Portāls:Turcija/Turcijas ziņas/Arhīvs

Vikipēdijas lapa

2009. gads[labot pirmkodu]

Februāris[labot pirmkodu]

  • Turcijas parlamenta deputāts pārkāpj valsts valodas likumu
    2009. gada 25. februārī, Silopi: Slavena kurdu politiķa un parlamenta deputāta Ahmeta Turka runas translācija nacionālajā TV tika pārtraukta, kad viņš savā uzrunā pēkšņi pārgāja uz kurdu valodu. Turcijā joprojām valsts iestādēs un oficiālajos valsts dokumentos atļauts lietot tikai turku valodu. (BBC News)
  • Amsterdamā aviokatastrofā cietusi Turcijas lidmašīna
    2009. gada 25. februārī: Turcijas Aviolīniju (turku: Türk Hava Yolları, THY) lidmašīna, piezemējoties Amsterdamas lidostā, cietusi avārijā un ar 126 pasažieriem netālu no skrejceļa sadalījusies trīs daļās. Deviņi pasažieri gājuši bojā, bet 84 ievainoti. Smagi ievainoti seši, bet trīs no bojā gājušajiem bija apkalpes locekļi. (BBC News)
  • Turcijas konsulāts apmētāts ar Molotova kokteiļiem
    2009. gada 4. februārī, Anatolijas ziņu aģentūra: Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, nenoteiktas personas Diseldorfā (Vācija) trešdien pl. 03:00 no rīta Turcijas konsulāta ēkai metuši ar Molotova kokteiļiem (pudeles ar degmaisījumu). (Hürriyet)
  • Bijušais ministrs nožēlo balsojumu par armēņu deklarāciju
    2009. gada 4. februārī, Ankara: Francijas bijušais kultūras ministrs Žaks Langs paziņoja, ka jūtas vainīgs un nožēlo savu atbalstu 2001. gada balsojumam par deklarāciju, kas 1915. gada notikumus atzina par armēņu genocīdu. Politķa paziņojums izraisījis asu Francijas armēņu diasporas reakciju. (Hürriyet)

Janvāris[labot pirmkodu]

