Pavels Jozefs Šafāriks

Vikipēdijas lapa
Pavels Jozefs Šafāriks
Pavel Jozef Šafárik
Pavels Jozefs Šafāriks
Personīgā informācija
Dzimis 1795. gada 13. maijā
Kobeljarovo (Kobeliarovo), Ungārijas karaliste
(Rožņavas apriņķis, Košices apgabals, Karogs: Slovākija Slovākija)
Miris 1861. gada 26. jūnijā (66 gadi)
Prāga, Austrijas impērija
(Karogs: Čehija Čehija)
Nodarbošanās skolotājs, filologs, dzejnieks, bibliofils, etnogrāfs, vēsturnieks

Pavels Jozefs Šafāriks (čehu: Pavel Jozef Šafárik, dzimis 1795. gada 13. maijā, miris 1861. gada 26. jūnijā) bija Slovākijā dzimis Austrijas/Ungārijas slāvu (čehu, slovāku, serbu) nacionālās atmodas darbinieks. Šafāriks bija filologs, dzejnieks, viens no pirmajiem slāvistiem, vēsturnieks un etnogrāfs. Strādājis par skolotāju, publicistu un Prāgas universitātes bibliotēkas vadītāju. Lielākoties rakstīja vāciski un čehiski.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Kobeljarovo ciemā protestantu mācītāja un skolotāja ģimenē. Mācījās skolās Rozņavā, Dobšinā un licejā Kežmarokā. No 1815. līdz 1817. gadam studēja Jēnas universitātē. Atgriežoties no Jēnas, mēnesi pavadīja Prāgā, kur iepazinās ar Josefu Dobrovski. No 1817. līdz 1819. gadam strādāja par skolotāju Bratislavā (tolaik Presburgā), kur uzturēja kontaktus ar Františeku Palacki. Trīspadsmit gadus, no 1819. līdz 1833. gadam bija ģimnāzijas direktors un skolotājs Novisadā (mūsdienās Serbijā). No 1833. gada līdz savai nāvei dzīvoja Prāgā, strādādams Prāgas universitātē.

Uzskati un darbi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pavels Jozefs Šafāriks pēc uzskatiem pieskaitāms panslāvistiem. Savā darbībā centās tuvināt Bohēmijas, Morāvijas un Slovākijas (tolaik Augšungārijas) slāvus (mūsdienu čehus un slovākus). Vēstures un etnogrāfijas darbos jūtama romantisma ietekme. Pētījumos citu starpā balstījās uz mūsdienu uzskatos viltotiem avotiem jeb t.s. Zelenas Horas rokrakstu (rukopis zelenohorský) un Dvurkrāloves rokrakstu (rukopis královédvorský). Pazīstamākais Šafārika darbs ir 1837. gadā publicētais Slovanské starožitnosti, pirmā lielā grāmata par Habsburgu impērijas slāvu vēsturi un kultūru.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]