Salu valstu saraksts

Vikipēdijas lapa
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt
Teritorijas, kuras pilnībā atrodas uz salām
Teritorijas, bez sauszemes robežām

Šajā uzskaitījumā apkopotas visas salu valstis. Sala ir samērā neliela (salīdzinājumā ar kontinentu) sauszemes daļa, ko no visām pusēm norobežo okeāna, jūras, ezera vai upes ūdens[1]. Vairākas salu valstis ir iekļautas kā arhipelāgi, jo valstu teritoriju veido vairākas salas, piemēram, Filipīnas un Mikronēzija. Citu valsts teritorijas veido tikai viena sala, piemēram, Nauru, vai arī uz vienas salas ir vairākas valstis, piemēram, Haiti. Lai gan Austrāliju ir kontinents, bieži vien to sauc arī par salu un tai nav sauszemes robežas. Atsevišķas salu valstis netiek oficiāli atzītas kā valstis, piemēram, Ziemeļkipra.

Suverēnās valstis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Valsts Ģeogrāfiskais veids Ģeoloģiskais novietojums Platība
(km²)
Iedz.sk.
(2014)
Blīvums
(iedz/1 km²)
Pasaules daļa Aptverošās ūdenstilpnes
Karogs: Antigva un Barbuda Antigva un Barbuda Divas galvenās salas Kontinentālais šelfs 440 91 295 186 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra, Atlantijas okeāns
Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 243 610 64 100 000 256 Eiropa Atlantijas okeāns, Ziemeļu jūra
Karogs: Austrālija Austrālija[a] Viena galvenā sala Austrālijas kontinents 7 692 024 23 630 169 3 Austrālija Indijas okeāns, Klusais okeāns
Karogs: Austrumtimora Austrumtimora Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 14 874 1 152 439 77 Āzija Bandas jūra, Timoras jūra, Savu jūra
Karogs: Bahamas Bahamas Arhipelāgs Kontinentālais šelfs 13 878 382 571 28 Ziemeļamerika Atlantijas okeāns
Karogs: Bahreina Bahreina Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 694 1 344 111 1937 Āzija Persijas līcis
Karogs: Barbadosa Barbadosa Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 430 286 066 665 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra, Atlantijas okeāns
Karogs: Bruneja Bruneja Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 5765 423 205 73 Āzija Dienvidķīnas jūra
Karogs: Dominika Dominika Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 751 72 341 96 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Grenāda Grenāda Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 344 106 303 309 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Dominikāna Dominikāna Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 48 511 10 528 954 217 Ziemeļamerika (Lielās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Fidži Fidži Arhipelāgs Okeāns 18 274 887 027 49 Okeānija Klusais okeāns, Dienvidķīnas jūra, Sulu jūra
Karogs: Filipīnas Filipīnas Arhipelāgs Kontinentālais šelfs 300 000 100 096 496 334 Āzija Klusais okeāns
Karogs: Islande Islande Viena galvenā sala Okeāns 103 010 333 135 3 Eiropa Atlantijas okeāns
Karogs: Haiti Haiti Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 27 750 10 461 409 377 Ziemeļamerika (Lielās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Indonēzija Indonēzija Arhipelāgs Divi kontinentālie šelfi 1 904 567 252 812 245 133 Āzija Indijas okeāns, Klusais okeāns, Dienvidķīnas jūra, Arafuru jūra, Timoras jūra
Karogs: Īrija Īrija Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 70 273 4 677 340 67 Eiropa Atlantijas okeāns, Ķeltu jūra
Karogs: Jamaika Jamaika Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 10 991 2 798 837 255 Ziemeļamerika (Lielās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Japāna Japāna Arhipelāgs Kontinentālais šelfs 377 873 126 999 808 336 Āzija Klusais okeāns, Japānas jūra
