Padomju Savienības un Sociālistiskā bloka valstu pārbēdzēju saraksts

Vikipēdijas raksts
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt

Izveidojoties Padomju Savienībai, drīz vien tika ieviesti ierobežojumi padomju pilsoņu emigrācijai no PSRS,[1] tomēr atsevišķi pārbēgšanas gadījumi joprojām notika. Otrā pasaules kara laikā un arī vēlāk līdzīgi ierobežojumi tika ieviesti arī Sociālistiskā (arī Austrumbloka) bloka valstīs[2].[3][4]

Līdz pat 1952.gadam, starp Austrumvāciju un Rietumu okupētajām zonām robeža lielāko tiesu bija viegli šķērsojama praktiski jebkurā vietā.[5] Saskaņā ar datiem, no 1949. līdz 1961.gadam, lielākā daļa migrācijas austrumu-rietumu virzienā, notika tieši pāri VDR un VFR robežai, kad apmēram 2,7 miljoni austrumvāciešu emigrēja uz Rietumiem.[6][7] 1961.gada 13.augustā Berlīnes Austrumu daļu no Rietumu daļas nožogoja ar dzeloņstieplēm, kas vēlāk tika aizvietotas ar dzelzbetona konstrukcijām, kļūstot par Berlīnes mūri.[8]

Lai gan pilsoņu iespējas starptautiskai ceļošanai tika stingri kontrolētas, tomēr bija gadījumi, kad pārbēdzējiem izdevās šķērsot stingri apsragātās robežas.[9][10] Zemāk ir saraksts ar ievērojamākajiem pārbēdzējiem no Vācijas Demokrātiskās Republikas, Padomju Savienības, Polijas Tautas Republikas, Bulgārijas Tautas Republikas, Rumānijas Tautas Republikas, Čehoslovākijas Sociālistiskās Republikas, Ungārijas Tautas Republikas un Albānijas Tautas Republikas laika posmā no 1921.-1944.gadam un 1944.-1991.gadam. Saraksts papildināts ar dažiem pēc 1991.gada pārbēdzējiem.

Ievērojamāko padomju pārbēdzēju saraksts līdz 1944.gadam
Pārbēdzējs Nodarbošanās/Darba vieta Dzimšanas vieta Bēgšanas gads Piezīmes
Viktors Sultanbajevs šahists Ukraina 1921 Aizbēdzis uz Beļģiju
Džordžs Balančins horeogrāfs Krievija 1924 Pārbēdzis viesizrāžu laikā Vācijā
Boriss Bažanovs Staļina personiskais sekretārs Polija 1928 Ar vilcienu aizbēga uz Irānu
Georgijs Agabekovs OGPU Armēnija 1930 Pārbēdzis uz Franciju; Pirms pārbēgšanas bijis Borisa Bažanova likvidēšanas grupas vadītājs
Grigols Robakidze rakstnieks, publicists Gruzija 1930 Pārbēga uz Vāciju; pazīstams galvenokārt ar viņa sarakstīto eksotisko prozu un pretpadomju emigrācijas aktivitātēm.
Georgijs Gamovs fiziķis Ukraina 1933 mēģinājis ar laivu pārpeldēt Melno jūru; Pārbēdzis uz Beļģiju; ir tuneļa efekta atklājējs.
Ignācijs Poreckijs NKVD Krievija 1937 Bijušais Padomju izlūkdienesta vadītājs; NKVD aģentu nogalināts
Valters Krivickijs NKVD Polija 1937 Pēc Poreckija nogalināšanas pārbēdzis uz Franciju; Izdarījis pašnāvību 1941.gadā ASV, iespējams, NKVD organizēta slepkavība
Genrihs Ļuškovs NKVD Krievija 1938 Ar slepeniem dokumentiem pārgājis robežu Manžūrijā; Ģimene arestēta un aizsūtīta uz Gulagu
Aleksandrs Orlovs NKVD Baltkrievija 1938 Pārbēga dienesta laikā Spānijas Pilsoņu karā
Abdurahmans Avtorhanovs rakstnieks, publicists Krievija 1942 Nosūtīts izspiegot pretpadomju čečenus, tā vietā, tiem pievienojies
Ievērojamāko Sociālistiskā bloka pārbēdzēju saraksts laikā no 1944–1991
Pārbēdzējs Nodarbošanās/Darba vieta Dzimšanas vieta Bēgšanas gads Piezīmes
Svetlana Alilujeva Staļina meita Krievija 1967 Aizbēga uz ASV caur Ņūdeli, Indijā.
