Abstinences sindroms

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Paģiras)
Šis raksts ir par psiholoģisko efektu kopumu. Par citām jēdziena paģiras nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.

Abstinences, atņemšanas jeb paģiru sindroms ir psiholoģiski un fiziski veselības traucējumi, kas rodas pēc alkohola un citu narkotisku vielu lietošanas lielā apjomā vai ilgstoši. Biežākās izpausmes ir disforija, depresija, miegainība, nelabums, jutīgums pret gaismu un troksni, galvassāpes, muskuļu sāpes un ēstgribas traucējumi.

Veidi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Starptautiskā statistiskā slimību un veselības problēmu klasifikācijas (ICD-10) izdala šādus paģiru veidus[1]:

F16.1 kods ir piešķirts halucinogēnu paģirām, kas gan pagaidām nav medicīniski atzīti veselības traucējumi.[2] Dažkārt pie paģirām tiek pieskaitīti arī antidepresantu lietošanas pārtraukšanas izraisītie veselības traucējumi.

Paģiras[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Alkohola abstinences sindromu dēvē vienkārši par paģirām.

Alkohola izraisītas paģiras tiek saistītas ar dažādiem simptomiem, visbiežāk ķermeņa atūdeņošanos, nogurumu, galvassāpēm, sliktu dūšu, vemšanu, caureju, vājumu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru, koncentrēšanās grūtībām, vieglu aizkaitināmību, siekalošanos, satraukumu, aizkaitināmību, jutīgumu pret gaismu un troksni, kustību traucējumiem un miega traucējumiem. Daudziem cilvēkiem paģiru laikā parādās nepatika, domājot par alkoholu vai garšojot to. Simptomi atsevišķos gadījumos var atšķirties un parasti sākas vairākas stundas pēc alkohola lietošanas.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. SSK 10 klasifikators Arhivēts 2011. gada 29. decembrī, Wayback Machine vietnē., Nacionālās veselības centrs. Atjaunots: 2012. gada 3. janvārī.
  2. Robert E. Hales, Stuart C. Yudofsky, Glen O. Gabbard. The American Psychiatric Publishing textbook of psychiatry. American Psychiatric Pub, 2008. 393–. lpp. ISBN 9781585622573. Skatīts: 2010. gada 24. aprīlī. (angliski)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]