RDM serveris

Vikipēdijas lapa

RDM serveris ir ACID-compliant klienta-servera iegūtās datubāzes sistēma, kas paredzēta pamatā disku un atmiņu iegūtās sistēmās un lietojumprogrammās.

Vesture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

[Raima | Raima Apvienība], kas izveidota 1982[Rentonā, Vašingtonā] , sāka darbu pie db_Vista produkta, redzot augstu veiktspēju un attīstību, tika sākts ieguldīt datu bāzē. db_Vista pirmo reizi tika izlaista 1984, un līdz 1988 gadam tika izlaista 3 versija. Tā vēlāk tika pārdēvēta par "Raima Database Manager" jeb RDM.

Produkta popularitāte pieauga strauji, un lai ietu kopsolī ar "pieaugošo" klienta-servera arhitektūru Raima 1993.gadā izlaida Velocis, klienta-servera versiju RDM. Vēlāk pārdēvējot par "RDM Server".

1999. gadā Raima ieguva Centura Software Corporation. 2000.gadā " Centura " programmatūra nolēma uzsākt atvērtā koda versiju RDM iegulto, ko sauc par db.* Saskaņā ar Linux db.* produkts tika nosaukts db.linux. 2001 Birdstep Technology ASA, Norvēģijas kompānija ieguva " Raima " un kopš tā laika izplatīti 3 galvenie RDM Serveri.

Tehniskās īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Datu modeļi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Produkts piedāvā dažādus datu modeļus. Tīkla datu modelis pārvalda saikni starp datu objektu sarakstu norādēm kuras sauc par kopām. Tīkla modeļa uzdevums ir veidot elastīgas saiknes starp objektiem padarot to perfektu, lai strukturētu sarežģītu datu saiknes. Ja domā par hierarhisku struktūru ar vecāku-bērnu attiecībām, tīkla modelis ļauj to pašu struktūru, izņemot to, ka nav skaita ierobežojumu vecāku bērnam,bet ir noteikts starp bērniem,vecākiem starp objektiem. Tas ļauj ļoti efektīvu modelēšanu, datu diagrammas un datu hierarhijas. Relāciju datu modelis pārvalda attiecības starp datu objektu vērtībām un atbilstību, un parasti primāro atslēgu - ārzemju atslēgu. Attiecības ietver tikai divu veidu datu kopās, salīdzinot ar tīkla modeli, ja nav ierobežojumu uzlikšanu. RDM Server ļauj sajaukšanu tīkla modelī un relāciju modelī vienā datu bāzē, kurā nodrošina pilnīgu rīcības brīvību.

Indeksi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

RDM Serveris atbalsta regulāru B-koka pamata indeksus. Indekss var būt ar vienu vai vairākiem segmentiem. Turklāt tā atbalsta izvēles indeksus, ja pieteikums kontrolē indeksa kopsummas.

Arhitektūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Arhitektūra ir klienta-servera, ar spēju darboties neviendabīgā vidē. Datubāzes serveris apakšsistēmai var būt saistīts tieši ar pieteikumu, novēršot nepieciešamību pēc klienta-servera komunikāciju un operētājsistēmas konteksta maiņu, kā arī ļaujot labākajām datubāzes darbībām darboties. Aktīvās un pasīvās replikācijas ir pieejamas arī, saglabājot identisku kopiju galvenajā datubāzē kļudu pierakstam. Apakšsistēmas ievieš asinhronu, vienotu matricu, kuru vairāk slavē replikācijas dzinējs, pamatojoties uz tā atbalsta klienta-servera pārvadājumiem (ieskaitot TCP / IP).

Datu glabāšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Datubāzes var disku iedzīvotajs, vai atmiņas iedzīvotājs. Pirmajā gadījumā visa piekļuve diska rezidentu struktūrai , notiek caur atmiņā cache-datiem, kuru uztur datubāzes servera apakšsistēmas. Alternatīvi, pieteikumu var definēt datubāzes struktūras uzturoties uz atmiņas. Lietotnē var arī noteikt datu bāzi ar jauktu diska bāzes vai atmiņas bāzes datu struktūras. Datu definīcijas, valodu atbalsta sajaucot dažāda veida uzglabāšanas veidus par jebkuru datu struktūru.

Datu integritāte[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

ACID darījumu modeli izmanto, lai nodrošinātu datu integritāti un ticamību, nodrošinot, ka datu bāze attēls ir vienmēr viegli uztverams un nav korumpēts. Tomēr lietotnē var izlabot dažas no īpašībām, lai palielinātu to veiktspēju. Gan galds un rindu līmeņa slēdzenes tiek īstenotas, un to var vadīt, piemērojot, lai pārvaldītu un vienlaicīgi piekļūtu datu bāzēm. Dirty-level izolācija arī tiek atbalstīta.

API un attīstības Valodas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimtā C API ir plaša bibliotēka ar funkcijām par visām datubāzes darbībām. Laikspiedolu piekrišanu kontrole, darījumu kontrole, datubāzes konfigurācijas, datu navigācijas un datu izmaiņas tiek atbalstītas. Dzimtā C lietošanas API ir plaša, bibliotēkā pieejamas visas datubāzes pamatdarbības, piemēram, login, backup, defragmentation, atbilstības pārbaudes utt SQL API ir īstenoti ar SAG CLI saskarsni, kas ļauj atbalstīt SQL92 standartus. Visi šie API ir pieejama kā daļa no klienta bibliotēkas vai kā daļa no servera, piemērojot bibliotēkās saistītajā režīmā. Turklāt RDM serverī ir pilns atbalsts v3.51 ODBC, JDBC v3 un v4 ar Java 4 īstenošanu, ADO.Net un pat PHP. RDM Server tāpēc atbalsta C, C + + un Java lietojumprogrammas.

Datu veidi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

RDM Server atbalsta šādus datu tipi: parakstījušas un neparakstīta CHAR, parakstīts un neparakstīta int16, parakstīts un neparakstīta int32, parakstīts un neparakstīta int64, w_char_t (Unicode), publisko apgrozību; dubulto, DB_ADDR (iekšējā datubāze adrese); BLOB (binārā lielu objekti), BCD (Binary Coded Decimal) datums; laiks. Turklāt tā ir vietējo atbalstu struktūru un daudzdimensiju masīviem, pamatojoties uz iepriekš minēto sarakstu bāzes veidiem. Tā arī atbalsta šādu SQL datu tipi: char; varchar, while varchar, smallint, digit; bigint, wchar (Unicode) wvarchar, kamēr wvarchar, peldēt, dubultā, nekustamo, decimālo / ciparu, datums, laiks; laikspiedolu, rowid; binārā, varbianary, kamēr varbinary, c_data.

Darījumu reģistrēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Produktu īsteno pilnībā ACID atbilstošu darījumu reģistrēšanas sistēma ar automātisko piedziņas iespēju. Pārdevējs var atrasties un ielogoties maksājumu sistēmu, un reizē darīt savu reālā laika darījumu jebkādiem mērķiem. Šo iespēju izmanto arī asinhronā replikācija.

Atbalstītās platformas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Produkts ir pieejams gan objekta kodā un pirmkodā, un tā pašlaik atbalsta 32 lielāko - un 64 - bitu uzņēmumu un RTOS operētājsistēmas.

Piemēri[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • HP - OpenView Data Protector
  • Johnson & Johnson - Vitros Product Line
  • Cognos - Business Intelligence Software Suite
  • Lockheed Martin - Test Stands and F2 Flight Simulator

Ārējās sautes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]