Georgi Dimitrovs politiķis Bulgārija 1945 ASV vēstnieks paglāba viņu no nāvessoda. Vēlāk viņš kļuva par antikomunistisku organizāciju dibinātāju.
Peters Fechters mūrnieks VDR 1962 Tika ievainots bēgot pāri Berlīnes mūrim, noasiņojis mūra "nāves joslā" tā arī nesaņemot medicīnisko palīdzību. Viens no pirmajiem, ko nošāva bēgot pāri Berlīnes mūrim.
Igors Gouzenko GRU Krievija 1945 Pārbēga Otavā, Kanāda; vēlāk palīdzēja atklāt spiegu tīklu.
Anatolijs Granovskijs Valsts Drošības ministrija Krievija 1946 Pārbēga Stokholmā, Zviedrija.
Kriss Gueffrojs students VDR 1989 Viņš bija pēdējais cilvēks, ko nošāva mēģinot bēgt pāri Berlīnes mūrim.
Vladimirs Petrovs diplomāts Krievija 1954 Pārbēga diplomātiskā dienesta laikā Austrālijā.
Arkādijs Ševčenko ANO Ģenerālsekretāra vietnieks PSRS 1978 Pirms pārbēgšanas trīs gadus spiegoja ASV labā. Viņa sieva divus mēnešus vēlāk Maskavā "izdarīja pašnāvību".
Valters Polovčaks mazgadīgais pārbēdzējs PSRS 1980 Dzīvoja Čikāgā, ASV. Atšķirībā no saviem vecākiem, atteicās atgriezties Padomju Savienībā. Saņēma politisko patvērumu, sasniedzot 18 gadu vecumu, naturalizējās kā ASV pilsonis.
Romualds Spasovskis vēstnieks Polija 1981 Bija Polijas TR vēstnieks ASV. Pārbēga laikā, kad Polijā ieviesa ārkārtas stāvokli
Valdo Randpere Tieslietu ministra vietnieks PSRS 1986 Pārbēga uz Zviedriju.
Viktors Beļenko pilots PSRS 1976 Ar PSRS Gaisa spēku iznīcinātāju MiG-25 pārbēga uz Japānu.
Jans Šejna ģenerālis Čehoslovākija 1968 Pārbēga uz ASV pēc 'Prāgas pavasara' apspiešanas.
Konrāds Šūmanns karavīrs VDR 1961 Berlīnes mūra celtniecības laikā pārbēga uz Rietumberlīni.
Juzefs Mindšenti kardināls Ungārija 1956 1956.gada sacelšanās nogalē patvērās ASV vēstniecībā, vēlāk pārcēlās uz Austriju.
Rišards Kukliņskis pulkvedis Polija 1981 1970.gada Polijas strādnieku nemieru asiņainās apspiešanas rezultātās nolēma spiegot ASV labā. Pārbēga uz ASV. Aizmuguriski piespriests nāvessods, nāvessods atcelts 1998.gadā.
Vladimirs Pasečņiks bioloģisko ieroču inženieris PSRS 1989 Pārbēga uz Franciju, brīdināja Rietumus par PSRS bioloģisko ieroču programmām.
Francišeks Jareckis pilots Polija 1953 Ar Polijas Gaisa spēku MiG-15 pārbēga uz Dāniju.
Jonas Pleškis Zemūdeņu bāzes kuģa kapteinis Lietuva 1961 Ar kuģi pārbēga uz Zviedriju. Piespriests nāvessods.
Aleksandrs Zujevs pilots PSRS 1989 Ar PSRS Gaisa spēku iznīcinātāju MiG-29 pārbēga uz Turciju.
Nikolajs Šadrins flotes virsnieks Krievija 1959 Pārbēga uz Zviedriju, vēlāk VDK aģentu nogalināts.