  • Turcijas premjeru sagaida kā varoni
    2009. gada 30. janvārī, Stambula: Turcijas premjeru Redžepu Tajipu Erdoganu kā varoni Stambulā sagaidīja vairāki tūkstoši cilvēku, kad viņš bija demonstratīvi pametis diskusiju Davosas Pasaules ekonomikas formuā par karu Gazas joslā. Sagaidītājiem Erdoans paskaidroja, ka Izraēlas prezidenta Šimona Peresa tonis bijis nepieņemams un viņam bija jāaizstāv turku gods. "Es zinu, ka man ir jāaizstāv turku un Turcijas gods. Es neesmu cilts vecākais, bet Turcijas premjers." (BBC News)
  • Turcijas premjers demonstratīvi pamet diskusiju Davosā un vaino moderatoru
    2009. gada 30. janvārī: Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdogans pametis publisko disuksiju ar Izraēlas prezidenu Šimonu Peresu par karu Gazā. Pēc asās reakcijas Erdoans paskaidroja, ka tā bijusi atbildes reakcija uz diskusijas moderatora atteikumu dot Erdoanam vārdu. "Mana rīcība bija vērsta pret moderatoru. Šis moderators aizēno centienus panākt mieru," paskaidroja Erdoans, norādot, ka katram runātājam bija atvēlētas tikai 12-15 minūtes laika, bet Peresam moderators atļāvis runāt 25 minūtes. Turcijas valdība asi kritizē Izraēlu par karadarbību Gazā, kurā bojāgājušo skaits jau pārsniedzis 1.300. (Hürriyet)
  • Turcijas tiesa sāk izskatīt lietu par atvainošanos Armēnijai
    2009. gada 9. janvārī, Ankara: Ankaras Prokuratūra sākusi izmeklēšanu lietā par internetā sākto kampaņu, kuras mērķis ir izteikt armēņiem publisku atvainošanos. Saskaņā ar Turcijas Kriminālkodeksa 301. pantu seši prokurori iesnieguši prasību uzsākt krimināllietu pret interneta kampaņas organizatoriem, jo tie "atklāti apvaino Turcijas tautu." Pēc prasības saņemšanas prokuratūra uzsāka izmeklēšanu. Interneta vietni, kurā armēņiem tiek izteikta atvainošanās par 1915. gada notikumiem, izveidoja apmēram 200 turku akadēmiķi, rakstnieki un žurnālisti, aicinot parakstīties arī citus interneta lietotājus. (Hürriyet)
  • Rakstniekam Nazimam Hikmetam atļauj atgūt Turcijas pilsonību
    2009. gada 5. janvārī, Ankara: Turcijas valdības pārstāvis Džemils Čičeks piemiņas brīdī Maskavā pie turku literāta un Nobela miera prēmijas laureāta Nazima Hikmeta kapa paziņojis, ka nav šķēršļu pilsonības atjaunošanai pašam Nazimam un viņa ģimenes locekļiem. Nazimam pilsonība tika atņemta 1951. gadā un kopš tā laika viņam bija Polijas pilsonība un viņš atlikušo savu mūžu pavadīja Maskavā. (Radikal)
  • Turcija noraida Grieķijas lūgumu piegādāt gāzi
    2009. gada 5. janvārī, Ankara: Turcija otrdien atteikusies Grieķijai piegādāt papildus gāzi, kas to lūdza sakarā ar gāzes piegādes traucējumiem pēc Ukrainas un Krievijas attiecību pasliktināšanās saistībā ar strīdu par samaksu par piegādāto gāzi. (Hürriyet)
  • Turcija uzņemsies vidutāja lomu starp Hamas un ANO
    2009. gada 5. janvārī, Ankara: Svētdien Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka Turcija varētu nodot Palestīnas Hamas pamiera noteikumus ANO. No 1. janvāra Turcija ir ievēlēta par ANO Drošības padomes nepastāvīgo locekli. "Mēs Hamas pamiera noteikumiem varētu pievērst Apvienoto Nāciju uzmanību. Hamas pārstāvji uzticas Turcijai" Erdoans pavēstīja televīzijas kanālam CNN Türk. (Hürriyet)
  • Simtiem tūkstošu cilvēku protestē pret Izraēlas ofensīvu
    2009. gada 4. janvārī, Stambula: Simtiem tūkstošu turku izgāja savas pilsētas ielās, lai protestētu pret Izraēlas iznīcinošo uzbrukumu Gazas joslai un Ankarā Turcijas augstākās amatpersonas sanāca uz ārkārtējo apspriedi par Tuvo Austrumu krīzi. Protestos Stambulas Čālajana laukumā (Çağlayan Meydanı) piedalījās aptuveni 200.000 cilvēku, neskatoties uz lietaino laiku. Protesta akcijas laikā tika nesti Turcijas un Palestīnas karogi un plakāti ar uzrakstiem "Nolādētā Izraēla", kā arī tika dedzināti Izraēlas valsts karogi. (Hürriyet)

2008. gads[labot pirmkodu]

Decembris[labot pirmkodu]

