Mihails Šidlovskis

Vikipēdijas lapa
Mihails Šidlovskis
Михаил Владимирович Шидловский
Mihails Šidlovskis
Mihails Šidlovskis
Personīgā informācija
Dzimis 1856. gada 13. augustā
Miris 1921. gada 14. janvārī (64 gadi)
Nodarbošanās ģenerālis

Mihails Šidlovskis (krievu: Михаил Владимирович Шидловский; dzimis 1856. gadā, miris 1921. gadā) bija krievu ierēdnis, Krievu-Baltijas vagonu rūpnīcas vadītājs, Pirmā pasaules kara laikā ģenerālis, gaisa kuģu eskadras komandieris.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1856. gada 13. (1.) augustā tagadējā Belgorodas apgabalā muižnieka Vladimira Šidlovska ģimenē. Mācījās Jūras kadetu korpusā un Aleksandra kara juridisko akadēmijā. Strādāja Finanšu ministrijā, bija Krievijas Impērijas Valsts padomes biedrs.

1908. gadā kļuvis par priekšsēdētāju akciju sabiedrības "Krievu-Baltijas vagonu rūpnīcas" padomē, vadīja pirmo krievu automobiļu ražošanu Rīgā. 1912. gadā atvēra rūpnīcas aviācijas nodaļu Petrogradā. 1915. gadā viņš vadīja Krievijā pirmā aviācijas motora izgatavošanu.

Pēc Oktobra revolūcijas un akciju sabiedrības nacionalizēšanas Mihails Šidlovskis 1918. gada augustā kopā ar savu 18 gadus veco dēlu pazuda. Ilgu laiku valdīja uzskats, ka viņš tika nošauts, mēģinot nelegāli šķērsojot Somijas robežu, taču atslepenojot VDK arhīvus, noskaidrojās, ka no 1919. gada viņš atradās čekas ieslodzījumā, nošauts 1921. gada 14. janvārī.[1].

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Svētā Vladimira ordenis, otrā pakāpe.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]