Simons "Simas" Kudirka jūrnieks Lietuva 1970 No padomju kuģa pārleca uz ASV Krasta apsardzes kuģi.
Juzefs Švjatlo Polijas Drošības ministrijas darbinieks Polija 1953 Pārbēga kamēr bija uzdevumā Austrumberlīnē, atklājot Drošības ministrijas noslēpumus. Viņa pārbēgšana bija iemesls Drošības ministrijas likvidācijai.
Mihals Goleņevskis Polijas militārā izlūkošana Polija 1961 Pārbēdzis uz Rietumvāciju, piespriests nāvessods. Spiegojis CIP labā ar vārdu Snaipers. CIP nezināja viņa identitāti līdz brīdim, kad Goleņevskis pārbēga.
Konstantīns Volkovs NKVD Krievija 1945 NKVD vadītāja vietnieks Stambulā; Sazinājies ar britu konsulāta darbiniekiem par iespējamo bēgšanu, pēc īsa brīža pazuda, iespējams, nogalināts.
Nikolajs Hohlovs VDK Krievija 1953 Atteicās nogalināt Georgiju Okoloviču, pārbēga uz Rietumvāciju, VDK mēģināja viņu nogalināt 1957.gadā.
Jons Mihajs Pacepa Rumānijas Slepenais dienests Rumānija 1978 Viņš bija slepenā dienesta ģenerālis un Nikolaje Čaušesku personīgais padomnieks. Viņš pārbēga uz ASV vēstniecību Bonnā, VFR. Viņam divas reizes tika piespriests nāves sods ar divu miljonu dolāru atlīdzību. Pazīstamais algotais slepkava Karloss Šakālis tika sūtīts viņu nogalināt.
Reino Heihenens VDK KPFSR 1957 Pārbēga uz ASV pēc vairāku gadu spiegošanas Rietumos.
Hristo Javaševs mākslinieks Bulgārija 1957 Pārbēga no Čehoslovākijas uz Austriju.
Mateis Pavels Haiduku Rumānijas Slepenais dienests Rumānija 1978 Pārbēga uz Franciju, kamēr bija industriālās spiegošanas uzdevumā. Aizmuguriski piespriests nāvessods.
Anatolijs Goļicins VDK PSRS 1961 Kopā ar ģimeni caur Helsinkiem pārbēga uz ASV, laikā, kad bija uzdevumā Somijā. Pēc pārbēgšanas izdarīja sensacionālus paziņojumus.
Oļegs Ļaļins VDK PSRS 1971 Pārbēga Lielbritānijā pēc tam, kad policija viņu aizturēja par braukšanu dzērumā. Viņa sniegtās informācijas rezultātā 105 padomju spiegi tika izraidīti no Lielbritānijas.
Staņislavs Ļevčenko VDK PSRS 1979 Pārbēga misijas laikā Tokijā; Atklāja VDK spiegu tīklu Japānā
Vladimirs Kuzičkins VDK PSRS 1982 Pārbēga uz britu izlūkdienesta biroju Teherānā, vēlāk uz Lielbritāniju
Vitālijs Jurčenko VDK PSRS 1985 Pārbēga Romā, Itālijā; Uzrādīja divus amreikāņu dubultaģentus - Ronaldu Peltonu un Edvardu Lī Hovardu; dīvainā kārtā atgriezās PSRS. Uzskata, ka šis bija VDK viltus manevrs, lai pasargātu dubultaģentu Aldrihu Eimsu. Par šo "bēgšanu Jurčenko saņēma Sarkanās Zvaigznes ordeni.
Oļegs Gordijevskijs VDK PSRS 1985 Pārbēga uz Lielbritāniju. Padomju spēku iebrukuma Čehoslovākijā iespaidā 1968.gadā kļuva par MI6 dubultaģentu. Aizmuguriski piespriests nāves sods.
Jurijs Krotkovs VDK Gruzija 1963 Pārbēga kamēr bija aģents Londonā. Vēlāk kļuva par rakstnieku.
Jurijs Nosenko VDK PSRS 1964 Pārbēga Vašingtonā, ASV.
