Orānas Vilhelms

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Orānijas Vilhelms)
Šis raksts ir par nīderlandiešu līderi. Par citiem cilvēkiem ar vārdu Orānijas Vilhelms skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Orānas Vilhelms
Willem van Oranje
Orānas Vilhelms
Personīgā informācija
Dzimis 1533. gada 24. aprīlī
Dillenburga, Nasava-Dillenburga
(Hesene, Karogs: Vācija Vācija)
Miris 1584. gada 10. jūlijā (51 gads)
Delfta, Septiņu Apvienoto Provinču Republika
(Karogs: Nīderlande Nīderlande)
Nodarbošanās politiķis, karavīrs
Vecāki Vilhelms I, Štolbergas Juliana
Dzīvesbiedre 1. Anna van Egmonta, 2. Saksijas Anna, 3. Burbonu Šarlote, 4. Luīze de Kolinjī
Bērni 16 bērni (no 1. - 3 bērni; no 2. - 5 bērni, to skaitā Orānijas Morics; no 3. - 6 bērni, to skaitā Nasavas Luīze Juliāna, no 4. - Orānas Frīdrihs Henrihs; viens ārlaulības bērns)
Paraksts

Orānas Vilhelms (Villems) (nīderlandiešu: Willem van Oranje), saukts arī Vilhelms Klusētājs (Willem de Zwijger, dzimis 1533. gada 24. aprīlī, miris 1584. gada 10. jūlijā), bija Nīderlandes politiskais un militārais līderis Nīderlandes Neatkarības kara laikā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Nasavas hercoga ģimenē. Iesākumā darbojās Spāņu Nīderlandes stadhauldera Parmas Margaritas galmā. Redzot varas centralizāciju un Nīderlandes protestantu vajāšanas, pārgāja pretējā nometnē un kļuva par tās līderi. 1580. gadā Spānijas karalis pasludināja Vilhelmu ārpus likuma.

1584. gadā Delftā viņš tika nogalināts ar pistoles šāvienu. Tradicionāli Nasavas dzimtas pārstāvji tikuši apglabāti Bredā, bet, tā kā Breda tobrīd atradās spāņu rokās, Vilhelmu apglabāja Delftas Jaunajā baznīcā, un kopš šī laika baznīca ir Nīderlandes monarhu ģimenes kapenes.

Vilhelmu Klusētāju uzskata par Nīderlandes monarhijas pamatlicēju. Nīderlandes karogs cēlies no Vilhelma Klusētāja karoga. Nīderlandes nacionālā krāsa ir oranžs, kas ir Vilhelma dzimtas krāsa. Nīderlandes himna Wilhelmus iesākumā bija Vilhelma propagandas dziesma.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]