Leonīds Ribickis

Vikipēdijas lapa
Leonīds Ribickis
Leonīds Ribickis 2011. gadā
Leonīds Ribickis 2011. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1947. gada 24. augustā (76 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Lielstraupes pagasts, Cēsu rajons, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Tautība Latvietis
Zinātniskā darbība
Zinātne Spēka elektronika
Elektriskās piedziņas
Elektriskās mašīnas
Procesu kontroles sistēmas
Alma mater Rīgas Politehniskais institūts (1970)
Baltkrievijas Nacionālā tehniskā universitāte (1980)

Leonīds Ribickis (dzimis 1947. gada 24. augustā Lielstraupes pagastā) ir latviešu elektroinženieris un bijušais Rīgas Tehniskās universitātes rektors. Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Lielstraupes pagastā. 1965. gadā pabeidza mācības Cēsu 1. vidusskolā,[1] 1970. gadā absolvēja Rīgas Politehniskā institūta Elektroenerģētikas fakultāti, iegūstot inženiera elektromehāniķa kvalifikāciju.

Laikā no 1970. līdz 1974. gadam bija vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Vissavienības Vagonbūves ZPI Rīgas filiālē. Kopš 1975. gada dažādos amatos strādā Rīgas Politehniskajā institūtā (vēlāk — Rīgas Tehniskā universitāte). Kopš 2000. gada ir nodibinājuma "Latvijas Tehnoloģiskais parks" padomes priekšsēdētājs, tāpat 21. gadsimta sākumā bijis uzņēmuma "Latvenergo" padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs.[2] 2007. gadā kļuva par Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķi. 2011. gadā kļuva par Rīgas Tehniskās universitātes rektoru, amatā nomainot Ivaru Knētu.[3]

Ir Latvijas Zinātnes padomes loceklis; LR EM Tautsaimniecības padomes loceklis, Latvijas delegāts un eksperts ES 7.Ietvara programmas apakšprogrammā „ENERGY”; Pasaules Enerģētikas Padomes Latvijas Nacionālās komitejas valdes loceklis; Vispasaules Elektroinženieru asociācijas IEEE biedrs un Latvijas Sekcijas vadītājs; Eiropas Energoelektronikas un piedziņas asociācijas (EPE) asamblejas un valdes loceklis; Latvijas universitāšu asociācijas priekšsēdētājs; Eiropas zinātnieku savienības Euroscience biedrs, LETERA valdes loceklis u.c.

Kā vieslektors lasījis lekcijas Norvēģijas Trondheimas Tehniskajā universitātē (NTNU), Turīnas Politehniskajā institūtā, Tokijas Denki Tehniskajā universitātē, kā arī Tallinas Tehniskajā universitātē.

Zinātniskās darbības virzieni: spēka elektronika, elektriskā piedziņa, viedie tīkli, elektromehāniskie pārveidotāji, maiņstrāvas un speciālās elektriskās mašīnas, energoelektronikas iekārtas un to vadības sistēmas, tehnoloģisko procesu un kustības vadība, ūdeņraža enerģētikas sistēmas; Uzrakstītas vairāk kā 397 zinātniskās publikācijas latviešu, krievu un angļu valodās, 20 monogrāfijas. 63 patentu, tai skaitā 2 ASV patentu, autors.[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopējās
Konkrētās
  1. «Curriculum Vitae». Rtu.lv. Skatīts: 2012. gada 30. novembrī.[novecojusi saite]
  2. «Par RTU rektoru ievēlēts profesors Leonīds Ribickis». Tvnet.lv. Skatīts: 2012. gada 30. novembrī.
  3. «Par RTU rektoru ievēlēts Leonīds Ribickis». Diena.lv. Skatīts: 2012. gada 30. novembrī.
  4. «Leonids RIBICKIS». archive.lza.lv. Skatīts: 2022-12-22.


Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Ivars Knēts
Rīgas Tehniskās universitātes rektors
2011. gads — 2023. gads
Pēctecis:
Tālis Juhna