  • Turcija bombardējusi Irākas ziemeļus
    2008. gada 30. decembrī, Reuters: Saskaņā ar Irākas robežsarga teikto, Turcijas kara lidmašīnas otrdien bombardējušas Irākas ziemeļos esošos PKK slēpņus un bez upuriem iznīcinājušas vienu tiltu. Bombardēšana Amadijas pilsētas kalnu apkaimē pie robežas ar Turciju sākta otrdien no rīta plkst. 01:00 un turpināta līdz dienas gaismai, tā aģentūrai Reuters pavēstījis Irākas ziemeļu Kurdu reģiona administrācijas robežsargu komendantūras pulkvežleitnants Ihsans Kamals. (Hürriyet)
  • Sadursmē Turcijā 11 gājuši bojā un 41 ievainots
    2008. gada 30. decembrī, Ankara: Turcijas ziemeļos, Kastamonu ila Tosjas rajonā otrdienas rītā pēc autobusa un smagā auto sadursmes vienpadsmit cilvēki gājuši bojā un 41 ievainotais. (Hürriyet)
  • Jau četri AKP deputāti pametuši Turcijas-Izraēlas sadarbības grupu
    2008. gada 30. decembrī, Ankara: Turcijas vadošās "AKP" partijas priekšsēdētāja vietnieks un parlamenta deputāts Egemens Bāišs (Egemen Bağış) izstājies no Turcijas-Izraēlas parlamentārās sadarbības grupas pēc Izraēlas atkārtotajiem uzbrukumiem Gazas joslai. E. Bāišs izstājās pēc trīs citu AKP deputātu izstāšanās. Anatolijas ziņu aģentūrai E. Bāišs paskaidroja, ka viņš nosoda sestdien sākto militārā spēka pielietošanu no Izraēlas puses. (Hürriyet)
  • Turcijas prezidents nosoda Izraēlas uzbrukumus Gazai
    2008. gada 27. decembrī, Ankara: Turcijas valsts prezidents Abdullahs Gils sestdien paziņoja, ka ir ļoti apbēdināts sakarā ar Izraēlas uzbrukumu Gazas joslai un to novērtēja kā bezatbildīgu rīcību. Kad prezidentam vaicāja par Izraēlas uzbrukumiem Gazai, Gils teicis: "Es jūtos apbēdināts. Es uzbrukumu nosodu. Tā nav tikai Izraēlas un Palestīnas lieta. Incidents var destabilizēt situāciju visā reģionā." (Hürriyet)
  • Lielbritānijā aizturēti vairāki PKK teroristi
    2008. gada 23. decembrī, Ankara: Valstij piederošā Anatolijas ziņu aģentūra vēsta, ka Londonā britu drošības iestādes aizturējušas vairākus PKK dalībniekus. Lielbritānijas valsts iestādes PKK ir iekļāvušas aizliegto organizāciju sarakstā un tādēļ pirmdien tika veikti reidi klubos, kas ar finansēm un cilvēkresursiem atbalsta PKK darbību. (Hürriyet)
  • Turcija plāno Krievijā iepirkt 32 kaujas helikopterus
    2008. gada 22. decembrī, Ankara: Turcija plāno no Krievijas iegādāties 32 "Mi-28" kaujas helikopterus, jo ASV atteicās pārdot "Cobra" un "Super Cobra" helikopterus. Helikopteru iegādei atvēlēts aptuveni viens miljards ASV dolāru. (Hürriyet)

Augusts[labot pirmkodu]

  • Antaljā plosās meža ugunsgrēks
    2008. gada 2. augustā, Antalja: Joprojām nav izdevies nodzēst meža ugunsgrēku, kas ceturtdienas vakarā izcēlās Antaljas ila Mangavatas rajona Karabīkas ciemā. "Šis ir lielākais ugunsgrēks Antaljas vēsturē gan pēc teritorijas, gan pēc postījumu apmēra," atzīst Antaljas mežniecības direktorāta runasvīrs Ajdoans Tīredi, turpinot: "Šobrīd tas varētu būt jau aptvēris kādus četrus tūkstošus hektāru." Ugunsgrēkam izplatīties palīdz spēcīgais vējš un liesmas apdraud vairākus ciematus Serikas rajonā un tādēļ piecu ciematu iedzīvotāji evakuēti. (Turkish Daily News)
  • Sprādzienā bojā gājušas 14 studentes
    2008. gada 2. augustā, Stambula: Piektdien pēc sprādziena privātu Korāna studiju kursu kopmītnēs Taškentas rajonā, Konjā 17 meitenes gājušas bojā, bet 27 guvušas miesas bojājumus. Konjas Celtniecības inženieru palātas vadītājs paziņojis, ka sekas nebūtu bijušas tik postošas, ja pati ēka būtu bijusi kvalitatīvāka. (Turkish Daily News)
  • Tiesneši balso par naudas sodu un brīdinājumu
    2008. gada 1. augustā, Ankara: Turcijas Konstitucionālās tiesas izšķirošais balsojums atstāj Taisnības un attīstības partijai (AKP) pie varas. No 11 tiesnešiem seši balsoja par AKP slēgšanu, četri — par naudas sodu, bet viens — pret ģenerālprokurora Abdurrahmana Jalčinkaja apsūdzību, kurā partiju vaino fundamentālismā. Lai partiju slēgtu, bija nepieciešamas septiņas balsis. Tomēr šāds tiesas balsojums nozīmē to, ka tiesa atzīst apsūdzības apgalvojumus, bet nav bijusi vienprātība par piespriežamo sodu. Tiesa nolēma, ka partija sodāma ar naudas sodu un brīdinājumu. (Turkish Daily News)

