Putilov-Garford

Vikipēdijas lapa
Putilov-Garford Kurzemnieks Latvijas armijā

Putilov Garford M1916/M1917

Putilov-Garford
Galvenie tehniskie parametri
Apkalpe 8
Garums 5,7 m
Platums 2,3 m
Augstums 2,7 m
Masa 8,6 - 11 t
Bruņas un bruņojums
Bruņas 7 - 13 mm
Pamatbruņojums 1×76,2 mm vai 57 mm lielgabals un 60 lādiņi
Sekundārais bruņojums 3×7,62 mm Maxim ložmetēji
Mobilitāte
Dzinējs Garford
36 ZS
Ātrums uz ceļa 18 km/h
Jauda/masa ?
Maks. attālums 120 km

Putilov-Garford ir Krievijā, laika posmā no 1914. līdz 1917. gadam izgatavotas bruņu mašīnas. Tās tika būvētas uz amerikāņu Garford kravas automašīnu šasijām, un mūsdienās tiek uzskatītas par vissmagāk bruņotajām Pirmā pasaules kara laika bruņu mašīnām.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izstrāde[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1914. gada rudenī Putilov rūpnīcā Sanktpēterburgā tika izstrādāts dizains jaunai bruņu mašīnai uz amerikāņu Garford kravas automašīnas bāzes. Automobilim bija aizmugurējo riteņu ķēdes piedziņa, 36 zs motors un samērā vājas spējas pārvietoties pa sliktiem ceļiem. Cara armija pasūtīja kopumā 70 šādus bruņu automobiļus.

Automobiļa bruņojums sastāvēja no 57 mm vai 76 mm lielgabala, kas bija novietots tornī automobiļa aizmugurē, un trīs ložmetējiem: viens tornī blakus lielgabalam, pārējie divi speciālās lūkās automobiļa sānos. Tornis bija kustināms 270 grādu leņķī.

Lielā masa padarīja automobili diezgan grūti vadāmu un ierobežoja tā pārvietošanās spējas. Ar to varēja braukt faktiski tikai pa ceļiem. Savdabīgu risinājumu izdomāja Padomju armijā, kas daļai šo automobiļu nomainīja gumijas riepas pret vagonu riteņiem un izmantoja tos kā bruņu vilcienu vagonus vai drezīnas.

Bruņu mašīnas izgatavoja divās sērijās. Tās viena no otras atšķīrās ar to, ka vēlākajiem modeļiem tika uzstādītas biezākas bruņas, lielāka kalibra lielgabals (76 mm) un tajā bija vairāk vietas munīcijai.

Dienesta vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Putilov-Garford bieži tika iedalīti kopā ar vieglāk bruņotām bruņu mašīnām, piemēram Austin. Boļševiki Krievijas pilsoņu kara laikā diezgan veiksmīgi izmantoja šīs bruņu mašīnas pret britu tankiem. Tā bija vienīgā Pirmā pasaules kara laika bruņu mašīna, kura varēja stāties pretim tankiem. Padomju armijas bruņojumā Putilov-Garford palika līdz pat Otrā pasaules kara sākumam, kad tos izmantoja pret uzbrūkošo vācu karaspēku.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]