Mankala

Vikipēdijas lapa
Kalah spēles dēlis

Mankala ir statēģijas galda spēļu paveids, ko spēlē visā pasaulē. To dažkārt dēvē arī par sēšanas spēli. Viszināmākie spēļu paveidi šai spēļu saimei Eiropā ir Oware un Kalah. Visām mankalas veida spēlēm pamatā ir līdzīgi noteikumi. Mankalas veida spēles ir kā šahs daudzās Āfrikas un dažās Āzijas sabiedrībās.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mankalas spēļu vēsture ir neskaidra. Visticamāk, ka tā ir izcēlusies modernās Etiopijas reģionā 6.gs. vai 7.gs. m.ē. Kaut spēle ir spēlēta Eiropā jau kopš 17.gs., tā nekad nav ieguvusi lielu popularitāti, izņemot Baltijas valstīs, kur tā reiz ir bijusi ļoti populāra spēle.

Nosaukums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vārdu mankala cilvēki bieži uztver kā kādas spēles nosaukumu, tomēr tas ir vārds, kurš apzīmē spēļu saimi. Eiropā bieži vārdu mankala saista ar spēli Kalah, kura ir mankalas spēļu saimes spēle. Vārds mankala nāk no Arābu vārda naquala ("kustēties").

Noteikumi mankalas paveidam - spēlei Kalah[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Store (0) 3 3 3 3 3 3 Store (0)
3 3 3 3 3 3

Spēlē parasti izmanto no kāda materiālā izgatavotu priekšmetu ar secībā izkārtotām bedrītēm. Par kauliņiem var izmantot jebko: no pupiņām līdz stikla lodītēm un akmentiņiem. Pavisam spēles laukā ir 36 kauliņi. Spēles sākumā kauliņus izkārto, kā redzams attēlā pa labi.

Spēles mērķis ir iegūt savā īpašumā vairāk kauliņu nekā ir pretiniekam. Tātad, lai uzvarētu jāiegūst 19 no 36 kauliņiem.

Spēlē tava puse ir 6 bedrītes tavā pusē kopā ar īpašo bedrīti spēles trauciņa labajā pusē. Kauliņu pārvietošanu sauc par sēšanu. Spēlētājs, kuram ir gājiens, izvēlas vienu bedrīti no savas puses, izņem ārā visus kauliņus no šīs bedrītes un ieliek pa vienam kauliņam iekšā katrā bedrītē pēc kārtas (arī pretinieka bedrītē) virzienā pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Tie kauliņi, kurus iemet savā īpašajā bedrītē kļūst par taviem notvertajiem kauliņiem. No šīs bedrītes kauliņus nevar izņemt. Ja tu sējot nonāc līdz pretinieka īpašajai bedrītei, tad tā ir jāizlaiž. Ja tu sējot pēdējo kauliņu iemet savā īpašajā bedrītē, tad tu iegūsti gājiena tiesības. Ja tu pēdējo kauliņu iemet bedrītē, kurā nav neviena cita kauliņa, tad tu iegūsti šo kauliņu un visus kauliņus no laukuma pretējās puses attiecīgās bedrītes un pārvieto visus kauliņus uz savu īpašo bedrīti. Kad gājiens ir izdarīts, tad savu gajienu veic pretinieks. Ja spēlējot pretiniekam viņa visas bedrītes ir tukšas, tad spēle beidzas un tu iegūsti savā īpašumā visus kauliņus, kuri atrodas tavās bedrītēs.

Spēles beigās uzvar tas, kura īpašajā bedrītē ir vairāk kauliņu.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]