Dalībnieka diskusija:Fsi info

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Esi sveicināts(a) Vikipēdijā!


Iesākumā lūdzam iepazīties ar svarīgāko informāciju, kas jāzina, uzsākot darbu!

Pirms pirmā raksta izveides lūdzam izlasīt lapu Raksta izveidošana un apmeklēt rakstu vedni.


Sveiks(a), Fsi info. Esi sveicināts(a) Vikipēdijā latviešu valodā.

Vikipēdija ir brīva enciklopēdija ar bezmaksas saturu, kuru var lasīt un rediģēt ikviens.


Diskusiju lapās lūgums parakstīties ar 4 tildēm (~~~~) vai rīku joslā nospiest pogu . Paldies.

Tā veidnes netaisa, lieta ir daudz sarežģītāka (angliski var palasīt šeit). Var paraugam ņemt Veidne:Augstskolas infokaste, bet iesācējam labāk sākt ar ko vienkāršāku. Veiksmi darbā! --ScAvenger 20:10, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Šajā gadījumā (es saprotu, ka top raksts par Filozofijas un socioloģijas institūtu) var noderēt Veidne:Organizācijas infokaste (piemērus var skatīt rakstos: FIDE, FIFA, Starptautiskā Olimpiskā komiteja).--FRK (runas/darbi) 20:15, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Paldies, loti centos, cerams, ka tagad viss ir ok? Fsi info 22:24, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Ļoti prasās ievaddaļa - daži teikumi priekš nezinātājiem, kas tad īsti ir šis institūts. Mazāk treknraksta, jāpieliek kāda kategorija. Norādi uz Vikikrātuvi nevajag, ja tur nekā nav. Nebūtu par ļaunu foto, tikai tam jābūt brīvi izmantojamam. Kopumā tīri labi. --ScAvenger 22:41, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Paldies, pilnīgi piekrītu par ievaddaļu - taču par cik es neesmu teksta autors, tad rīt palūgšu lai to iedod un kādu bildi arī + noņēmu arī treknrakstu. --Fsi info 23:03, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Ar foto uzmanīgi - svešu fotogrāfiju no kaut kurienes var ņemt tikai tad, ja autors piekrīt sava darba brīvai publiskai izmantošanai, tai skaitā komerciāliem mērķiem. Principā, ja foto attēlots kāds cilvēks, vajadzētu būt arī viņa piekrišanai šādai publikācijai. Šāda raksta ilustrēšanai ideāli būtu pašrocīgi nofotografēt institūta ēku. Starp citu, vai teksta autors zina un piekrīt, ka tas arī turpmāk būs brīvi pieejams jebkādiem mērķiem? --ScAvenger 23:07, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Jā, teksta autors nāk no šī institūta un ir informēts par tā ievietošanu Wikipedia. Par bridinājumu attiecībā par foto - paldies, par to es attiecīgo foto autorus informēšu, tad lai viņi tālāk noskaidro par fotogrāfijās redzamajiem cilvēkiem. Taču attiecībā par institūta foto - nezinu kā lai dara, jo institūts atrodas Zinātņu akadēmijas ēkā - tadēļ, es varētu paņemt foto no raksta par LZA, bet vai šāda dubultošanās būtu ok?--Fsi info 23:32, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Ā, tas ir tajā augstceltnē - bet iesākumam, protams, var ņemt kādu LZA foto; bildes tehniski var izmantot neierobežotā skaitā rakstu. --ScAvenger 23:40, 26 decembrī, 2010 (UTC)

Lūgums norādīt attēlu lapās to izcelsmi un autortiesību statusu, pretējā gadījumā attēli tiks dzēsti. --ScAvenger 16:16, 6 aprīlī, 2011 (UTC)

Cik ātri to vajag izdarīt? Varētu uz rītdienu? Principā attēli ir LU un LU FSI īpašums, bet viņi tos atļauj publiski izmantot, tik nezinu kā to pareizi jānoformē, t.i. kāda licence ? --Fsi info 16:21, 6 aprīlī, 2011 (UTC)
Līdz rītdienai, protams, varam pagaidīt. Ideāli būtu, ja būtu atļauja izmantot ar brīvo Creative Commons licenci, kas atļauj darbus izmantot jebkādiem, tai skaitā komerciāliem, mērķiem, norādot darba autoru. Grāmatu vāki varētu atbilst godprātīgai lietošanai (zema izšķirtspēja, nenodara zaudējumus autoram u.t.t.), veidne {{grāmatas vāks}}. --ScAvenger 16:35, 6 aprīlī, 2011 (UTC)
Galīgi nevaru atrast kur var attēlam rediģēt autortiesību informāciju? Vai tad viņš ir no jauna augšupjāielādē? --Fsi info 16:46, 6 aprīlī, 2011 (UTC)
Nē, tomēr atradu kā to var izdarīt, jāsaka, ka ne pārāk intuitīvi! ;) --Fsi info 17:28, 6 aprīlī, 2011 (UTC)
Laicīgi nepamanīju jautājumu. Katrā ziņā attēlu lapas tāpat ir sava veida raksti, kurus var rediģēt. Būs jāpapildina pamācība. --ScAvenger 17:38, 6 aprīlī, 2011 (UTC)

Vienam no tiem attēliem ir šādi autortiesību noteikumi: http://foto.lu.lv/res/autortiesiibas.html, respektīvi drīkst likt Wikipedia, bet jānorāda, ka (C) pieder LU un jāieliek atsauce - es tajā visā autortiesību mudžeklī nevaru saprast kura no gatavajām vaidnēm atbilstu šim gadijumam? vai jātaisa jauna? --Fsi info 17:55, 6 aprīlī, 2011 (UTC)

