Neptūns (grupa)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par mūzikas grupu. Par citām jēdziena Neptūns nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Neptūns
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Liepāja, Latvija
Žanri Smagais roks
Smagais metāls
Darbības gadi 1962—1978;1980-1989
Bijušie dalībnieki
Ainars Virga
Uldis Šokolejs
Guntars Račs
Līga Poškus
Viktors Smetanenko
Ivars Piļka
Maija Lūsēna
Aivars Brīze (1983-1986)
Zigfrīds Muktupāvels
Jānis Gūža
Ivo Fomins (1986-1989)
Normunds Henkūzens
Ainars Karps
Zigmunds Latuškēvičs
Jānis Tabūns
Ingus Šplīts
Tomass Kleins

Neptūns bija rokgrupa no Liepājas. Dibināta 1962. gadā kā zvejnieku kolhoza "Boļševiks" estrādes orķestris, 1980. gadu sākumā jaunu dalībnieku sastāvā grupa pievērsās rokmūzikai.

Grupas vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1982. gadā grupā spēlēja Ainars Virga (ģitāra), Uldis Šokolejs (basģitāra), Guntars Račs (bungas), Līga Poškus (balss), Viktors Smetanenko (balss) un citi. Šai periodā grupas repertuārā sāka parādīties jaunas vēsmas un tā spēlēja visdažādāko žanru mūziku, sākot ar šlāgeriem un beidzot ar smago roku.

1983. gadā grupas vadību pārņēma Jānis Lūsēns. Turpmāk grupa spēlēja gandrīz tikai viņa sacerēto mūziku, mainās arī sastāvs — par jauno basģitāristu kļuva Ivars Piļka, bet par vokālistiem kļuva Maija Lūsēna un Aivars Brīze. Šajā sastāvā grupa ierakstīja savu vienīgo studijas ierakstu — minialbumu Par smilgām.

1985. gadā grupu atstāja Aivars Brīze un Ainars Virga, kuru vietā par jauno vokālistu kļuva Zigfrīds Muktupāvels, bet ģitāristu — Tomass Kleins. 1986. gadā Neptūns šādā sastāvā beidza pastāvēt, pārtopot par grupas "Zodiaks" otro, vairs ne tikai instrumentālo, sastāvu.

1985. gadā, kādu laiku grupai Neptūns bija šāds sastāvs: Jānis Gūža (Johny Salamander) — ģitāra, Māris Mikuļskis — bass, Zigmunds Latuškēvičs (ērģeles) Ainars Karps — bungas, Ivo Fomins, pēc tam Ēriks Budēvics — vokāls.[nepieciešama atsauce] Radošais kolektīvs radīja vairākas interesantas muzikālas kompozīcijas.

1986. gadā tika izveidots jauns "Neptūna" sastāvs, kurā tika ierakstītas grupas slavenākās dziesmas "Dzelzsbetons", "Romance" un "Tumsas bērns". Turpmāk grupā spēlēja Ivo Fomins (balss), Tomass Kleins (ģitāra), Normunds Henkūzens (basģitāra), Zigmunds Latuškēvičs (taustiņinstrumenti) un Ainars Karps (bungas). Šai laikā grupa sāka vairāk virzīties smagā metāla virzienā. Taču jau drīz vien armijā tika iesaukts ģitārists Kleins. Viņa vietā tika izmēģināti vairāki ģitāristi, beigās paliekot pie Jāņa Tabūna un Ingus Šplīta. Grupa zaudēja arī taustiņinstrumentus.

1989. gadā, no grupas aizejot Fominam, tā beidza savu pastāvēšanu. Taču drīz grupā atgriežas Zigmunds Latuškēvičs un no citas Liepājas grupas Krīze pārnāk vokālists Māris Vītols, paliek tikai viens ģitārists — Ingus Šplīts. Mūzikā parādījās progresīvā roka vēsmas un Deep Purple ietekme. Jaunā sastāva mūžs nebija ilgs ilgs. Vītols kopā ar Šplītu izveidoja šlāgermūzikas kapelu "La—la". Fomins un Kleins vēlāk nodibināja duetu Fomins un Kleins.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minialbums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Jāņa Lūsēna estrādes dziesmas (Melodija, 1986)[1]

Dziesmas izlasēs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • "Romance" - Liepājas Dzintars '87 (Melodija, 1988)
  • "Lai atnāk svētība" - Melodiju stafete 10 (RiTonis, 1991)
  • "Romance" - Guntars Račs, Dienas (Mikrofona ieraksti, 1999)
  • "Dzelzbetons" - Latviešu auto roks! 80-tie (Mikrofona ieraksti, 2009)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]