Kronvalda bulvāris

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Kronvalda bulvāris (Rīga))
Kronvalda bulvāris
Kronvalda bulvāris
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Ziemeļu rajons
Apkaime Centrs
Garums 730 m
Segums asfalts, bruģis
Sabiedriskais transports
Tramvajs 5. 7. 11.
Kronvalda bulvāris Vikikrātuvē

Kronvalda bulvāris ir Rīgas iela, kas atrodas Ziemeļu rajonā, Centra apkaimē. Ielas garums ir 730 metri, tā klāta ar asfalta un bruģa segumu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kronvalda bulvāris izveidojies kā Lielās Jēkaba ielas (vācu: Große Jakobstraße) turpinājums Rīgas citadelē. To pagarināja pēc citadeles aizsargvaļņu norakšanas 1875. gadā un 19. gadsimta beigās pārdēvēja par Puškina bulvāri (krievu: Пушкинский бульвар) krievu dzejnieka Aleksandra Puškina vārdā, bet 1923. gadā nosauca par Kronvalda bulvāri latviešu publicista, valodnieka un pedagoga Ata Kronvalda vārdā. Latvijas vācu okupācijas laikā 1942. gadā nosaukumu vāciskoja par Kronvalda loku (Kronwaldsring), 1944. gadā iela atguva Kronvalda bulvāra nosaukumu.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kronvalda bulvāris ir 730 metru garš bulvāris Rīgas centrā. Tas sākas krustojumā ar Krišjāņa Valdemāra ielu (iepretim Vecrīgas Jēkaba ielai) un iet ziemeļu—ziemeļrietumu virzienā. Līdzās šim krustojumam atrodas Latvijas Nacionālā teātra ēka (Kronvalda bulvārī 2) un bijusī Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēka (Kronvalda bulvārī 4). Ēkās pretējā ielas pusē izvietotas vairākas izglītības iestādes, tostarp Rīgas Valsts tehnikums (Krišjāņa Valdemāra ielā 1C).

Kronvalda bulvāra pāra numuru pusē atrodas Kronvalda parks. Bulvāris šķērso Pilsētas kanālu.

Īsi pirms Kronvalda bulvāra beigām atrodas 7. un 11. tramvaju maršruta galapunkts "Ausekļa iela", kā arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skola (Kronvalda bulvārī 8) un Latvijas Jūras akadēmijas vēsturiskā ēka (Kronvalda bulvārī 6). Kronvalda bulvāris beidzas krustojumā ar Elizabetes un Ausekļa ielām.

Transporta līdzekļiem Kronvalda bulvārī satiksme atļauta tikai vienā virzienā — no Ausekļa ielas uz Krišjāņa Valdemāra ielu, pretējā virzienā drīkst braukt tikai tramvajs.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kronvalda bulvāris ir savienots ar šādām ielām:

Ēkas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gandrīz visa Kronvalda bulvāra garumā (posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolai) kursē 5., 7., un 11. maršruta tramvaji. Kronvalda bulvārī atrodas arī 7. un 11. tramvaju maršruta galapunkts "Ausekļa iela".

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]


Koordinātas: 56°57′20″N 24°06′09″E / 56.9556°N 24.1025°E / 56.9556; 24.1025