Portāls:Mūzika

Vikipēdijas lapa
Laipni lūdzam mūzikas portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par mūziku.
izmainīt  

Mūzikas portāls

Mūzika ir fizikāla realitāte. Pirmkārt, tā ir ar ausi uztvertas gaisa svārstības, ko izraisījuši īpaši izveidoti vai nejauši radušies priekšmeti. Otrkārt, tā ir mākslas veids, ar kuras palīdzību ierosināt cilvēkam domas, emocijas, iedarbojoties uz cilvēka psihi ar asociāciju, analoģiju un sinestēziju palīdzību. Mūzikas pamatelementi un izteiksmes līdzekļi ir skaņkārta, ritms, metrs, temps, dinamika, tembrs, melodija, harmonija, instrumentācija. Mūzika tiek fiksēta ar nošu raksta palīdzību. Tā var būt diferencēta pēc dažādiem principiem: pēc autorības (tautas un profesionālā mūzika), skaņdarba rakstura, atskaņojuma veida, atskaņotāju sastāva, sintēzes ar literatūru un citiem mākslas veidiem, lietojuma funkcijas, skaņkārtu sistēmas, stiliem un žanriem.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

Meraija Kerija (angļu: Mariah Carey; dzimusi 1969. gada 27. martā) ir amerikāņu mūziķe un aktrise. Viņa "Columbia Records" vadītāja Tomija Motolas aizgādībā debitēja mūzikas biznesā 1990. gadā un kļuva par pirmo mūzikas mākslinieci, kuras pirmie pieci singli sasniedza ASV Billboard Hot 100 topa virsotni. Pēc laulībām ar Motolu 1993. gadā, vesela hītu ierakstu sērija nostabilizēja viņas pozīciju kā Columbia komerciāli visveiksmīgāko dziedātāju. Saskaņā ar žurnālu "Billboard" viņa ir veiksmīgākā 1990. gadu mūziķe ASV un otra veiksmīgākā pasaulē tūlīt aiz Madonnas.

1997. gadā, pēc šķiršanās no Motolas, Kerija savās dziesmās un albumos ieviesa hiphopa elementus. 2001. gadā viņa pameta Columbia Records un Kerijas popularitāte uzreiz samazinājās. Nākamajā gadā viņa tika atlaista arī no Virgin Records pēc publicētā fiziskā un garīgā sabrukuma, kā arī pēc sliktajām atsauksmēm par Glitter - viņas filmas un orģinālmūzikas ieraksta projektu. 2002. gadā, Kerija parakstīja ieraksta līgumu ar Island Records un pēc salīdzinoši neveiksmīga perioda 2005. gadā atgriezās popmūzikā.

2000. gadā World Music Awards atzina Keriju par tūkstošgades komerciāli veiksmīgāko sieviešu kārtas popa mākslinieci. Viņai visvairāk no visiem ir bijuši pirmā numura hīti kā solo māksliniecei Savienotajās Valstīs (astoņpadsmit; otrajā vietā kopumā uzreiz pēc The Beatles),kur, saskaņā ar Recording Industry Association of America, viņa ir trešā komerciāli veiksmīgākā sieviešu kārtas māksliniece un sešpadsmitā kopumā. Piedevām, Kerija ir saņēmusi piecas Grammy balvas, un ir labi pazīstama ar savu plašo vokālo amplitūdu, spēku melismātisko stilu un svilpes reģistra pielietojumu. Līdz šim viņas albumi kopumā ir pārdoti aptuveni 200 miljonu kopiju apmērā, padarot viņu par vienu no veiksmīgākajiem dziedātājiem pasaules vēsturē.

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Izmeklēts attēls

The Beatles Grupas dalībnieki

1964. gadā, augšā: Džons Lenons, Pols Makartnijs,

apakšā: Džordžs Herisons, Ringo Stārs
izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Mūzika ir saistīti šādi portāli:

Māksla
izmainīt  

Jaunākās ziņas

izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Maikls Džozefs Džeksons (angļu: Michael Joseph Jackson; 1958. gada 29. augusts2009. gada 25. jūnijs) bija amerikāņu mūziķis, izklaides industrijas darbonis, biznesmenis un popkultūras ikona.

Maikls Džeksons piedzima 1958. gada 29. augustā Gerijā Indiānas štatā un bija septītais bērns deviņu bērnu ģimenē. 1968. gadā pieci brāļi Džeksoni, kas vēlāk kļuva par grupu The Jackson 5, parakstīja pirmo ierakstu līgumu. Savu solokarjeru Džeksons sāka trīs gadus vēlāk, 1971. gadā, lai gan joprojām bija grupas dalībnieks. Drīz vien viņš kļuva par vienu no veiksmīgākajiem darboņiem mūzikas industrijā, un Džeksons tika nodēvēts par "Popmūzikas karali". Pieci no viņa soloalbumiem ir iekļuvuši visvairāk pārdoto albumu sarakstā. Tie ir "Off the Wall" (1979), "Thriller" (1982), "Bad" (1987), "Dangerous" (1991) un "HIStory" (1995).

1980. gadu sākumā viņš kļuva par dominējošo figūru popmūzikā un par pirmo afroamerikāņu izklaides mākslinieku televīzijas kanālā MTV. Viņš savos videoklipos, piemēram, "Beat It", "Billie Jean" un "Thriller", izmantoja dažādus mākslinieciskus paņēmienus, kas piesaistīja skatītāju uzmanību.


izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Lietas, ko tu varētu darīt

  • Rakstīt jaunus rakstus, kas saistīti ar mūziku, un papildināt esošos.