Lādezers (grupa)

Vikipēdijas lapa
Lādezers
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Karogs: Latvija Latvija
Žanri popmūzika, rokmūzika
Darbības gadi 1987-pašlaik
Izdevēji
Dalībnieki
Bijušie dalībnieki

Lādezers ir 1987. gadā dibināta latviešu rokgrupa, kuras kodolu veido Aigars Voitišķis (ģitāra, balss) un Ingus Ulmanis (ģitāra, balss, taustiņi). Pašlaik sastāvā ir arī Anrijs Grinbergs (bungas), Roberts Rasa (basģitāra) un Anete Kozlovska (balss, perkusijas, taustiņi).[1]

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

I. Ulmanis absolvējis Cēsu mūzikas skolas vokālo nodaļu, A. Voitišķis apguvis ģitārspēli pašmācības ceļā. Aigars Voitišķis un Ingus Ulmanis 1980. gadu vidū kopā muzicēja grupā "Jumprava", grupas repertuārā bija vairākas Voitišķa un arī dažas Ulmaņa dziesmas. Kad 1987. gadā grupā radās domstarpības par muzikālo stilu, Voitišķis un Ulmanis atšķēlās, lai nodibinātu savu grupu "Lādezers". Lai arī "Jumpravas" slavu sasniegt neizdevās, grupa radīja vairākas pazīstamas dziesmas: "Tuvāk vēl", "Tu esi vēl jauns", "Pārsteigums". 1992. gadā tapa dziesma "Vējš".

Grupas pārējie dalībnieki vairākkārt mainījušies, tajā spēlējuši basģitāristi Ilvars Zālītis, Mārtiņš Burkevics, bundzinieks Olafs Vilks, taustiņinstrumentālists Uģis Prauliņš.

1991. tika ierakstīta turnejas demo kasete, kas oficiāli nav izdota. 1994. iznāca iepriekšējā perioda dziesmu apkopojums — kasete "Kā aizvien". 1996. gadā iznāca albums "Putns pelnos" ar dziesmām "Putni", "Cik savādi", "Tālumā", kā arī tautasdziesmas "Gula meitīna" versiju. 1997. gadā iznāca minialbums (EP) "Atbalss" ar četrām dziesmām, 1998. gadā — albums "Uz Kūru salu", tajā iekļautas arī "Atbalss" dziesmas. 2000. abi piedalījās projektā "Silvergruve", kas izdeva vienu albumu. 2002. gadā iznāca Voitišķa un Ulmaņa labāko dziesmu albums "Vēl tuvāk". 2005. gadā iznāca jauns "Lādezera" albums "ZemŪdenNes".

Vēlāk abi mūziķi attīstīja solomūziķu karjeru un darbojušies citos sastāvos un muzikālos projektos, savukārt Ingus Ulmanis arī radio un TV raidījumos.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]