Tā ir šī veidne {{LU fotoarhīvs}}, tomēr nav izslēgts, ka tā ar laiku tiks likvidēta — Vikipēdijas attēliem jābūt brīvi izmantojamiem arī reklāmas nolūkā, bez jebkādas speciālas saskaņošanas. --ScAvenger 18:00, 6 aprīlī, 2011 (UTC)
Paldies, skaidrs! Bet tad kad šī veidne tiks likvidēta, vai tad arī visi saistītie attēli automātiski izdzēsīsies? Katrā ziņā, ja tas būs aktuāli, pieļauju, ka būs iespējams vienoties ar LU, ka šim attēlam dod brīvas lietošanas licenci. --Fsi info 18:07, 6 aprīlī, 2011 (UTC)
Visādi var būt — autortiesības ir nopietna lieta. Attēli automātiski nedzēšas, bet vienoties jebkurā gadījumā nebūtu par ļaunu. --ScAvenger 18:13, 6 aprīlī, 2011 (UTC)

Es piemēroju pārējām bildēm veidni ar Creative Commons Share Alike licenci + autoru, bet ar autoru (ja tas ir domāts tiešā nozīmē) ir tā neviennozīmīgi, jo tās bildes ir no FSI arhīva un kā paši FSI cilvēki teica - daudzos gadījumos autors nav zināms, jo bildes pamatā ir no komandējumiem, kad tās ir fotogrāfējis kāds kolēģis, vai pat ir palūgts nejaušam garāmgājējam nofočēt. Tāpēc par autoru varētu uzskatīt FSI, taču galvenais, ka viņi dod atļauju šīm bildēm piemērot CC licenci.

Iesākumam būs labi. Vismaz no autortiesību viedokļa. Un tomēr ir jāpadomā — vai cilvēki, kas fotogrāfijās attēloti, ir ar mieru, ka viņu attēli tiek publiski izplatīti (model release). Teorētiski jebkura no šīm bildēm tagad var atrasties, teiksim, uz kāda žurnāla vāka (ar parakstu, ka attēls ņemts no Vikipēdijas un autors ir FSI) vai kā kādas reklāmas sastāvdaļa. Tas tā, pārdomas nākotnei. --ScAvenger 04:32, 7 aprīlī, 2011 (UTC)

Reklāmraksti[labot pirmkodu]

Veidojot rakstus, lūdzu ievērojiet Vikipēdijas standartus attiecībā uz neitralitāti. Šobrīd jūsu raksti propogandē FSI un ar tiem saistītos cilvēkus, kas nav pieļaujami interneta enciklopēdijā.

Vikipēdijas lietošanas pamācība pieejama http://lv.wikipedia.org/wiki/Lieto%C5%A1anas_pam%C4%81c%C4%ABba

Nekādu izteiktu propagandu rakstā Filozofijas un socioloģijas institūts neredzu. Pamatā faktu uzskaitījums, kas gan vietām prasās pēc atsaucēm. Tos plaģiātu strīdus varēja publiski ārā vispār nevilkt. --ScAvenger (diskusija) 19:50, 27 augustā, 2012 (UTC)
Atklāti sakot, es arī īsti nesaprotu, kur šajā rakstā propoganda? Atsauces pielikšu - kur būtu vēlamas? Jā, un kur šai rakstā ir kaut kas par plaģiātu strīdiem? --Fsi info (diskusija) 19:56, 27 augustā, 2012 (UTC)
Pieliku pieprasījumu sadaļā "Institūta darbības virzieni". Plaģiātisma strīdi ir rakstā Rihards Kūlis. --ScAvenger (diskusija) 19:59, 27 augustā, 2012 (UTC)
Paldies, pieprasījumu izpildīšu. Kas attiecas uz plaģiātisma strīdiem pie Rihards Kūlis, tad tas ir diskutabls temats. No vienas puses Jums taisnība, ka tas nav būtiski, taču, no otras puses, ļoti iespējams, ka agrāk vai vēlāk, anoīmi tipiņi par šo palģiātisma lietu sarakstītu pilnīgus murgus. Taču ja Jūs uzskatiet, ka tās rindkopas var ņemt arā, tad nekas nav pretī, ja Jūs tā izdarītiet. --Fsi info (diskusija) 20:05, 27 augustā, 2012 (UTC)
Pagaidām neko nedarīšu (atsauces ir un lieta, šķiet, arī izbeigta), bet, ja sāksies izmaiņu kari, visādi var gadīties. Iespējams, kaut kas būs sakāms arī citiem lietotājiem. --ScAvenger (diskusija) 20:14, 27 augustā, 2012 (UTC)

Vikipēdijas darbnīca[labot pirmkodu]

Labdien!

6. jūnijā (otrdien) Vikipēdijas projektam latviešu valodā paliek 14 gadu. Lai to atzīmētu, aicinām visus, kas iepriekš darbojušies projektā, dienas laikā (00.00—24.00) uzrakstīt kādu jaunu rakstu. Vairāk informācijas atrodams iniciatīvas lapā. Tēma ir vēlama no vajadzīgo rakstu saraksta, bet derēs arī cita. Paldies arī par Tavu iepriekšējo ieguldījumu Vikipēdijas projektā! -- Edgars2007 (diskusija) 2017. gada 5. jūnijs, plkst. 18.52 (EEST)[atbildēt]