Mameluks

Vikipēdijas lapa
سلطنة المماليك
[Saltanat Al-Mamale:k]
Mameluku sultanāts

1250 – 1517

Flag of Mameluku sultanāta

Mameluku karogs

Location of Mameluku sultanāta
Location of Mameluku sultanāta
Vidusjūras austrumu daļa (1450)
Pārvaldes centrs Kaira
Valoda(s) arābu, tjurku-kipčaku
Reliģija Islāms
Valdība Monarhija
Vēsture
 - As-Saliha Ajjuba nāve 1250
 - Ridaniehas kauja 1517

Mameluks (arī memluks vai mameļuks, arābu valodā: مملوك, "valdījumā esošs"), kareivis, vergs, kas pārgājis islāmā un kalpo musulmaņu kalifam vai ajubīdu sultānam. Viduslaikos mameluki kļuva par ietekmīgu militāro kastu un vairākos gadījumos pārņēma pilnīgu varu, piemēram, Ēģiptē (1250—1517).

Gredzentiņu–plākšņu bruņās un pilnās zirgu bruņās tērpts Osmaņu Mameluku jātnieks (ap 1550. gadu), Armijas muzejā, Parīze

Pirmie mameluki kalpoja Bagdādes abasīdu kalifiem 9. gs. Abasīdi mamelukus pārsvarā ņēma no Kaukāza (galvenokārt čerkesus un gruzīnus), kā arī no Melnās jūras ziemeļu piekrastes (galvenokārt tjurkus). Lielākā daļa no gūstekņiem nebija musulmaņu izcelsmes.

Mameluku sistēma valdnieka rīcībā nodeva tādu karaspēku, kas nebija saistīts ar jebkādu esošu varas struktūru. Vietējie kareivji parasti bija uzticīgi savas cilts šahiem, savām ģimenēm vai citiem augstmaņiem, bet ne sultānam vai kalifam. Ja pret valdnieku vērstos kāds no virsniekiem, tad jebkāda pretdarbība izraisītu augstmaņu protestus. Vergu vienības tika veidotas no viszemāk stāvošiem cilvēkiem, kas nevarētu sacelties pret valdnieku un viņus par jebkādu nepakļaušanos varētu viegli sodīt. Mamelukus ļoti bieži izmantoja arī kā sūtņus.

1517. gadā Osmaņu impērija atkaroja no mamelukiem Ēģipti un Sīriju un līdz ar to mameluki tika pakļauti Osmaņu varai.