Jūlijs[labot pirmkodu]

  • Tiesa pieņem Ergenekon grupējuma apsūdzību
    2008. gada 26. jūlijā, Stambula: Stambulas īpaši smagu noziegumu tiesas 13. nodaļa pieņēmusi apsūdzības rakstu par Ergenekon grupējuma noziegumiem. Grupējumu apsūdz vairākos noziegumos, tai skaitā par bruņoto spēku komandiera Jašara Bījīkanita, Nobela miera prēmijas laureāta rakstnieka Orhana Pamuka, žurnālista Fehmi Koru, Dijarbakiras mēra Osmana Bajdemira un kurdu Demokrātiskās Sabiedrības Partijas deputātu Ahmeta Tīrka un Sabahata Tundžela slepkavību plānošanu. (Turkish Daily News)
  • Irāna kā vidutājs: draugs vai ienaidnieks?
    2008. gada 26. jūlijā, Stambula: Laikā, kad Turcija arvien vairāk veicina dialogu Tuvajos Austrumos, Irāna brīvprātīgi pieteikusies uzņemties līdzīgu lomu Ankaras un Erevānas dialoga sekmēšanai. "Irāna ir vienīgā valsts, kas glābtu Armēniju no pilnīgas izolācijas. Armēniju ģeopolitiski ir ielenkušas tādas valstis kā Turcija un Azerbaidžāna, ar kurām tai ir ieilguši konflikti," secina Arifs Keskins, Irānas jautājumu speciālists Eirāzijas stratēģiskās plānošanas centrā. (Turkish Daily News)
  • Turcijas valdība nogādā drošībā atbrīvotos Vācijas tūristus
    2008. gada 21. jūlijā, Ankara: Turcijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Buraks Ēzīgergins paziņojis, ka drošībā nogādāti Vācijas tūristi, kurus Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) saņēma par ķīlniekiem kalnā kāpšanas ekspedīcijā Turcijas austrumos. Āri ila vali (gubernators) Mehmets Četins paziņoja, ka ķīlnieki atbrīvoti pēc tam, kad Turcijas armija bloķējusi visu apkārtni, tā piespiežot PKK piekāpties. (Turkish Daily News)
  • Kurdistānas Strādnieku partija nogalinājusi četrus civiliedzīvotājus
    2008. gada 21. jūlijā, Dijarbakira: Pagājušajā sestdienā plkst. 19:30 kādā Bingēlas ila ciematā notika Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) organizēts uzbrukums un gājuši bojā četri un smagi ievainoti septiņi civiliedzīvotāji. (Turkish Daily News)
  • Sīrijas iedzīvotāji šķērso robežu un nogalina divus cilvēkus
    2008. gada 21. jūlijā, Stambula: Vairāki Sīrijas iedzīvotāji šķērsojuši Turcijas robežu sakarā ar sīriešu ģimenes neatļautām laulībām un uzbrukumā nogalinājuši divus savus ģimenes locekļus — Turcijas iedzīvotājus. (Turkish Daily News)
  • Izraēlas ministrs kritizē Turcijas-Irānas sadarbību
    2008. gada 20. jūlijā, Ankara: Izraēlas infrastruktūras ministrs Bendžamins Bens Eliezers kritiski vērtē Turcijas un Irānas sadarbību enerģētikas jomā un paziņojis, ka "tas ir sliktākais, kas pasaulē varētu notikt — tā ir Irānas iedrošināšana." Abas valstis gatavojas uzsākt sadarbību dabasgāzes tirdzniecības jautājumos, bet Izraēlas ministrs uzsvēris, ka šāda sadarbība tikai iedrošinātu Irānu, kuru rietumvalstis tur aizdomās centienos iegūt savā rīcībā kodolieročus. (Turkish Daily News)
  • Banku uzraudzības iestāde konstatē miljonāru skaita pieaugumu