Jevdokija Petrova VDK Krievija 1954 VDK aģente, kas sekojot vīram Vladimiram Petrovam pārbēga uz Austrāliju
Bohdans Stašinskis VDK Polija 1961 Pārbēga uz Rietumberlīni, pirms tam VDK uzdevumā nogalinot Ļevu Rebetu un Stepanu Banderu.
Mihails Barišņikovs baletdejotājs PSRS 1974 Pārbēga viesizrāžu laikā Toronto, Kanādā
Volfgangs Leonhards vēsturnieks Austrija 1949 Trimdinieks, komunists, pēc Otrā pasaules kara atgriezās Vācijā. Caur Dienvidslāviju pārbēga uz VFR
Andžejs Panufniks komponists, diriģents Polija 1954 Aizbēga no poļu slepenajiem aģentiem Londonā.
Maksims Šostakovičs komponists, diriģents PSRS 1981 Kopā ar dēlu pārbēga uz Rietumvāciju[11]
Ivans Divišs dzejnieks Čehoslovākija 1967 Aizbēga pēc 'Prāgas pavasara', strādāja 'Radio Brīvā Eiropa'.
Sulamīte Messerere baletdejotāja, baleta pedagoģe Krievija 1980 Pārbēga uz Lielbritāniju
Imre Lakatos matemātiķis Ungārija 1956 Pēc Ungārijas sacelšanās 1956.gadā, aizbēga uz Austriju un vēlāk Lielbritāniju.
Georgijs Markovs rakstnieks, dramaturgs Bulgārija 1969 Pēc tam, kad pārtrauca uzvest viņa lugas, aizbēga uz Itāliju
Nora Kovača baletdejotāja Ungārija 1953 Kopā ar vīru pārbēga uz Rietumberlīni viesizrāžu laikā VDR.
Ištvāns Rabovskis baletdejotājs Ungārija 1953 Kopā ar sievu pārbēga uz Rietumberlīni viesizrāžu laikā VDR.
Viktors Kravčenko inženieris Krievija 1944 Piedzīvoja Holodomoru, dienesta laikā PSRS Iepirkumu komisijā ASV, pameta dienesta vietu, lūdza politisko patvērumu ASV valdībai
Jurijs Bregeļs akadēmiķis PSRS 1981 Pārbēga uz ASV, palīdzēja stiprināt Centrālās Eirāzijas studiju bāzi Rietumos.
Jurijs Jegorovs pianists PSRS 1976 Pārbēga turnejas laikā Romā, Itālijā
Natālija Makarova baletdejotāja PSRS 1970 Pārbēga viesizrāžu laikā Londonā[12]
Aleksandrs Elders publicists PSRS 1974 Kā kuģa ārsts ASV vēstniecībā Abidžānā, Kotdivuārā paprasīja politisko patvērumu, kas viņam tika piešķirts un viņš izceļoja uz ASV.
Aleksandrs Godunovs baletdejotājs PSRS 1979 Pārbēga viesizrāžu laikā Ņujorkā. Vēlāk arī piedalījās filmā "Cietais Rieksts"[13]
Kornels Širiaks žurnālists Rumānija 1969 Ar viltotu ielūgumu aizbēga uz Austriju
Vahtangs Jordanija diriģents PSRS 1983 Pārbēga viesizrāžu laikā Somijā.
Viktorija Mullova vijolniece PSRS 1983 Pārbēga viesizrāžu laikā Somijā.
Jans Čeps režisors Čehoslovākija 1948 Pārbēga uz Franciju
Anatolijs Kuznecovs rakstnieks PSRS 1968 Pārbēga uz Lielbritāniju PSRS karaspēka iebrukuma laikā Čehoslovākijā
Vladimirs Tismeneanu politologs Rumānija 1981 Pārbēga uz Spāniju atļauta ceļojuma laikā kopā ar māti, lai apskatītu tēva kauju vietas
Mirča Florians mūziķis Rumānija 1986 Pārbēga viesizrāžu laikā ASV
Gega Kobahidze aktieris PSRS 1983 Nolaupīja Aeroflot lidmašīnu, bēģināja bēgt uz Turciju, notverts
Vladimirs Rezuns (arī Viktors Suvorovs) GRU / rakstnieks PSRS 1978 Militārā izlūkdienesta virsnieks, pārbēga uz Lielbritāniju kamēr darbojās ANO aizsegā Šveicē
Ioans Kulianu filosofs Rumānija 1972 Aizbēga kamēr vadīja vieslekcijas Itālijā. Aizdomas, ka rumāņu specdienesti viņu nogalināja
Petrs Beckmanns fiziķis Čehoslovākija 1963 Pārbēga kamēr bija vieslektors Kolorado Universitātē, ASV.
