Lielmēmeles muiža

Vikipēdijas lapa
Lielmēmeles muiža
Lielmēmeles muiža
Karte
Iepriekšējie nosaukumi Groß-Memelhof
Vispārīga informācija
Arhitektūras stils Neoklasicisms
Atrašanās vieta Valsts karogs: Latvija Lielmēmele, Mazzalves pagasts, Aizkraukles novads, Latvija
Pašreizējais izmantotājs Valsts sociālās aprūpes centrs Latgale
Pabeigta 19.gs. otrā puse
Īpašnieks Valsts īpašums.
Lielmēmeles muižas kungu māja pirms pārbūves

Lielmēmeles muiža (vācu: Groß-Memelhof) bija muiža Lielmēmelē, tagadējā Aizkraukles novada Mazzalves pagasta teritorijā.

Līdz mūsdienām ir saglabājusies Lielmēmeles muižas kungu māja Mēmeles upes līkumā, kurā iekārtots Specializētais valsts sociālās aprūpes centrs "Mēmele".

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bijusī Mēmeles muiža (Memelhof) no 1515. līdz 1760. gadam piederēja fon der Ropiem, no 1860. gada fon Šlippenbahu dzimtai. Vēlāk pārdēvēta par Lielmēmeles muižu.[1] Tās pēdējā īpašniece līdz 1920. gada agrārajai reformai bija Meta fon der Ostenzakena. No 1930. gada muižas kungu mājā dzīvoja Latvijas robežsargi. Otrā pasaules kara beigās 1944. gada jūlijā ēkā ierīkoja vācu armijas štābu un lazareti.

Pēc kara beigām 1946. gadā šeit bija Mēmeles pagasta nespējnieku mītne, 1951. gadā Mašīnu traktoru stacija. 1959. gadā iekārtoja veco ļaužu pansionātu, kuru 1974. gadā pārveidoja par psihoneiroloģisko pansionātu, 1997. gadā par sociālās aprūpes centru invalīdiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Muižas kungu māja[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kungu māja celta 19. gadsimta otrajā pusē, sākotnēji tā bijusi vienstāva celtne, vēlāk piebūvēts otrais stāvs. Tās centrā rizalīts ar trijstūra frontonu, bet stūrus rotā rusti.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]