Philyronia

Vikipēdijas lapa
Studentu korporācijas "Philyronia" krāsu vairodziņš un cirķelis.
Studentu korporācijas "Philyronia" krāsu vairodziņš un cirķelis.

Philyronia ir latviešu studentu korporācija, dibināta 1924. gada 11. maijā Durbē. Dibinātāji bija septiņpadsmit studenti no Liepājas (galvenokārt Liepājas vidusskolu audzēkņi) ar mērķi uz brīvprātības principiem pulcēt ap savu karogu valstiski - nacionāli domājošus latviešu studentus. Korporācijai dod nosaukumu Philyronia (no grieķu — liepu zeme) ar krāsām brūns-zaļš-zelts, kuras simbolizē Kurzemes brūno zemi, zaļās liepas un zeltaino sauli. Krāsu karogu ar šādām krāsām 1938. gadā Philyronias filistru biedrība dāvina Liepājas 1. ģimnāzijai.

Atbalstu, gan morālu, gan materiālu Philyroniai sniedz daudzu philyroņu skolotājs un sirsnīgs draugs Liepājas Valsts vidusskolas (tag. Liepājas 1. ģimnāzijas) direktors J. Pērkons, Philyronias pirmais goda filistrs.

Pirmie 16 gadi, ko Philyroņi pavadīja brīvajā Latvijas valstī bija ziedu laiki. 1939. gadā bija apzināti gandrīz 200 philyroņu. Karu rezultātā korporācija pazaudēja visu savu mantību, regālijas, kā arī daudzus savus biedrus.

Okupācijas laikā tika izveidotas kopas ārzemēs. Sevišķi aktīvas bija kopas Sidnejā un Brisbānē, kur pat pašu spēkiem tika uzbūvēts konventa dzīvoklis. 1989. gada 17. novembrī Rīgā biedri atrada iespēju tikties Latvijā pēc 48 gadu ilga pārtraukuma.

1990. gada pavasarī korporācijā tika uzņemti 8 jauni biedri, kas pārsvarā bija Liepājas 1. vidusskolas audzēkņi.

2009. gadā brīdi visā pasaulē ir apzināti gandrīz 40 biedri.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]