Pauls Barbe Neagre filmu operators Rumānija 1964 Pārbēga uz Franciju
Rudolfs Nurejevs baletdejotājs PSRS 1961 Pārbēga viesizrāžu laikā Parīzē[14]
Nikolajs Poppe lingvists Ķīna 1943 Kopā ar vāciešiem Otrā pasaules kara beigās dodas uz Vāciju, vēlāk emigrē uz ASV
Leonīds Kozlovs baletdejotājs PSRS 1979 Kopā ar sievu Valentīnu pārbēg uz ASV viesizrāžu laikā Losandželosā
Valentīna Kozlova baletdejotāja PSRS 1979 Kopā ar vīru Leonīdu pārbēg uz ASV viesizrāžu laikā Losandželosā
Valentins Poenaru matemātiķis Rumānija 1961 Pārbēga konferences laikā Stokholmā
Vitālijs Vitaļjevs publicists, žurnālists PSRS 1990 Pārbēga uz Lielbritāniju
Viktors Korčnojs šahists PSRS 1976 Pirmais padomju šaha lielmeistars - pārbēdzējs. Pārbēga šaha turnīra laikā Amsterdamā[15]
Romans Arlausks šahists Lietuva 1944 Aizbēga uz Rietumiem ienākot Sarkanajai Armijai. Pārcēlās uz Austrāliju
Fjodors Bogatirčuks šahists, ārsts Ukraina 1944 Aizbēga Otrā pasaules kara laikā, jo piedalījās pretpadomju organizācijā
Leho Laurine šahists Krievija 1944 Aizbēga Otrajam pasaules karam beidzoties un Sarkanajai Armijai ienākot Igaunijā
Bēla Bergers šahists Ungārija 1956 Pārbēga uz Austriju 1956.gada sacelšanās norietā
Ježijs Levi šahists Polija 1969 Pārbēga šaha turnīra laikā Atēnās
Gēza Fišters šahists Ungārija 1945 Pārbēga caur Austrumberlīni
Igors Ivanovs šahists PSRS 1980 Aizbēga no VDK aģentiem, kad lidmašīna, kurā viņš lidoja, veica avārijas nosēšanos Ņūfaundlendā, Kanādā
Sergejs Fjodorovs hokejists PSRS 1990 Aizbēga Labas gribas spēļu laikā Sietlā, ASV
Aleksandrs Mogiļnijs hokejists PSRS 1989 Aizbēga medaļu pasniegšanas ceremonijas laikā Pasaules čempionātā hokejā ASV
Petrs Nedveds hokejists Čehoslovākija 1989 Pārbēga hokeja spēļu laikā Kalgari, Kanāda
Jergs Bergers futbolists VDR 1979 Izmantojot iespēju, spēļu laikā Dienvidslāvijā, pārbēga uz Rietumvāciju
Miodrags Belodedičs futbolists Rumānija 1988 Pārbēga uz Dienvidslāviju
Martina Navrātilova tenisiste Čehoslovākija 1975 Pārbēga US Open spēļu laikā ASV
Milošs Formans Režisors, aktieris Čehoslovākija 1968 Pārbēga uz Rietumiem pēc PSRS un tās sabiedroto karaspēka iebrukuma Čehoslovākijā
Tamāšs Budajs kanoe airētājs Ungārija 1987 Pārbēga uz Kanādu
Alena Vrzaņova daiļslidotāja Čehoslovākija 1950 Pārbēga Pasaules čempionāta daiļslidošanā laikā Londonā
Nadja Komaneči vingrotāja Rumānija 1989 Pārbēga uz Austriju
Mihajs Šube šahists Rumānija 1988 Pārbēga uz Lielbritāniju šaha čempionāta laikā.