    2008. gada 20. jūlijā, Stambula: Turcijas Banku uzraudzības iestāde publicējusi pārskatu, kas atspoguļo valstī pieaugušo miljonāru skaitu. Saskaņā ar ziņojumu, Turcijā par 30% pieaudzis to fizisko personu skaits, kurām bankās depozītā ir noguldīti vairāk kā miljons liru (aptuveni Ls 370 000). Pagājušajā gadā pavisam bija 18 tūkstoši miljonāru, bet šogad — jau 23 tūkstoši. (Turkish Daily News)
  • Turcijas armija nogalinājusi 11 kurdu teroristus
    2008. gada 16. jūlijā: Turcijas bruņotie spēki oficiāli paziņojuši, ka Turcijas dienvidaustrumos notiekošajā militārajā operācijā izdevies nogalināt 11 kurdu nemierniekus. Pēdējo piecu dienu laikā, cīņās pret Kurdistānas strādnieku partiju (PKK), Turcijas militārie spēki nogalinājuši pavisam 33 nemierniekus. (BBC News — Europe)
  • "Ergenekon" grupējumu apsūdz terorismā
    2008. gada 14. jūlijā, Stambula: Stambulas ģenerālprokurors Ajkuts Džengizs Engins preses brīfingā paziņojis, ka tiesā iesniegts apsūdzības raksts pret vairāk kā 80 "Ergenekon" grupējuma dalībniekiem dažādos noziegumos: sākot ar teroristiska grupējuma izveidošanu nolūkā gāzt pastāvošo varu un, beidzot ar masu naida kurināšanu. Taisnības un attīstības partijas (AKP) parlamentārās frakcijas vadītājs Bekirs Bozdā paziņoja: "Valdība lietas izmeklēšanā nav iejaukusies. Tai nav nedz tiesību, nedz iespējas ietekmēt lietas gaitu. Tie, kas sludina pretējo, tikai cenšas saasināt situāciju." (Turkish Daily News Online)
  • Apcietināts vienīgais izdzīvojušais uzbrucējs ASV konsulātam
    2008. gada 12. jūlijā, Stambula: Policija oficiāli nav apstiprinājusi, bet lielākā daļa Turcijas mediju ziņo, ka ceturtais uzbrucējs, kas izdzīvojis, apcietināts pēc tam, kad tika atrasta automašīna, ar kuru viņš aizbēga pēc uzbrukuma Stambulā ASV konsulātam. Saskaņā ar Stambulas mēra Muamera Gīlera paziņojumu, ar noziegumu pavisam saistītas desmit personas, no kurām trīs gāja bojā apšaudē. (Turkish Daily News Online)
  • Uzbrukumā ASV konsulātam Stambulā nogalināti trīs policisti
    2008. gada 9. jūlijā, Stambula: Saskaņā ar virsprokurora Ajkuta Džengiza paziņojumu, pie ASV konsulāta nogalināti trīs policisti un trīs uzbrucēji, bet divi citi policisti un viens civiliedzīvotājs guvuši vieglus miesas bojājumus un ir nogādāti slimnīcā. Viņš arī paskaidroja, ka uzbrukuma veids un izpildījums liecina par to, ka tā rīkotāji bijuši teroristi. (Turkish Daily News Online)
  • Divi bojāgājušie meža ugunsgrēkā pie Mersinas
    2008. gada 9. jūlijā, Ankara: Pirmdien Turcijas dienvidos meža ugunsgrēkam pārceļoties uz tuvējo apdzīvoto vietu, savās mājās sadegusi sieviete un pusaugu meitene. (Turkish Daily News Online)
  • Trīs jauni upuri no ērču kodieniem
