Kosmiskais nesējs

Vikipēdijas lapa

Kosmiskais nesējs ir aparāts vai sistēma kravu vai cilvēku nogādāšanai Zemes orbītā vai trajektorijā uz citu astronomisku objektu.

Līdz šim vienīgais kosmiskā nesēja veids ir nesējraķetes, kas darbojas pēc reaktīvās kustības principa. Raķetes kravas nogādāšanai orbītā tiek izmantotas pēc daudzpakāpju shēmas, tas ir, kad pirmā pakāpe iztērējusi savu degvielu, tiek iedarbināta otrā, un tā tālāk. Dažreiz pirmās pakāpes vietā tiek izmantota lidmašīna, lai paceltu raķeti virs atmosfēras blīvajiem slāņiem (piemēram, Pegasus raķete). Nesējraķetes vai to daļas ir vienreiz izmantojamas (vairākkārt izmantojami, piemēram, ir elementi no Space Shuttle sistēmas). Nesējraķetes vēl joprojām tiks aktīvi izmantotas tuvākajā nākotnē.

Tā kā raķešdzinēji jau gandrīz ir izsmēluši principiālas uzlabošanas iespējas, bet joprojām to ražošana un ekslpuatācija ir ļoti dārga, tad tālākā nākotnē tiks projektētas principiāli jaunas sistēmas. Piemēram, kosmiskais lifts, orbitālie dirižabļi, ar lāzera staru darbināmi nesēji un citi.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]