Zoltāns Čibors futbolists Ungārija 1956 Pārbēga uz Spāniju ungāru sacelšanās laikā
Agnese Keleti mākslas vingrotāja Ungārija 1956 Pārbēga uz Austrāliju Olimpisko spēļu laikā Melburnā
Lucs Eigendorfs futbolists VDR 1979 Spēles laikā pārbēga uz Rietumvāciju. 1983.gadā VDR specdienesti viņu nogalināja.
Vladislavs Kozakevičs kārtslēcējs Lietuva 1984 Poļu sportists, kurš pārbēga uz Rietumvāciju
Kalinikos Kreanga galda tenisists Rumānija 1989 Pārbēga sacensību laikā Luksemburgā
Andrāš Tjorjo kanoe airētājs Ungārija 1964 Pārbēga Olimpisko spēļu laikā Tokijā
Falko Gecs futbolists VDR 1983 Pārbēga spēļu laikā Dienvidslāvijā
Naims Suleimanoglu svarcēlājs Bulgārija 1986 Pārbēga Pasaules čempionāta laikā Melburnā, dzīvo Turcijā
Vladimirs Artjomovs mākslas vingrotājs PSRS 1990 Pārbēga uz ASV
Ferencs Puskāšs futbolists Ungārija 1956 Pārbēga Eiropas kausa izcīņas laikā Madridē
Šandors Kocsis futbolists Ungārija 1956 Pārbēga Eiropas kausa izcīņas laikā Madridē
Jenjo Kalmārs futbolists Ungārija 1956 Pārbēga Eiropas kausa izcīņas laikā Madridē
Ludmila Belousova daiļslidotāja PSRS 1979 Pārbēga uz Šveici
Vladas Česiūnas kanoe airētājs Lietuva 1979 Pārbēga Pasaules čempionāta laikā Vācijā, VDK aģentu pārtverts.[16]
Norberts Nahtveihs futbolists VDR 1976 Pārbēga jauniešu spēles laikā Turcijā, tālāk uz Rietumvāciju
Oļegs Protopopovs daiļslidotājs PSRS 1979 Pārbēga uz Šveici
Jurgens Pāls futbolists VDR 1976 Pārbēga jauniešu spēles laikā Turcijā, tālāk uz Rietumvāciju
Georgijs Šurs ledus dejotājs PSRS 1990 Pārbēga viesizrāžu laikā ASV
Ernsts Degners motobraucējs Vācija 1961 Pārbēga uz Rietumvāciju, kad bija uzzinājis, ka sieva un viņu divi bērni veiksmīgi nokļuvuši Rietumberlīnē.
Vāclavs Nedomanskijs hokejists Čehoslovākija 1974 Pārbēga brīvdienu laikā Šveicē
Pranas Brazinskas Lietuva 1970 Nolaupīja Aeroflot lidmašīnu, aizbēga uz Turciju
Algirdas Brazinskas PSRS 1970 Nolaupīja Aeroflot lidmašīnu, aizbēga uz Turciju
Davits Mikaberidze PSRS 1983 Mēģināja nolaupīt Aeroflot lidmašīnu, aizbēgt uz Turciju. Notverts, izpildīts nāvessods
Soso Cereteli PSRS 1983 Mēģināja nolaupīt Aeroflot lidmašīnu, aizbēgt uz Turciju. Notverts, izpildīts nāvessods
Kahi Iverieli PSRS 1983 Mēģināja nolaupīt Aeroflot lidmašīnu, aizbēgt uz Turciju. Notverts, izpildīts nāvessods
Paata Iverieli PSRS 1983 Mēģināja nolaupīt Aeroflot lidmašīnu, aizbēgt uz Turciju. Notverts, izpildīts nāvessods
Ievērojami pārbēdzēji pēc 1991.gada
Pārbēdzējs Nodarbošanās/Darba vieta Dzimšanas vieta Pārbēgšanas gads Piezīmes
Kanatžans Alibekovs bioloģisko ieroču izstrādātājs, mikrobiologs PSRS 1992 Bijušais Biopreparat vadītāja vietnieks, pulkvedis; Pārbēga uz ASV
Staņislavs Luņevs GRU PSRS 1992 Pārbēga uz ASV, uzrādot VDK ieroču slepenos krājumus Savienotajās valstīs, joprojām atrodas FIB liecinieku aizsardzības programmā.
