Roberts Javtoks

Vikipēdijas lapa
Roberts Javtoks
Roberts Javtoks
Personas dati
Dzimis 1980. gada 20. martā (44 gadi)
Šauļos, Lietuvas PSR, Karogs: Padomju Savienība PSRS
Augums 211 cm
Svars 120 kg
Sporta veids basketbols
Pozīcija Centrs
Profesionāļa
karjera
1997pašlaik
Iesauka The Shark
Kluba informācija
Klubs Valsts karogs: Krievija Maskavas apgabala "Khimki"
Līga Valsts karogs: Krievija Krievijas Superlīga
NBA drafts
56, 2001
Drafta klubs Sanantonio "Spurs"
Nacionālā izlase
Sezonas Valsts
  Valsts karogs: Lietuva Lietuva

Roberts Javtoks (lietuviešu: Robertas Javtokas; dzimis 1980. gada 20. martā Šauļos, Lietuvā) ir profesionāls lietuviešu basketbolists, spēlē centra pozīcijā, Lietuvas basketbola izlases dalībnieks, pašlaik (2010) pārstāv Krievijas Superlīgas klubu Maskavas apgabala "Khimki".

Karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Eiropa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2000. gadā Javtoks pievienojās Viļņas "Lietuvos Rytas" un ātri ielauzās vadošo centra spēlētāju sarakstā Lietuvas spēcīgākajā līgā LKL. Viņš, spēlēdams kopā ar tādiem spēlētājiem kā Ramūns Šiškausks, Arvīds Macijausks, Sims Jasaitis un Rimants Kaukēns, kļuva par LKL un NEBL čempionu 2002. gadā. Pēc motocikla avārijas, kurā Roberts ar Honda ražoto braucamrīku avarēja, traucoties uz Viļņu ar 140 km/h ātrumu, viņš izlaida 2003. gada sezonu, atgriežoties 2004. gadā. Nākamajā sezonā viņš kļuva arī par ULEB kausa čempionu, tiekot nominēts kā fināla vērtīgākais spēlētājs.

2006. gadā "Rytas" ar Javtoku sastāvā veiksmīgi debitēja ULEB Eirolīgā, kā arī uzveica sīvākos sāncenšus — Kauņas "Žalgiris" basketbolistus LKL finālā. "Rytas" arī triumfēja BBL čempionātā. Javtoks pēc veiksmīgās sezonas izlēma pamest Viļņas klubu, jo tas atgriezās ULEB kausā, kā arī nespēja piedāvāt pietiekami lielu samaksu.

Javtoks 2006./2007. gada sezonā pievienojās grieķu komandai Panathinaikos. Ta bija triumfāla sezona, jo "Panathinaikos" ieguva gan Grieķijas čempionu titulu, gan Grieķijas kausu, gan Eirolīgas titulu. Tiesa, Javtoks neizcēlās ar lielu spēles laiku. 2007. gada 24. jūlijā viņš parakstīja divu gadu līgumu ar Maskavas "Dinamo". Vidēji "Dinamo" sastāvā viņš guva 12,2 punktus mačā. 2009. gadā Roberts pievienojās "Khimki".[1][2]

NBA[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Javtoks 2001. gada NBA draftā tika izvēlēts ar kopējo 56. numuru 2. kārtā. Viņu izvēlējās Sanantonio "Spurs". Lai gan lietuviešu basketbolists nav aizvadījis nevienu maču NBA, "Spurs" joprojām pieder NBA tiesības uz viņu.

Lietuvas izlase[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2005. gada Eiropas čempionātā viņš aizvadīja 6 mačus valstsvienības sastāvā. Turnīrā viņš vidēji guva 11 punktus, kā arī izcīnīja 5,8 atlēkušās bumbas un atdeva 1,5 rezultatīvas piespēles. Savukārt 2007. gada Eiropas čempionātā, kas risinājās Spānijā, viņš savu medaļu krājumu papildināja ar bronzas godalgu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. "Khimki" pievienojās Javtoks (krieviski)
  2. "Khimki" paraksta līgumu ar Javtoku Arhivēts 2009. gada 19. jūlijā, Wayback Machine vietnē. (krieviski)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]