži komandrindas interpretatoru izmanto, lai nodotu komandas operētājsistēmai. Ir lietojumprogrammas, kurās izmanto savus komandrindas interpretatorus ar savu komandu sintaksi. Ir operētājsistēmas, kurās katrs lietotājs var izveidot savu interpretatoru.