Serbu Republika

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Serbu republika)
Serbu Republika
Република Српска
Serbu Republikas karogs Serbu Republikas ģerbonis
Karogs Ģerbonis
HimnaMoja Republika
Location of Republika Srpska
Location of Republika Srpska
GalvaspilsētaBaņa Luka
Valsts valodas serbu, bosniešu un horvātu
Etniskās grupas  serbi, bosnieši un horvāti
Dibināšana
 -  pasludināta atdalīšanās no Bosnijas un Hercegovinas. 1992. gada 9. janvāris 
 -  iekļauta Bosnijas un Hercegovinas federācijas sastāvā 1995. gada 14. decembris 
Platība
 -  Kopā 24 857 km² 
Iedzīvotāji
 -  iedzīvotāji 2010. gadā 1 439 673 
 -  Blīvums 57,9/km² 

Serbu Republika ir valstisks veidojums Bosnijas un Hercegovinas teritorijā, kas izveidojās pēc Deitonas miera līguma parakstīšanas. Galvaspilsēta — Baņa Luka. Teritorijas platība ir 25 053 km2. Iedzīvotāji — 1 439 673 (88% — serbi, 8% — bosnieši un 4% – horvāti). Naudas vienība Bosnijas konvertējamā marka.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1991. gada oktobrī, pēc tam kad Bosnijas un Hercegovinas parlaments bija pieņēmis suverenitātes memorandu, serbu deputāti izveidoja atsevišķu parlamentu. 1992. gada 29. februārī—1. martā Bosnijā un Hercegovinā notika referendums, kurā piedalījās 64% republikas balsstiesīgo iedzīvotāju (serbi to boikotēja), no kuriem 98% nobalsoja par neatkarību. 3. martā Bosnija un Hercegovina pasludināja neatkarību. 7. aprīlī serbu apdzīvotās Bosnijas un Hercegovinas teritorijas pasludināja izstāšanos no Bosnijas un Hercegovinas.

Tas izraisīja Bosnijas karu, kurā Bosnijas serbus militāri atbalstīja Dienvidslāvijas Federatīvā Republika. 1995. gada augustā konfliktā iesaistījās NATO gaisa spēki, bombardējot Bosnijas serbu armijas pozīcijas, kas piespieda serbus uzsākt miera sarunas. Gada nogalē tika noslēgta Deitonas vienošanās, saskaņā ar kuru Bosnijas un Hercegovinas sastāvā tika izveidotas divas autonomas teritorijas — Bosnijas un Hercegovinas Federācija un Serbu Republika.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]