    2008. gada 9. jūlijā, Bursa: Bursas, Čanakkales un Samsunas slimnīcas ziņo par jauniem mirušajiem no Krimas Kongo hemorāģiskā drudža (CCHF) un kopējais upuru skaits Turcijā pēdējo divu mēnešu laikā jau sasniedzis 37. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 8. jūlijā, Ankara: Neskatoties uz attiecību uzlabošanos ar Irākas kurdu pašpārvaldi, Turcijas premjera Redžepa Tajipa Erdogana vizītes laikā nav paredzētas tikšanās ar kurdu pašpārvaldes prezidentu Masudu Barzani vai ar Kurdu autonomā apgabala vadītāju Nahirvanu Barzani. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 8. jūlijā, Stambula: Ieilgušo politisko saspīlējumu valstī vakar uz īsu laiku pārtrauca visu oponentu kopējās sēras Turcijas Futbola Federācijas 37. prezidenta Hasana Doana bērēs. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 8. jūlijā, Ankara: Turcijas Bruņoto spēku komandieris ģen. Jašars Bījīkanits Balkānu valstu bruņoto spēku komandieru sanāksmē Antaljā paziņojis, ka atbalsta NATO un ES paplašināšanos austrumu virzienā un aicināja pastiprināt starptautisko sadarbību terorisma apkarošanā. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 7. jūlijā, Ankara: Armēnijas prezidents Seržs Sarksjans nosūtījis ielūgumu Turcijas prezidentam Abdullaham Gilam ierasties Erevānā uz abu valstu futbola izlašu spēli šā gada septembrī. Tādējādi ir sperts pirmais solis pretī abu valstu dialogam, jo starp Turciju un Armēniju šobrīd nepastāv diplomātiskās attiecības. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 7. jūlijā, Ankara: Turpinoties politiskajam haosam saistībā ar Ergenekon grupējumu un Taisnības un attīstības partijas (AKP) slēgšanu, AKP biedrs un bijušais vicepremjers Abdīlatifs Šeners paziņojis, ka valstī stabilitāti varētu nodrošināt jauns politiskais spēks, kuru viņš pats esot sācis veidot. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 7. jūlijā, Stambula: Aizdomās par līdzdalību Ergenekon grupējumā kopā ar 58 citiem apvērsuma plānotājiem aizturēti divi augsta ranga Turcijas Bruņoto spēku ģenerāļi. Vēlāk vairāki dalībnieki atbrīvoti pret parakstu par dzīves vietas nemainīšanu un šobrīd ieslodzījumā atrodas 10 aizturētie. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 7. jūlijā, Stambula: Stambulā pulcējas dažādu Turcijas universitāšu studenti "Kultūras vēstnieku" seminārā un apsprieda pilsētas gatavošanos 2010. gadam, kad Stambula būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 5. jūlijā: Cīņā pret Ergenekon grupējumu un ar tiesas prāvu par valdošās partijas slēgšanu, tiek arvien vairāk apdraudēti Turcijas demokrātijas centieni iekļūt ES. Ankaras amatpersonas, noveļot vainu viena uz otru, joprojām nav radušas risinājumu izraisītajam haosam, bet ES amatpersonas tos pamāca, ka visiem Augstākās tiesas spriedumiem jābūt saskaņā ar Eiropas principiem. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 5. jūlijā: Turcijas kultūras ministrs paziņojis, ka restorāns Madimakā, kurā 2003. gadā notika alevītu un inteliģences masu slepkavība, tiks atpirkts par valsts līdzekļiem un slēgts pārveidošanai par muzeju. To paredzēts atvērt slaktiņa gadadienā. (Turkish Daily News Online)
  • 2008. gada 5. jūlijā: Ceturtdien Turcijas Lielā nacionālā asambleja pieņēma grozījumus likumā par citu valstu pilsoņu tiesībām uz nekustamo īpašumu un tagad no visa valsts zemes fonda ārvalstnieki varēs iegādāties desmit procentus. (Turkish Daily News Online)