Karogs: Jaunzēlande Jaunzēlande Divas galvenās salas Okeāns 270 527 4 551 349 17 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Kaboverde Kaboverde Arhipelāgs Okeāns 4033 503 637 125 Āfrika Atlantijas okeāns
Karogs: Kipra Kipra Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 9251 1 153 058 125 Eiropa Vidusjūra
Karogs: Kiribati Kiribati Arhipelāgs Okeāns 726 103 942 143 Okeānija (Mikronēzija) Klusais okeāns
Karogs: Komoras Komoras Arhipelāgs Okeāns 1861 752 438 404 Āfrika Indijas okeāns
Karogs: Kuba Kuba Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 110 861 11 258 597 102 Ziemeļamerika (Lielās Antiļu salas) Karību jūra, Atlantijas okeāns
Karogs: Madagaskara Madagaskara Viena galvenā sala Okeāns 587 039 23 571 962 40 Āfrika Indijas okeāns
Karogs: Maldīvija Maldīvija Arhipelāgs Okeāns 298 351 572 1180 Āfrika Indijas okeāns
Karogs: Malta Malta Divas galvenās salas Kontinentālais šelfs 316 430 146 1361 Eiropa Vidusjūra
Karogs: Maurīcija Maurīcija Arhipelāgs Okeāns 2040 1 249 151 621 Āfrika Indijas okeāns
Karogs: Māršala Salas Māršala Salas Arhipelāgs Okeāns 181 52 772 292 Okeānija (Mikronēzija) Klusais okeāns
Karogs: Mikronēzija (valsts) Mikronēzija Arhipelāgs Okeāns 702 108 903 148 Okeānija (Mikronēzija) Klusais okeāns
Karogs: Nauru Nauru Viena sala Okeāns 21 10 081 480 Okeānija (Mikronēzija) Klusais okeāns
Karogs: Palau Palau Arhipelāgs Okeāns 459 21 097 46 Okeānija (Mikronēzija) Klusais okeāns
Karogs: Papua-Jaungvineja Papua-Jaungvineja Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 462 831 7 476 108 16 Okeānija (Melanēzija) Klusais okeāns, Zālamana jūra, Koraļļu jūra, Bismarka jūra
Karogs: Sentkitsa un Nevisa Sentkitsa un Nevisa Divas galvenās salas Kontinentālais šelfs 261 54 789 210 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Sentlūsija Sentlūsija Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 539 183 598 341 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Sentvinsenta un Grenadīnas Sentvinsenta un Grenadīnas Arhipelāgs Kontinentālais šelfs 388 109 371 282 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Samoa Samoa Arhipelāgs Okeāns 2831 191 831 68 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Santome un Prinsipi Santome un Prinsipi Divas galvenās salas Kontinentālais šelfs 964 197 882 205 Āfrika Atlantijas okeāns
Karogs: Seišelas Seišelas Arhipelāgs Okeāns 455 93 306 205 Āfrika Indijas okeāns
Karogs: Singapūra Singapūra Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 683 5 517 102 8076 Āzija Indijas okeāns
Karogs: Šrilanka Šrilanka Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 65 610 21 445 775 327 Āzija Indijas okeāns
Karogs: Ķīnas Republika Taivāna Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs 36 193 23 373 517 644 Āzija Dienvidķīnas jūra, Austrumķīnas jūra, Filipīnu jūra
Karogs: Tonga Tonga Arhipelāgs Okeāns 650 105 782 163 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Trinidāda un Tobāgo Trinidada un Tobago Divas galvenās salas Kontinentālais šelfs 5130 1 344 235 262 Dienvidamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Vanuatu Vanuatu Arhipelāgs Okeāns 12 189 258 301 21 Okeānija (Melanēzija) Klusais okeāns
Karogs: Tuvalu Tuvalu Arhipelāgs Okeāns 26 9894 381 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Zālamana Salas Zālamana Salas Arhipelāgs Okeāns 28 896 572 865 20 Okeānija (Melanēzija) Klusais okeāns