Vasīlijs Mitrohins VDK PSRS 1992 Pārbēga uz Lielbritāniju caur vēstniecību Rīgā, nododot apmēram 25000 lapas saturošu dokumentu par PSRS specdienestu operācijām sākot ar 1930-jiem gadiem.

Atsauces[izmainīt šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Dowty 1989, 69. lpp
  2. Dowty 1989, 114. lpp
  3. Eastern bloc, The American Heritage New Dictionary of Cultural Literacy, Third Edition. Houghton Mifflin Company, 2005.
  4. Hirsch, Donald, Joseph F. Kett, James S. Trefil, The New Dictionary of Cultural Literacy',' Houghton Mifflin Harcourt, 2002, ISBN 0-618-22647-8, page 230
  5. Dowty 1989, 121. lpp
  6. Mynz 1995, 2.2.1. lpp
  7. Senate Chancellery, Governing Mayor of Berlin, The construction of the Berlin Wall
  8. Pearson 1998, 75. lpp
  9. Turnock 1997, 19. lpp
  10. Krasnov 1985, 2. lpp
  11. Russians Call Defection Of Shostakovich 'Personal'. The New York Times, April 28, 1981
  12. Natalia Makarova Dances Again With the Kirov. The New York Times, August 8, 1988
  13. Turmoil on the Tarmac. TIME Magazine, September 3, 1979
  14. Russian ballet star Nureyev defects. History.com
  15. Raymond Keene. Viktor Korchnoi: Fearless Competitor of World Chess. Chessville.com
  16. KGB Kidnapping. TIME Magazine, October 22, 1979

Literatūra[izmainīt šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Böcker, Anita (1998), Regulation of Migration: International Experiences, Het Spinhuis, ISBN 9055890952
  • Council of Europe (1992), People on the move: new migration flows in Europe, Council of Europe, ISBN 9287120218
  • Dowty, Alan (1989), Closed Borders: The Contemporary Assault on Freedom of Movement, Yale University Press, ISBN 0300044984
  • Dowty, Alan (1988), "The Assault on Freedom of Emigration", World Affairs 151 (2)
  • Krasnov, Vladislav (1985), Soviet Defectors: The KGB Wanted List, Hoover Press, ISBN 0817982310
  • Mynz, Rainer (1995), Where Did They All Come From? Typology and Geography of European Mass Migration In the Twentieth Century; EUROPEAN POPULATION CONFERENCE CONGRESS EUROPEAN DE DEMOGRAPHE, United Nations Population Division
  • Pearson, Raymond (1998), The Rise and Fall of the Soviet Empire, Macmillan, ISBN 0312174071
  • Pollack, Detlef; Wielgohs, Jan (2004), Dissent and Opposition in Communist Eastern Europe: Origins of Civil Society and Democratic Transition, Ashgate Publishing, Ltd., ISBN 0754637905
  • Puddington, Arch (2003), Broadcasting Freedom: The Cold War Triumph of Radio Free Europe and Radio Liberty, University Press of Kentucky, ISBN 0813190452
  • Roberts, Geoffrey (2006), Stalin's Wars: From World War to Cold War, 1939–1953, Yale University Press, ISBN 0300112041
  • Thackeray, Frank W. (2004), Events that changed Germany, Greenwood Publishing Group, ISBN 0313328145
  • Wegner, Bernd (1997), From Peace to War: Germany, Soviet Russia, and the World, 1939–1941, Berghahn Books, ISBN 1571818820
  • Weinberg, Gerhard L. (1995), A World at Arms: A Global History of World War II, Cambridge University Press, ISBN 0521558794
  • Wettig, Gerhard (2008), Stalin and the Cold War in Europe, Rowman & Littlefield, ISBN 0742555429