Omārs Torihoss

Vikipēdijas lapa

Omārs Torihoss (spāņu: Omar Efraín Torrijos Herrera; 1929 — 1981) bija panamiešu militārais un politiskais darbinieks, Panamas de facto līderis no 1969. līdz 1981. gadam.

Dzimis Santjago, Veragvasas provincē, skolotāju ģimenē. No 1947. līdz 1951. gadam mācījies militārajā akadēmijā Salvadorā. Pēc mācībām uzsācis dienesta gaitas Panamas Nacionālajā policijā (no 1953. gada — Nacionālā gvarde) kā jaunākais leitnants (1955. gadā — leitnants). 1956. gadā Panamas kanāla zonā pabeidzis augstāko virsnieku kursus “ASV skolu”, kapteinis. No 1960. gada majors, 2. kara apgabala komandieris. Vēlāk, no 1963. gada 5. kara apgabala — Čiriki provincē komandieris. Dienesta laikā piedalījies un vadījis vairākas nemieru apspiešanas, 1958. gadā kaujā ar partizāniem ievainots.

No 1966. gada Torihoss pildīja Nacionālās gvardes izpildsekretāra pienākumus. 1968. gadā vadījis virsnieku grupu, kas veica valsts apvērsumu pret Panamas prezidentu Arjasu, kurš bija iecerējis reformēt Nacionālo gvardi. Tajā pašā gadā Torihoss tika iecelts par Nacionālās gvardes komandieri, paaugstinot viņu par pulkvedi.

1969. gadā Torihoss veica tīrīšanas Nacionālajā gvardē, kā rezultātā vairāki augstākie virsnieki tika atlaisti no tās rindām un bija spiesti pamest valsti. Koncentrējis varu savās rokās, Torihoss kļuva par Panamas de facto līderi.

Vēlāk, no 1972. gada Torihoss ieņēma arī premjerministra amatu, ar konstitūcijas labojumiem iecelts par Panamas revolūcijas augstāko līderi. No premjera amata ASV spiediena rezultātā atkāpies 1978. gadā.

Ārpolitikā viņa lielākais sasniegums bija Torihosa—Kārtera līgumu noslēgšana. Ar minētajiem līgumiem Panama atguva kontroli pār Panamas kanālu. Iekšpolitikā viņa laiks saistīts ar vairākām reformām nodokļu, izglītības, sociālajā, agrārajā u. c. jomās.

Gājis bojā 1981. gada 31. jūlijā aviokatastrofā, kas pēc oficiālās versijas notika pilota kļūdas dēļ.