Robinsons Džeferss

Vikipēdijas lapa
Robinsons Džeferss
Robinson Jeffers
Rakstnieks 1937. gadā
Rakstnieks 1937. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1887. gada 10. janvārī
Miris 1962. gada 20. janvārī (75 gadi)
Tautība amerikānis
Literārā darbība
Nodarbošanās liriķis, dramaturgs
Slavenākie darbi "Tamāra un citas poēmas", 1924
"Atdod savu sirdi vanagiem", 1933
"Mēdeja", 1946
Alma mater Dienvidkalifornijas Universitāte

Džons Robinsons Džeferss (angļu: John Robinson Jeffers, 1887. gada 10. janvārī — 1962. gada 20. janvārī) bija amerikāņu literāts — liriķis un dramaturgs.

Dzimis protestantu mācītāja ģimenē. Jau pusaudžu gados izrādījis apdāvinātību. No agras jaunības aizrāvies ar antīko literatūru, studējot sengrieķu un latīņu valodu, kā arī rakstot savu dzeju. Studējis Dienvidkalifornijas Universitātes Medicīnas fakultātē.

Pazīstams kā viens no amerikāņu dabas aizsardzības kustības simboliem. Neskatoties uz nosodījumu, uzstājies pret ASV iesaistīšanos Otrajā pasaules karā. Pēckara darbi, kas guva ievērību kreisi noskaņotajā jaunatnes daļā, atstājuši iespaidu uz vēlāko bītniku literāro strāvojumu.

Darbos, noliegdams moderno sabiedrību, aicinājis rast izeju dabas monumentālajā mierā (krājums "Atdod savu sirdi vanagiem", 1933). Viņa daiļradē vērojamas arī spēcīgas antīkās literatūras ietekmes (krājums "Tamāra un citas poēmas", 1924, luga "Mēdeja", 1946). Kopumā Džefersa darbiem raksturīga klasiska skaidrība, tiešums un kaisme.[1] Darbi lielākoties rakstīti naratīvā un episkā stilā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]