Sahāra

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Sahāras tuksnesis)
Āfrikas ziemeļi, Sahāras tuksnesis no kosmosa

Sahāra (arābu: صَحراء (ṣaḥrā) izrunā: [sˤɑħrɑːʔ] — ‘tuksnesis’) ir lielākais smilšu tuksnesis pasaulē un otrs lielākais tuksnesis aiz Antarktīdas. Tas Ziemeļāfrikā stiepjas vairāk nekā 5600 km[1] garumā no Atlantijas okeāna līdz Sarkanajai jūrai un aizņem aptuveni 9 miljonus km²,[1] vairāk nekā ceturto daļu no visa Āfrikas kontinenta. Ziemeļu robežu veido Vidusjūra un Atlasa kalni, bet dienvidu robeža aptuveni sakrīt ar 17° paralēli uz ziemeļiem no ekvatora.[1]

Dažas Sahāras tuksneša daļas veido desmitiem un simtiem km garas ceļojošas smilšu kāpasergi, kas nereti pārsniedz 200 m augstumu. Pasaulē augstākās smilšu kāpas atrodamas Sahāras tuksneša Alžīrijas daļā un sasniedz 465 m augstumu.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sahāras tuksnesis Lībijas rietumos

Smilšu kāpas klāj tikai apmēram ceturto daļu no visa Sahāras tuksneša.[2] Daļu tuksneša veido plakani oļiem klāti līdzenumiregi. Tuksneša zemākais punkts atrodas Katāras ieplakā, Ēģiptē, 132 m zem jūras līmeņa, bet lielāko daļu Sahāras tuksneša veido akmeņainas augstieneshamādas. Sahāras augstākā virsotne Emikusī, kas atrodas Tībestī kalnienē, Čadā, sasniedz 3415 m augstumu virs jūras līmeņa. Vidējais augstums svārstās no 300 līdz 450 metriem virs jūras līmeņa.[3]

Demogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sahārā dzīvo ļoti maz cilvēku, galvenokārt, arābi, berberi un mauri. No mazākām etniskajām grupām ievērojami ir arī tuaregi un tubu. Mazliet vairāk par pusi no Sahārā dzīvojošajiem ir lauksaimnieki, kas dzīvo oāzēs, bet atlikušie ir klejotāji vai daļēji klejotāji.

Flora un fauna[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izņemot oāzes, Sahāras augājs ir ļoti trūcīgs, tomēr tikai dažās tuksneša vietās pilnībā nav atrodama neviena augu suga, piemēram, Tanezruftā un dažos Lībijas tuksneša reģionos.[4] Lielākie Sahāras dzīvnieki ir antilopes un gazeles, kā arī pieradinātie vienkupra kamieļi un kazas. Tajā dzīvo arī zaķi, lapsas, ķirzakas, čūskas un dažādi kukaiņi.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 1,2 «The Sahara Desert» (angliski). HowStuffWorks. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012-08-20. Skatīts: 2012-08-22.
  2. «Learn All About the Sahara, the World's Largest Hot Desert». ThoughtCo (angļu). Skatīts: 2022-09-04.
  3. «The Sahara Desert: Physical Geography» (angliski). HowStuffWorks. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012-10-12. Skatīts: 2012-08-22.
  4. «The Sahara Desert: Plants and Animals» (angliski). HowStuffWorks. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012-10-11. Skatīts: 2012-08-22.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]