Riteņbraukšanas gregari

Vikipēdijas lapa
Melnstrādnieki no vairākām komandām veido rindas peletona priekšā, lai savus līderus izvirzītu sacensību priekšgalā. Džordžs Hinkapī strādā savas komandas līdera Lānsa Ārmstronga (dzeltenajā Tour de France līdera krekliņā) labā.

Riteņbraukšanas gregari[1] jeb melnstrādnieks ir šosejas riteņbraukšanas termins, ar ko apzīmē sportistu, kurš strādā savas komandas un līdera labā.

Franču valodā tiek izmantots termins domestique, kura nozīme ir "kalps". Itālijā un Spānijā tiek izmantots termins gregario (kareivis Romas leģionā, "viens no grupas"[2]), bet Beļģijā un Nīderlandē to apzīmē ar knecht ("kalps") vai helper ("palīgs"). Pirmoreiz šis apzīmējums franču valodā pielietots 1911. gadā, lai arī šāda veida braucēji ir pastāvējuši arī pirms tam.

Pamata atbalsts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gregari saņem no pavadošā auto ūdeni komandas biedriem

Gregari komandas biedriem no pavadošā auto nogādā ūdeni un pārtiku, kā arī dod aizvēju saviem komandas līderiem. Viņi palīdz arī saviem biedriem mehānisku problēmu gadījumā, gan aizdodot ekipējumu kā velosipēdu vai ratu, gan palīdzot atkal atgūt pozīciju, savā aizvējā palīdzot panākt grupu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]