Memento

Vikipēdijas lapa
"Memento"
Oriģinālais
nosaukums
Memento
Žanrs psiholoģiskais trilleris
Režisors Kristofers Nolans
Producents
Scenārija autors Kristofers Nolans
Galvenajās
lomās
Studija
Izplatītājs Newmarket
Izdošana
Ilgums 113 minūtes[1]
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda angļu
Budžets 5 miljoni US$
Kopējie ienākumi 40 miljoni US$[2]
IMDb profils

"Memento" (angļu: Memento) ir 2000. gada ASV psiholoģiskā trillera filma, kuras režisors un scenārija autors ir Kristofers Nolans. Filmas sižets veidots pēc režisora brāļa Džonatana Nolana īsā stāsta Memento Mori.

Filma ir stāsts par vīrieti ar anterogrādo amnēziju (nespēja veidot jaunas atmiņas), kas cenšas atrast savas sievas izvarotāju un slepkavu. Tajā galvenās lomas attēlo Gajs Pīrss, Kerija Anna Mosa un Džo Pantoliāno.

Stāsts pasniegts ar divām dažādām ainu sekvencēm, kas mijas savā starpā. Pirmā sekvence ir melnbalta un parādīta hronoloģiski, otra sekvence ir krāsaina un parādīta atpakaļejošā secībā. Filmas beigās abas sekvences "satiekas". "Memento" pirmizrāde notika 2000. gada 5. septembrī Venēcijas kinofestivālā, kur saņēma pozitīvas atsauksmes. Kritiķi uzteica filmas unikālo, nelineāro stāstījuma struktūru, kā arī atmiņas, uztveres, skumju, pašapmāna un atriebības motīvus. Filma guva panākumus arī kases ieņēmumu ziņā. To nominēja Amerikas Kinoakadēmijas balvai divās kategorijās (oriģinālscenārijs un montāža), tomēr balva nesaņēma nevienā no nominācijām. Darbu nominēja oriģinālscenārija kategorijā, nevis adaptētā scenārija kategorijā, jo Džonatana Nolana stāsts iepriekš nebija publicēts, un balvai nominēja abus brāļus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «MEMENTO». Britu filmu klasifikācijas padome. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2014. gada 29. novembrī. Skatīts: 2013. gada 10. jūnijs.
  2. «Memento (2000)». Box Office Mojo. Skatīts: 2023. gada 24. septembrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]