Neatzītās valstis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Valsts Ģeogrāfiskais veids Ģeoloģiskais novietojums Platība
(km²)
Iedz.sk.
(2011)
Blīvums
(iedz/1 km²)
Pasaules daļa Aptverošās ūdenstilpnes
Karogs: Ziemeļu Kipras Turku Republika Ziemeļkipra Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs 3355 286 257 86 Eiropa Vidusjūra

Atkarīgās teritorijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Teritorija Ģeogrāfiskais veids Ģeoloģiskais novietojums Valsts Platība
(km²)
Iedz.sk.
(2014)
Blīvums
(iedz/1 km²)
Pasaules daļa Aptverošās ūdenstilpnes
Karogs: Amerikāņu Samoa Amerikāņu Samoa Arhipelāgs Okeāns Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 199 55 320 278 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Angilja Angilja Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 91 14,460 159 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Aruba Aruba Viena sala Kontinentālais šelfs Karogs: Nīderlande Nīderlande 180 103 431 575 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: ASV Virdžīnu Salas ASV Virdžīnas Arhipelāgs Kontinentālais šelfs Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 347 106 792 308 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Bermuda Bermuda Arhipelāgs Okeāns Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 53 65 461 1235 Ziemeļamerika Karību jūra Atlantijas okeāns
Karogs: Britu Virdžīnu Salas Britu Virdžīnas Arhipelāgs Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 151 28 562 189 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Džērsija Džērsija Viena sala Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 11 949 97 857 819 Eiropa Lamanšs
Karogs: Fēru Salas Fēru Salas Arhipelāgs Karogs: Dānija Dānija 1399 49 709 35 Eiropa Atlantijas okeāns, Norvēģu jūra
Karogs: Folklenda Salas Folklenda Salas Divas galvebās salas Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 12 159 3052 0 Dienvidamerika Atlantijas okeāns
Karogs: Franču Polinēzija Franču Polinēzija Arhipelāgs Okeāns Karogs: Francija Francija 4000 279 835 70 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Gērnsija Gērnsija Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 78 65 346 837 Eiropa Lamanšs
Karogs: Grenlande Grenlande Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Dānija Dānija 2 198 615 57 164 0 Ziemeļamerika Atlantijas okeāns, Ziemeļu Ledus okeāns
Karogs: Guama Guama Viena sala Okeāns Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 549 167 546 305 Okeānija (Mikronēzija) Mikronēzija
Karogs: Gvadelupa Gvadelupa Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Francija Francija 1705 468 016 274 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Jaunkaledonija Jaunkaledonija Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Francija Francija 18 575 259 824 14 Okeānija (Melanēzija) Klusais okeāns
Karogs: Kaimanu Salas Kaimanu Salas Trīs salas Okeāns Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 264 59 226 224 Ziemeļamerika (Lielās Antiļu salas) Karību jūra
Flag of the Netherlands.svg Karību Nīderlande Trīs galvenās salas Kontinentālais šelfs Karogs: Nīderlande Nīderlande 127 21 133 161 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Kirasao Kirasao Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Nīderlande Nīderlande 444 161 836 364 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Kokosu (Kīlinga) Salas Kokosu (Kīlinga) Salas Divas galvebās salas Karogs: Austrālija Austrālija 14 596 43 Āzija, Okeānija Indijas okeāns
Karogs: Kuka Salas Kuka Salas Arhipelāgs Okeāns Karogs: Jaunzēlande Jaunzēlande 236 20 732 88 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Majota Majota Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Francija Francija 374 228 070 610 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Makao Makao Divas salas un pussala uz citas salas Karogs: Ķīna Ķīna 31,3 624 000 18 568 Āzija Dienvidķīnas jūra
Karogs: Martinika Martinika Viena sala Kontinentālais šelfs Karogs: Francija Francija 1102 404 705 367 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Menas Sala Menas Sala Viena sala Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 572 86 475 151 Eiropa Īrijas jūra
Karogs: Montserrata Montserrata Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 102 5138 50 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Niue Niue Viena sala Okeāns Karogs: Jaunzēlande Jaunzēlande 260 1307 5 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Norfolkas Sala Norfolkas Sala Viena galvenā sala Karogs: Austrālija Austrālija 34,6 2302 62 Okeānija Klusais okeāns
Karogs: Olande Olande Arhipelāgs Kontinentālais šelfs Karogs: Somija Somija 1580 28 666 18 Eiropa Baltijas jūra
Flag of Alderney.svg Oldernija Viena sala Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 7,8 2400 308 Eiropa Lamanšs
Karogs: Pitkērna Pitkērna Arhipelāgs Okeāns Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 47 55 1 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Puertoriko Puertoriko Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 8875 3 683 601 415 Ziemeļamerika (Lielās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Reinjona Reinjona Viena galvenā sala Karogs: Francija Francija 2510 885 328 353 Āfrika Indijas okeāns
Flag of Sark.svg Sarka Viena sala Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 5,45 600 110 Eiropa Lamanšs
Karogs: Senbartelmī Senbartelmī Viena galvenā sala Kontinentālais šelfs Karogs: Francija Francija 25 9035 361 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Senmartēna Senmartēna Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs Karogs: Francija Francija 53,2 36 286 682 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Senpjēra un Mikelona Senpjēra un Mikelona Divas galvenās salas Kontinentālais šelfs Karogs: Francija Francija 242 6080 25 Ziemeļamerika Atlantijas okeāns
Karogs: Sintmārtena Sintmārtena Daļa no lielākas salas Kontinentālais šelfs Karogs: Nīderlande Nīderlande 34 46 085 1355 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Svalbāra Svalbāra Arhipelāgs Karogs: Norvēģija Norvēģija 61 022 2642 0 Eiropa Atlantijas okeāns
Flag of the United Kingdom.svg Svētās Helēnas sala, Debesbraukšanas sala, Tristana da Kuņas salas Trīs galvenās salas tālu viena no otras Okeāns Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 394 7729 13 Āfrika Atlantijas okeāns
Karogs: Tērksas un Kaikosas Tērksas un Kaikosas Arhipelāgs Kontinentālais šelfs Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 430 33 736 78 Ziemeļamerika (Mazās Antiļu salas) Karību jūra
Karogs: Tokelau Tokelau Arhipelāgs Okeāns Karogs: Jaunzēlande Jaunzēlande 12 1222 102 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Volisa un Futuna Volisa un Futuna Trīs galvenās sals Okeāns Karogs: Francija Francija 200 13 206 66 Okeānija (Polinēzija) Klusais okeāns
Karogs: Ziemeļu Marianas Salas Ziemeļu Marianas Salas Arhipelāgs Okeāns Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 464 54 531 118 Okeānija (Mikronēzija) Klusais okeāns
Karogs: Ziemsvētku Sala Ziemsvētku Sala Viena galvenā sala Karogs: Austrālija Austrālija 135 2072 10 Āzija, Okeānija Indijas okeāns

Piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

a Austrālija ir kontinents, taču sarunvalodā, jo sevišķi angļu valodā, tiek dēvēta par salu daļu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]