Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Rīgas Doma meiteņu koris)
Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris, diriģente Aira Birziņa

Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris ir dibināts 1997. gadā. Pirms 1997. gada Rīgas Doma kora skolā bija tikai zēnu koris. Meiteņu kora dibinātāja un vadītāja līdz 2000. gadam bija Gunta Birziņa. Sākot ar 2000. gadu kora mākslinieciskā vadītāja ir diriģente Aira Birziņa. Tā kā koris ir skolas koris, tad meitenes mācās ne tikai dziedāt, bet arī virtuozi lasīt nošurakstu un spēlēt dažādus mūzikas instrumentus. Līdztekus darbam mācību stundās un dziedāšanai skolas pasākumos, koris dzied regulāri koncertos un dievkalpojumos. Tas piedalās dažādās programmās - solo uzstāšanās operu izrādēs un izvērstas formas skaņdarbu iestudējumos. Koris ik pa laikam dodas koncertbraucienos (Lielbritānija, Ungārija, Vācija, Zviedrija). Nozīmīgākais starptautiskais Rīgas Doma meiteņu kora panākums — britu laikrakstu un žurnālu mūzikas kritiķu viscildinošākajiem komplimentiem apbērtā uzvara starptautiskajā Eiroradio un BBC konkursā „Let the Peoples Sing” Londonā (2003).

Māksliniecisko programmu un dažādu projektu realizēšanā Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris ir sadarbojies ar daudziem Latvijas mūziķiem un māksliniekiem. Tāpat kora darbībā nozīmīgu vietu ieņem meistarklases ar dažādiem ārvalstu diriģentiem.

Koris izpilda mūziku no renesanses līdz mūsdienām. Līdzās Pulenka, Britena, Forē, Mendelsona, M. Haidna un citu sendienu meistaru hrestomātiskajiem šedevriem meitenes dzied opusus, ko īpaši šim korim radījuši Latvijas komponistiMārtiņš Brauns, Pauls Dambis, Juris Kulakovs, Jānis Lūsēns, Selga Mence, Raimonds Pauls, Uģis Prauliņš, Valts Pūce un Valdis Zilveris.

Meiteņu koris sadarbojas arī ar dažādiem mūziķiem: Kristīne Adamaite, Ieva Akuratere, Larisa Bulava, Ivars Cinkuss, Vita Kalnciema, Māris Sirmais, Andris Veismanis, Aleksandrs Viļumanis un daudzi citi. Koris ir muzicējis ar Latvijā pazīstamiem simfoniskajiem un pūtēju orķestriem, koklētāju ansambļiem un rokgrupām[1].

2009. gada novembrī, Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris izcīnija 4 balvas Tolosas kora konkursā (kurš ir viens no prestižākajiem kora konkursiem Eiropā). Meitenes vinēja 1. vietu bērnu koru divīzijā, skatītāju balvu, labāko Basku dziesmas izpildījumu un visa konkursa Grand Prix. 2010. gada maijā meiteņu koris brauks uz Bulgāriju sacensties ar Grand Prix ieguvējiem no citiem 4 koru konkursiem.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Meiteņu koris ir izdevis vairākus albumus[2]:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «RDKS Meiteņu koris». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009. gada 9. novembrī. Skatīts: 2009. gada 12. februārī.
  2. «RDKS Meiteņu koris». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 4. martā. Skatīts: 2009. gada 12. februārī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]